Fredet hotel i Horsens renoveret med skinnesystem

Fredet hotel i Horsens renoveret med skinnesystem

En totalrenovering uden tegninger af et fredet palæ fra 1744 kunne blive en rodet og langstrakt affære, men på badeværelserne gjorde et skinnesystem til opbygning af installationsvægge det let at undgå forsinkelser

Samfund - Byggemateriale

Midt på hovedgaden i Horsens er et af byens varemærker, Det Lichtenbergske Palæ, igen ved at tage sig ud fra sin bedste side. Palæet, der de sidste 207 år har været synonym med Jørgensens Hotel, har været igennem en gennemgribende renovering. Processen har dog været noget atypisk, fordi der ikke har været oprindelige tegninger af den fredede bygning at tage udgangspunkt i.

Derfor kunne man også frygte, at alle dele af renoveringen ville blive langstrakte, omstændelige og vanskelige. Det har dog ikke været gældende for vvs-installationerne, fortæller Simon Norup, direktør i VVS Kompagniet, der har stået for installationen af vandforsyning og varmeanlæg samt for renoveringen af cirka 40 badeværelser med indbygningscisterne og afløbsrender.

Undgik spildtid med skinnesystem
Særligt har renoveringen af badeværelserne været effektiv og gnidningsfri, hvilket i vid udstrækning skyldes et særligt skinnesystem fra vvs-leverandøren Viega.

- Steptec-systemet gjorde det muligt for os at bygge installationsvægge, indsætte cisterner og gøre alt vvs-arbejdet færdigt på én gang. Derefter kunne tømrere og murere tage over, så der var meget lidt spildtid, fordi vi ikke behøvede at koordinere eller rende frem og tilbage, siger Simon Norup.

Oprigtig interesse skaber god rådgivning
For overnattende gæster er badeværelserne det tydeligste tegn på totalrenoveringen af hotellets vvs-installationer. De repræsenterer dog kun et lille udsnit af det arbejde, VVS Kompagniet udførte i det knap 300 år gamle palæ.

Installatøren stod også for en komplet udskiftning af vand- og varmeinstallation, og det har i særdeleshed været en udfordring uden de oprindelige tegninger at arbejde ud fra.

- Det er en totalfredet bygning, så vi kunne ikke bare bruge en gummiged og bryde ned. Vi har ikke haft adgang til nogen form for oprindelige tegninger, så det har været et spændende samspil mellem alle de involverede parter, hvor vi henad vejen har fået at vide, hvad der var muligt og hvad, der ikke var muligt at gøre, siger Simon Norup.

Med de mange ubekendte faktorer undervejs i byggeprocessen har installatøren været taknemmelig for det tætte samarbejde med virksomheden – navnligt med Thomas Popperud. Særligt med tanke på, at det for VVS Kompagniet var første gang, at de indgik i et samarbejde med den tyske vvs-leverandør Viega.

-jhn


19/6 2020