LCA
LCA
scroll
Lad elefanten klare det tunge slæb Concrete Elephant er 100 % eldrevet og kan overtage den mest nedslidende del af betonarbejdet, såsom slæbe- og løftearbejdet, der kræver meget mandskab at håndtere.

Lad elefanten klare det tunge slæb

Det er tungt at løfte slanger med beton - et arbejde, der tærer på mandskabet. En ombygget vandingsmaskine har vist sig effektiv, når der skal lægges beton indenfor, hvor dens selvkørende funktion letter det tunge arbejde og mindsker mandetimer og slid

Betonarbejde er ofte forbundet med hårdt fysisk arbejde, der hurtigt kan slide selv de mest robuste medarbejdere op. Sliddet bliver særligt stort, når man skal lægge beton ud, hvor den normale betonpumpe ikke kan nå, fordi det kræver ekstra mange hænder og timers besvær at flytte betonfyldte slanger rundt. Det har været en udfordring i branchen i mange år, indtil en vaks pumpefører så en idé i en selvkørende vandingsmaskine.

Det har resulteret i en lille ombygget vandingsmaskine, der kører på el, med en oprullet slange og næse, der sprøjter beton ud. Maskinen kan via fjernstyring nemt manøvreres rundt, så det tunge arbejde med at flytte slanger ikke slider på mandskabet. Maskinen er taget i brug hos Heidelberg Materials, der har den lille ’elefant’ til at hjælpe betonarbejderne ved Avedøre.

- Vi bruger den for ikke at slæbe os selv i stykker, og så kan den sparre os for at bruge en 3-4 mand. De steder, vi skal bruge den, undgår vi at slæbe slanger fyldt med beton rundt, som er en af de tunge dele af vores arbejde, fortæller Svend Aage Jørgensen, der er pumpeoperatør hos Heidelberg Materials i Avedøre.

Heidelberg Materials har haft maskinen i brug gennem det seneste halve år.

Hos Heidelberg Materials er deres Concrete Elephant nu blevet en fast del af medarbejdernes hverdag, der hvor pumpekranen ikke kan komme til – i en sådan grad, at Svend Aage Jørgensen og hans team har navngivet deres maskine ’Maren’. De bruger maskinen for at passe på deres medarbejdere, så de kan holde til at arbejde i mange år endnu.

- Det er benhårdt at slæbe fire tommer tykke slanger rundt, der er fyldt med beton, og så tager det tid. Derfor gør vi vores for at gøre arbejdet mindre tungt. Men Maren bliver jo ikke træt på samme måde i løbet af dagen. Vi oplever, at vi kan arbejde mere effektivt. For nyligt støbte vi 380 ankehuller – en opgave, der normalt vil tage os fem dage, hvor vi blev færdige på to en halv, fortæller Svend Aage Jørgensen.

Den nye ’beton-elefant’ bliver produceret af vandingsmaskinproducenten Fasterholt, der særligt udmærker sig i robuste selvkørende vandingsmaskiner. Ombygningen er sket på baggrund af deres gennemtestede fundament, der er blevet tilpasset betonbranchens behov.

- Vi blev kontaktet med en idé om at ombygge en af vores selvkørende vandingsmaskiner, så den kan bruges til at lægge beton ud på en mere skånsom måde – en idé vi gik videre med og byggede en prototype af. I dag har vi sat version to i produktion, der er 100 % elektrisk – hvilket gør, at man ikke skal bekymre sig om at bruge den i lukkede rum, hvor den ofte vil være relevant for betonudlægning, fortæller Tommy Jakobsen, der er konstruktør hos Fasterholt Maskinfabrik og fortsætter:

- Vi kan se, at maskinen gør en forskel ude på byggepladsen. Vi får god feedback, og de, der bruger den, oplever, at de ikke skal slæbe lige så meget – men også at den er nem at bruge, hvilket er vigtigt for os. Derfor har vi haft fokus på, at den skal være nem at gøre ren og vedligeholde.

-dc

12/9 2023