
K.B. Hallens akustik er et hit
Musikanmelderne er ikke i tvivl: Lyden er lykkedes i den genopførte K.B. Hal
Mellem K.B. Hallens synlige loft og tagkonstruktionen er der en akustisk loftskonstruktion, som publikum ikke kan se. Den fungerer som en slags lydgrotte, som akustiker og chefkonsulent Jesper Bo Andersen fra Rambøll har konstrueret ud fra talrige 3D-eksperimenter, minutiøse udregninger og et tæt samarbejde med Gyproc, der udvikler lofter med særlige akustiske egenskaber i natur- og genbrugsgips.
’Abegrotten’, som hulrummet blev døbt undervejs i byggeprocessen, er med andre ord hans hemmelige værktøj til at styre lyden, og det er samtidigt hjertekammeret i K.B. Hallens akustiske design.
Når musikken spiller i hallen, sikrer en masse små huller i hallens synlige stålloft, at al lyd finder op i ’abegrotten’. Herfra rammer lydbølgerne først og fremmest et lag gipsplader, som er ophængt under taget i grotten. Gipspladerne har 8-9,5 cm lange slidser – eller huller – og på bagsiden har de en såkaldt akustikdug.
Hullerne i gipspladerne og akustikdugen bryder og absorberer en del af lyden - hvorefter de resterende lydbølger sendes retur til publikum i K.B. Hallen. De ophængte gipsplader danner tilsammen en slags trappeform hele vejen hen under taget. Formen på ’trappen’ er baseret på nøje udregninger og eksperimenter i en 3D-simulator – eksperimenter, der allerede startede kort tid efter, at første streg til selve bygningen var slået. Desuden er undersiden af betontaget beklædt med mineraluld for yderligere at dæmpe lydrefleksioner, især fra bassen.
- Akustiklandskabet – eller ’abegrotten’ - af perforerede gipsplader sørger for optimal fordeling af især de mellemste og højere toner i musikken, hvilket giver den bedste lyd og en klar gengivelse af musikken retur til hallens tilskuere og optrædende. Gips viste sig som det optimale materiale i denne situation, da gipsplader med slidser i både dæmper og reflekterer lyden tilpas meget. Hverken for meget eller for lidt. Det gælder om at finde balancen samlet set i alle salens materialer, så både høje og dybe toner står klart i hele salen. Især dæmpningen af baslyden er en udfordring i sale til rytmisk musik, og her har abegrottens design vendt hallens bueform fra en ulempe til en fordel, fortæller akustikeren Jesper Bo Andersen.
Artiklen fortsætter under billedet...Ved at ophænge snesevis af perforerede gipsplader i en præcist beregnet trappeform i lydgrotten oppe under taget, er det lykkedes for akustikeren at skabe en fremragende akustik. Omfattende tekniske målinger har vist, at den allerbedste lyd i K.B. Hallen opstår, når de små huller i pladerne er 8-9,5 cm lange slidser.
Parabol-effekt med akustisk benspænd
De mange ophængte gipsplader har nemlig løst en stor, akustisk udfordring; K.B. Hallens buede tag og loft, som rent arkitektonisk er en vigtig del af K.B. Hallens udtryk, ville uden ’abegrotten’ have virket som en lydmæssig parabol, der opsamler lyden og kaster den tilbage mod gulvet i en smal stribe. Det betyder, at tilskuerne i midten af hallen ville have oplevet lyden kraftigere, end de koncertgængere, der befinder sig ude i siderne.
Ved at ophænge snesevis af perforerede gipsplader i en præcist beregnet trappeform i lydgrotten oppe under taget, er det lykkedes for akustikeren at bryde ’paraboleffekten’. De forskelligt vinklede gipsplader spreder lyden, så man hører lige godt nede i salen uanset, hvor man befinder sig.
At lyd er en videnskab understreges yderligere af en detalje som formen på de mange små huller, der er udstanset i gips-akustikpladerne – de kan f.eks. være runde, firkantede eller sekskantede.
Jesper Bo Andersen fandt i samarbejde med Gyproc en akustisk løsning med præcist de måledata, der bedst matchede forholdene i hallen. Formen på og tætheden af hullerne er af stor betydning for lyden, og Gyprocs omfattende tekniske målinger pegede på, at den allerbedste lyd i K.B. Hallen opstår, når de små huller er 8-9,5 cm lange slidser.
- Dialog og godt samarbejde har sikret, at akustiker Jesper Bo Andersen har haft mulighed for minutiøst at simulere de fremtidige akustiske forhold i hallen. Det har været en detaljeorienteret rejse, som vi er glade for at have været med på, siger rådgiver Søren Munck Rasmussen hos Gyproc.
Artiklen fortsætter under billedet...’Abegrotten’ er skjult for publikum, men det er netop her, den gode lyd opstår.
Berømt og berygtet koncertsted med ny lydprofil
Den gamle K.B. Hallen var inden branden berømt for koncerter med ikoniske navne som Louis Armstrong, The Beatles, Rolling Stones, The Who og Pink Floyd - men hallen var også berygtet for sin dårlige akustik. Derfor lagde bygherren KB, (Kjøbenhavns Boldklub), stor vægt på, at den nye sal skulle udføres med den bedst mulige akustik til rytmiske koncerter - allerede før den nye version af K.B. Hallen var på tegnebrættet.
Og netop den tidlige involvering af akustik-delen i så stort et byggeprojekt har ifølge Jesper Bo Andersen muliggjort det akustiske tigerspring, som K.B. Hallen nu er kommet i mål med:
- Akustikken er netop blevet så afbalanceret, fordi bygherren og Christensen & Co. Arkitekter fra starten var indstillet på at prioritere den gode lyd, understreger han.
Efter åbningskoncerten den 24. januar skrev anmelderne bl.a.:
Politiken/Karsten Ifversen/Arkitekturredaktør:
’Den nye K.B. Hal bliver et af landets fedeste koncertsteder (…………) Fremragende akustik og stemningsfulde faciliteter gør den nye K.B. Hal i København til et varmt og behageligt koncertvenue (……)… den nye sal viste sig allerede her at have en endnu vigtigere egenskab, den gamle konstruktion slet ikke havde - en helt brillant akustik til rytmisk musik (…..) Om det var oppe fra de øverste sidetribuner eller nede på gulvet, så var lyden klar, harmonisk og musikalsk. Hvis denne forsmag på lyden var sigende for, hvad man kan vente sig, så får Vega kam til sit hår som byens bedste spillested, og Royal Arena kan slet ikke følge med’.
- Ekstra Bladet/Thomas Treo:
’Lyden var langt bedre end musikken, så D-A-D, Nephew, Benal og deres mange fans kan godt begynde at glæde sig til de udsolgte koncerter de kommende måneder’.
- TV2 Nyhederne 24. januar kl. 19
’Lyden er langt bedre end i den gamle hal’ og Knud Ørsted, tidligere vært på DR P3 udtalte i indslaget efter at have hørt en lydprøve med musiker Nicklas Sahl: ’den var slet ikke skabt til musik, den gamle hal – men det er den nu!’
-los