left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - EntreprenørMateriel

Udvider kanaler og hjælper vandet op til havets overfladeDræning ilter jorden, og derfor graver Hitachi ZX160LC-6 omkring 7 km kanaler dybere og bredere. Foto: Nils Holm

Udvider kanaler og hjælper vandet op til havets overflade

Ny Hitachi gravemaskine kom på stor opgave, da den skulle udvide cirka 7 km kanaler på et inddæmmet landområde ved Lammefjorden

Del artiklen på

Hvordan beskytter man et område med en beliggenhed ned til 7 meter under havets overflade? En af opgaverne er at lede vand hen til sluser og pumpestationer, og i Lammefjorden sker det via kanaler og grøfter.

Entreprenørfirmaet Schak Gaarde ApS fra Vig er specialister i dette arbejde og er i øjeblikket ved at grave knap 7 km kanaler dybere og bredere:

- Vi laver meget vedligeholdelsesarbejde på vandløb, og nu skal kanalerne udvides med 1 meter i dybden og 1 meter i bredden i begge sider. Det er indvendige kanaler, der opsamler nedbør fra fjorden og leder vandet ud til en pumpestation, som løfter det op i havoverfladen, fortæller entreprenør Skak Gaarde.

Falder der 1 mm regn over Lammefjorden, skal der pumpes 50.000 kubikmeter vand ud. I det ’våde’ år 2015 skulle der pumpes over 30 millioner kubikmeter.

Det er virksomhedens nye Hitachi ZX160LC-6, der løser den store graveopgave. Den har en normeret motoreffekt på 86,0 kW / 113 HK (ISO14396) og en arbejdsvægt på 18,1 tons.

- Gravemaskinens størrelse på 18 tons er ideel, fordi nogle af kanalerne kræver en vis rækkevidde. Omvendt må maskinen ikke være for stor, da der også er bløde arealer, så derfor har vi fået bredere bælter på. Er jordbunden ekstra blød, har vi konstrueret et ’brofag’ til at lægge over kanalen, så maskinen kan grave derfra, forklarer han.

Dyndjord, muslinger og mose
Lammefjorden er inddæmmet land, som i dag er landbrugsjord, og derfor giver gravearbejdet på kanalerne flere forskellige udfordringer:

- Det er rigtig blød dyndjord, gammel havbund, med flere lag nedenunder. Der kan for eksempel være ler og op til 1 meter tykke lag af muslinger. Under dem støder vi nogle gange på mosejord med flere tusind år gamle træer og grene, fortæller Skak Gaarde.

Han tilføjer:

- Kanaler og grøfter skal graves dybere, fordi dræning ilter jorden, så den omsættes og synker sammen. Derfor kommer de vandløb, der oprindelig blev lavet ved Lammefjordens inddæmning, til at ligge så højt, at det er svært at lave en fornuftig afvanding til markerne.

Artiklen fortsætter under billedet...
Hitachi-maskinen har fået monteret bredere bælter pga. det bløde underlag ved Lammefjorden, hvor der er en kombination af blød dyndjord, ler, mosejord og gammel havbund. Foto: Nils Holm

Materiel skal godkendes
Schak Gaarde ApS har flere projekter for Skov- og Naturstyrelsen med afrensning og pleje af kanaler, vandløb og åer, samt etablering af mini-vådområder. Det stiller krav til virksomhedens valg af maskiner og udstyr, som styrelsen skal godkende til denne type opgaver. Således er der biologisk nedbrydelig olie på de to Hitachi gravemaskiner, så vandmiljøet ikke påvirkes, hvis en slange skulle blive utæt.

- Til disse opgaver bruger vi også en Hitachi gravemaskine stort set mage til, bare en ældre årgang, som vi er godt tilfredse med. Den har kørt upåklageligt, slutter han.

Entreprenørfirmaet Schak Gaarde ejes og drives af tredje generation, Skak Gaarde. Virksomheden startede for over 60 år siden som maskinstation og har en fast stab af professionelle medarbejdere, der alle sætter kvaliteten og miljøet i højsædet. Derfor bruger Schak Gaarde maskiner med biologisk nedbrydelig olie i miljøfølsomme områder.

Læs mere om EntreprenørMateriel

10/8 2020
EntreprenørmaskinerBelysningBrancheforeningByggepladsindretningByggerådgivningByggestrømContainerContainer, BrugteContainer, IsoleretContainer, KøbContainer, LejeDræningGummihjulslæsserHavnerenoveringHejsHydrauliske pumperKontorvogneKranerLandmålingLasereLifteLiftudlejningMaskinstyringMaterielopbevaringMinigraverMinilæsserNaturgenopretningNedskæring og demonteringOpvarmningOversvømmelserPavillonerRendegraverRullestilladsSalg af lifteSandafretter til minigraverSaxliftSemimobilkranerStigerStilladserTårnkranerTeleskoplæsserUddannelseUdlejningVakuumløfterVejesystemerTilføj dit firma her.
Send en mail.