Frederiksberg afprøver en legoløsning
Frederiksberg bliver den første danske kommune, der sikrer sig mod oversvømmelser efter skybrud med nyt, bæredygtigt system af underjordiske regnvandsbassiner. Betty Nansens Allé bliver den første vej med det nye system
De voldsomme og pludselige regnvandsmængder kan mange steder hverken absorberes naturligt i undergrunden eller gennem de eksisterende kloaksystemer. Resultatet er oversvømmelser af gader, stræder, gårde, haver, bygninger og kældre. Samt ødelæggelse af vigtig infrastruktur.
Frederiksberg Kommune går ikke ram forbi. Derfor investerer kommunen som den første i Danmark i et nyt system af modulopbyggede underjordiske regnvandsbassiner til opmagasinering og håndtering af regnvandet efter skybrud.
Hvis man tænker Lego-klodser, er man godt hjulpet på vej til en forståelse af, hvordan det nye system fungerer.
I dets samlede form udgør byggeklodserne – i form af vandtætte beholdere – et firkantet rørsystem, der samles som moduler til et eller flere sammenhængende og større, vandtætte bassiner.
Bassinerne forbindes i højde, bredde og længde afhængig af deres individuelle dimensionering og de specifikke forhold på nedsænkningsstedet. De placeres samlet typisk under eksisterende veje med et bærelag på kun 35-40 centimeter mellem de øverste moduler og vejens asfaltbelægning. Modulerne er konstrueret i et kompositmateriale, der kan modstå de højeste klassificeringer af bymæssig trafikbelastning.
Bassinerne er designet til at opsamle og opmagasinere regnvandet enten gennem systemets egne riste, eksisterende vejbrønde eller i en kombination af de to muligheder i kommunale veje.
Genanvendeligt regnvand
Dimensioneringen og placeringen af systemet beror på kommunens undersøgelser og vurderinger, ligesom det er kommunens beslutning, hvordan det opmagasinerede skybrudsvand genudledes fra det lukkede bassinsystem.
For den kommende løsning under Betty Nansens Allé har Frederiksberg Kommune valgt at genudlede vandet gennem det eksisterende kloaksystem, når belastningen af kloaksystemet efter skybruddene atter tillader det.
Alternativt kan systemet med få tilpasninger enten konstrueres til at lade regnvandet nedsive i regulerede mængder til det underliggende jordlag eller tilbageholde regnvandet, som derefter kan genanvendes. Det færdige system kan således tilføres substrater til rensning af det opsamlede regnvand og vækstmedier til brug for vanding af eksempelvis kommunale træ- og plantebede samt grønne arealer.
Anlægsprojektet på Betty Nansens Allé startede i uge 38, og systemet forventes klar til at optage det første regnvand fra starten af april næste år.
Miljøbevidst og dansk produceret
Det er den danske virksomhed Urban Water Retention (UWR), der står bag det modulopbyggede system til opmagasinering og håndtering af regnvand i byer og bynære områder.
- Vi har forberedt os på dette første projekt med den modulopbyggede løsning i mere end fire år, så vi ser naturligvis frem til at afslutte installationen. Vi forventer at gennemføre arbejdet med færrest mulige gener for beboere og trafikanter, mens vi sikrer området og Frederiksberg denne miljøvenlige og bæredygtige løsning, siger partner i UWR, Lars Knudsen.
Virksomheden, der er grundlagt af eksperter med mere end 35 års erfaring indenfor produktion, udvikling, anlæg og kloakering, er i forvejen leverandør af underjordiske bassiner til Frederiksberg Kommune. Det nye UWR-system er derfor et supplement og en optimering af de eksisterende typer af skybrudsløsninger i kommunen.
UWR-systemet repræsenterer en konsekvent ansvarsbevidst klima- og CO2-løsning med fokus på materialevalget og produktionen, der er fuldt sporbart, dokumenteret og verificeret af et anerkendt dansk forskningsinstitut, anlægsfasen og -tiden, logistikken samt det færdige produkt og dets garanterede levetid.
-dc