
Reallønsfremgang baner vej for boligforbedringer
Lav inflation med pæn reallønsfremgang giver økonomisk plads hos blandt andre boligejerne til byggeopgaver
Af Dan Bjerring
Ifølge Danmarks Statistik steg det samlede forbrugerprisindeks med 1,5 procent i april i forhold til samme måned året før. I marts var den tilsvarende stigning ligeledes 1,5 procent.
Det er produktgruppen boligbenyttelse, elektricitet og opvarmning, der bidrager mest til inflationen - især huslejen, som bidrager til inflationen i april.
Kerneinflationen havde en årsstigning på 1,7 procent i april, og det skyldes primært prisstigninger på husleje. I marts havde kerneinflationen en årsstigning på 1,6 procent.
Flot reallønsfremgang
I en kommentar til tallene fra Danmarks Statistik siger cheføkonom i Brancheforeningen Aktive Ejere, Bo Sandberg, at inflationen i Danmark det seneste halve år er svinget mellem 1½ - og 2 procent.
- Inflationen er i øjeblikket under kontrol. Dermed er der også en flot reallønsfremgang i disse år - senest demonstreret ved de udramatiske private overenskomstforhandlinger i foråret 2025.
- Faktisk er det overraskende, at de pæne lønstigninger ikke i særlig høj grad har aflejret sig i stigende forbrugerpriser, siger Bo Sandberg.
Inflationschokket fra 2022
Men selvom den danske inflation er lav og under kontrol, så er der stadig tale om stigende forbrugerpriser:
- Den markante reallønsfremgang har ikke for alvor sat sig i stigende privatforbrug. Dels har mange stadig inflationschokket fra 2022 siddende i krop og betalingskort.
- Forbrugerne sparer op og virksomhederne konsoliderer sig. De usikre globale fremtidsudsigter dæmper både forbrugs- og investeringslyst, siger Bo Sandberg.