LCA
LCA
scroll
Stor efterspørgsel på struktørerLærling i A. Enggaard Kasper Stjerne Linaa.

Stor efterspørgsel på struktører

Struktører har længe været en mangelvare i den danske bygge- og anlægsbranche, og forventningen er, at behovet kun vil vokse i fremtiden.

Dog er der håb forude, da flere virksomheder tager ansvar for at uddanne flere lærlinge, og optaget på struktøruddannelsen er stigende.

Erik Nielsen, virksomhedskonsulent i AMU Nordjylland og medansvarlig for struktøruddannelsen i regionen, fremhæver de mange store projekter, der kræver struktører i de kommende år.

- Vi har blandt andet nogle markante infrastrukturprojekter som Femern-forbindelsen og den tredje limfjordsforbindelse.

- Derudover står alle kommuner overfor store investeringer i at separere regn- og spildevand, så kloaknettet kan håndtere de stigende regnmængder, siger han.

Dansk Industri anslog sidste år, at der var 1.100 struktører under uddannelse, men vurderede samtidig, at behovet er langt større.

Derfor iværksatte Dansk Industri og 3F en fælles oplysningskampagne om emnet.

Virksomheder tager ansvar
Entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard har længe haft stor succes med at tiltrække struktørlærlinge og har de seneste fem år fået en bonus fra staten for at have flere lærlinge end beregnet.

Projektleder Leif Birkbak forklarer: - Det er både vigtigt, fordi det dels er meget svært at rekruttere uddannede struktører, og dels fordi vi får mulighed for selv at forme vores fremtidige arbejdskraft ved at lære dem op i vores kultur.

A. Enggaard mærker en stigende interesse for faget, særligt når de deltager i uddannelsesmesser. Denne udvikling glæder AMU Nordjylland, hvor optaget på struktøruddannelsen er stabilt stigende.

Erik Nielsen peger på flere årsager til dette: øget kendskab til uddannelsen, mindre behov for murere og tømrere efter højkonjunkturen samt virksomhedernes øgede ansvar for at tage lærlinge direkte fra grundforløbet.

Lærling anbefaler uddannelsen
Kasper Stjerne Linaa, 19-årig anlægsstruktørlærling hos A. Enggaard, anbefaler uddannelsen:

- Det var vigtigt for mig, at jeg kunne komme ud og bruge mine hænder. Jeg har for meget energi til at sidde ned.

Han fremhæver det varierende arbejde, muligheden for at blive udfordret og udvikle sig samt det gode sociale sammenhold både hos AMU Nordjylland og A. Enggaard.

Trods de positive tendenser understreger Erik Nielsen, at der fortsat skal gøres en stor indsats de kommende år for at imødekomme efterspørgslen på struktører i Danmark.

-rh

2/7 2024