Aktuelle nyheder - Kloak & afvanding

Uponor lancerer første CO2-reducerede spildevandsrør i DanmarkUponor Ultra Rib 2 Blue er tilgængelig på det danske marked pr. dags dato.

Uponor lancerer første CO2-reducerede spildevandsrør i Danmark

SPONSORERET INDHOLD: Som de første i Danmark tilbyder Uponor Infra en regn- og spildevandsløsning med lavere klimaftryk til byggeprojekter med bæredygtighedsmål. På spildevandsrøret Ultra Rib 2 Blue er CO2-afledningen reduceret med 70 %

Del artiklen på

Den danske byggebranche er på vej mod en grøn omstilling drevet af nye bygge- og miljøkrav, som fra 2023 stiller store krav til bygningers miljøaftryk. Det betyder, at en større bygning højest må udlede 12 kg CO2pr. m2, mens en frivillig ordning lægger op til 8 kg pr. m2 pr. bygning. Hertil skal bygge- og ejendomssektoren nedsætte deres udledning med 70 % inden 2030 og være CO2-neutrale inden 2050.

For at leve op til de mål, skal der tages nye og drastiske midler i brug, når entreprenører og bygnings- og projektejere udvælger byggematerialer til deres byggeprojekter. Et af midlerne kan være en ny type spildevandsrør i 50 % fossilfri genbrugsmaterialer, som plastspecialisterne fra Uponor Infra har udviklet i samarbejde med Borealis Group.

– Hos Uponor ønsker vi som producent af byggematerialer at medvirke til at reducere byggeprojekters CO2-aftryk. Med Ultra Rib 2 Blue tilbyder vi aktørerne i byggebranchen muligheden for at vælge et kvalitetsprodukt, der kan bidrage til at imødekomme de nye miljøkrav og være med til at drive udviklingen i byggebranchen i en mere bæredygtig retning, siger adm. direktør Thomas Hyltner fra Uponor Infra. Han tilføjer:

– Ultra Rib 2 Blue er kun det første af vores bæredygtige Blue-produkter, der frigives på markedet. Det er Uponors bidrag til at hjælpe kunderne med at nå deres egne mål for bæredygtige løsninger.

Ultra Rib 2 Blue er et regn- og spildevandsrør i plast, som gennem brug af genanvendelige råmaterialer reducerer op til 70 procent af CO2-aftrykket i produktionen uden at gå på kompromis med de dobbelte krav til Nordic Poly Mark. De nye rør har en forventet levetid på mere end 100 år, fremstilles på en ISCC Plus-certificeret fabrik (International Sustainability and Carbon Certification) i Fristad, Sverige og leveres i længder af tre og seks meter i dimensioner fra 200 til 560 mm.

'Bedst og billigst' skal ændres til 'bedst og bæredygtig'
Hvor Ultra Rib 2 Blue først lige er blevet tilgængeligt på det danske marked, har svenskerne haft mulighed for at vælge den nye løsning siden januar 2021. Det nye produkt er blevet godt modtaget og har fundet vej til sit første byggeprojekt, hvor Sigtuna Kommune nær Stockholm har valgt at benytte 1296 meter Ultra Rib 2 Blue til et nyt logistikcenter.

Med de nye lovkrav lige om hjørnet er aktørerne i den danske vandforsyningsbranche nødt til at reagere. En af de aktører, der står over for den udfordring, er Frederiksberg Forsyning, der står for vandforsyningen og for at lede spilde- og regnvand væk i Frederiksberg kommune. Her har man taget nye drastiske skridt i brug for at rykke på den grønne omstilling i udbudsprocesserne for nye projekter ved at tilføre bæredygtighed en langt større værdi i vurderingen af udbudsmaterialerne end tidligere. Således vægtes bæredygtighed nu på linje med pris, begge 40 %, mens leveringstid og -sikkerhed vægtes 20 procent.

– Devisen i offentlige udbud har altid været 'bedst og billigst'. Selvom grønne tiltag har været på programmet i mange år i bygge- og anlægsbranchen, så ender miljøvenlige materialer alligevel ofte med at blive valgt fra i sidste ende, fordi bæredygtighed kun er 'nice to have', siger chef for Kommunikation og Forretningssupport i Frederiksberg Forsyning, Kristian E. Beyer.

Bæredygtighed vinder udbudene
I Frederiksberg Kommune vurderer man i første omgang bæredygtighedsparameteret i to lige vigtige faktorer: bæredygtig transport og tilbudsgivers CO2udledning. Det betyder, at et mere miljøvenligt, men prismæssigt dyrere produkt, fra en virksomhed med klare dokumenterbare miljøindsatser nu kan vinde udbuddet over et prismæssigt billigere produkt. Det har ikke været normen i branchen tidligere.

– Som beslutningstagere står vi altid overfor at skulle vælge den bedste løsning og samtidig overveje effektivitet, pris og bæredygtighed. Hvis vi skal nå i mål og opfylde bæredygtighedskravene, så skal grønne og mere miljøvenlige løsninger være 'need to have' og tilgangen til udbud bør ændres fuldstændig til 'bedst og bæredygtig'. Det er præcis det valg, vi har taget i Frederiksberg Forsyning, siger Kristian E. Beyer.

Læs mere om Kloak & afvanding

11/11 2021
BrønddækslerByggerådgivningDrænFaldstamme, renoveringHåndtering af regnvandHåndtering af spildevandHøjvandslukkeKimasikringKloak organisationer m.v.KloakdækslerKloakrenoveringKloakrørKrympemufferMåle/test udstyrMaterielopbevaringNedsivning af regnvandNedsivning af spildevandPumperPumpeunitsRegnvandsfaskineRottebekæmpelseRottefælderStrømpeforringTilbageløbssikringTilbageløbsventilTV-inspektionUdlejningUdskillerteknikVand StopTilføj dit firma her.
Send en mail.