Ny lov er en hilsen fra helvede til byggebranchenArkivfoto

Ny lov er en hilsen fra helvede til byggebranchen

Lov om selektiv nedrivning stiller byggebranchen over for mindst to udfordringer, der skal løses, før der for alvor kommer fart på udviklingen med genanvendelse af byggematerialer

Af Dan Bjerring

Mange taler om ”genbrug i byggebranchen”. Men selv om det måske umiddelbart lyder lige til, så skal der mere til – mere volumen på udbuddet af materialerne og dokumentation ved brug i byggeprocessen.

Direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen, peger på, at allerede fra den 1. juli i år er der indført en gældende ”Lov om Selektiv Nedrivning”.

Den betyder, at når større bygninger rives ned, skal materialerne behandles og sorteres, så de i videst muligt omfang kan recirkuleres.

Enormt sorteringsarbejde
Mængden af byggematerialer, som går videre til genbrugsvirksomhederne, stiger ganske vist, men sorteringsarbejdet er ikke slut.

Restproduktbekendtgørelsen begrænser nemlig, hvilket bygge- og anlægsaffald, der må genbruges og til hvilke formål.

Morten Frihagen peger på kravet om, at affaldet skal kontrolleres for skadelige stoffer, som rester af lak, maling, sod, imprægnering og asbest.

Kun materialer, der ikke er forurenet, må indgå i byggeri, hvis de bruges til samme eller beslægtede formål, som de var anvendt til oprindeligt.

Opdeles i to sektioner
De øvrige materialer, der indeholder skadelige stoffer, skal det opdeles i to sektioner.

Er forureningen under de faste grænseværdier, er genbrug tilladt, men ikke i eksempelvis boliger, mens de mere forurenede skal frasorteres så de udgår af cirkulation.

Derefter skal det materiale, der må genbruges, gennemgås for fejl, eventuelle beskadigede dele skal skæres fra, og det skal vurderes, om kvaliteten opfylder byggeriets krav i forhold til, hvor det må anvendes.

Påvirker prisen på byggerier
Dansk Håndværks direktør not7erer, at sorteringsarbejdet er voldsomt, og at det ”naturligvis påvirker prisen”:

- Samtidig begrænser frasorteringen den mængde, der reelt kan sælges tilbage til byggebranchen. Men affaldssektoren er på vej med løsninger, hvor robotter kombineret med kunstig intelligens overtager opgaven.

- Den første store sorteringsrobot kører allerede på forsøgsbasis, og når der kommer flere til, kan det være en delløsning – både med hensyn til mængde og en lavere pris, vurderer direktøren.

Særlig risiko for ansvarspådragelse
Men Dansk Håndværk peger også på en anden udfordring.

Mens dokumentation på materialer fortæller bygherrer, ingeniører og håndværkere, hvilke formål de må bruges til, og normer beskriver, hvordan arbejdet bør udføres, så er det kun tilfældet for en mindre del af genbrugsmaterialerne.

Opstår der uenighed om valg af materialer eller udførelsen, når en opgave er færdig, henviser man til de vedtagne normer og dokumentationen.

Og det er ifølge Morten Frihagen relativt få genbrugsprodukter, der giver den sikkerhed. Vælger man andre, påtager man sig en særlig risiko for ansvarspådragelse, hvis der opstår problemer i forbindelse med en opgave.

Alle led holder igen
Det betyder naturligvis, at alle led i byggekæden holder igen:

- Men vi skal have gang i udviklingen, og det sker bedst, hvis byggeriet er med til at styrke efterspørgslen. På den måde kan vi undgå, at der kommer regler eller særlige lovkrav, som økonomisk altid vil være dyrere end den markedsdrevne udvikling, siger Morten Frihagen.

Han anbefaler derfor, at indtænke genbrug i de situationer, hvor opgaven tillader det, og her kan de mindre håndværksvirksomheder også gøre en forskel.

Lager af genbrugstræ og mursten
Mange producenter anvender restmaterialer som en del af nye produkter – eksempelvis i beton, tegl, gips- og spånplader samt tagpap:

- Efterspørger branchen dem, understøtter man udviklingen. Samarbejder håndværkerne på byggepladsen om at bevare brugte materialer, kan man selv eller en kollega genbruge dem.

- Og har man altid et mindre lager af eksempelvis genbrugstræ, mursten og tegl, bliver det lettere at få brugt dem, når regler og normer tillader det – også når de kun er en mindre del af en større opgave, slutter direktør Morten Frihagen.

14/5 2025
  • Hvad skal der ske med  den gamle Storstrømsbro?

    Hvad skal der ske med den gamle Storstrømsbro?

    nedrivning-og-miljoesanering ›Vejdirektoratet har haft et informationsmøde om nedrivning af den gamle Storstrømsbro
  • Advarede mod asbestsvineri i naturen

    Advarede mod asbestsvineri i naturen

    nedrivning-og-miljoesanering ›Et indslag på TV2 News viste mandag, at man alt for ofte i landets skove finder ulovligt deponeret asbest. Simple krav kan dog ifølge Dansk Håndværk bremse dumping af asbest i naturen
  • Skattegevinst ved nedrivning frem for renovering

    Skattegevinst ved nedrivning frem for renovering

    nedrivning-og-miljoesanering ›Den grønne tænketank CONCITO har sendt Folketinget et række forslag til lovændringer for en ”ressource effektiv byggesektor”
  • Havn på Christiansø renoveres med respekt for traditionelle byggemetoder

    Havn på Christiansø renoveres med respekt for traditionelle byggemetoder

    byggeri ›Fæstningen Christiansø fra 1684 var oprindeligt en af verdens første flådebaser. Forsvarsministeriet, der står for drift og administration af øerne, har besluttet, at indlede et stort tømrerarbejde
  • Gevinst ved snyd med forurenet jord skal stoppes

    Gevinst ved snyd med forurenet jord skal stoppes

    nedrivning-og-miljoesanering ›Danske Regioner vil på baggrund af, at store mængder jord flyttes rundt i forbindelse med bygge-, anlægs- og oprensningsprojekter, have strammet reglerne
  • Ikke i mål med indsats mod asbestkriminelle

    Ikke i mål med indsats mod asbestkriminelle

    nedrivning-og-miljoesanering ›- Det er alt for ofte, at vi ser skruppelløse firmaer, der sætter profit over sikkerhed, mener beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen
  • Grebet strammes om ulovligt asbestarbejde

    Grebet strammes om ulovligt asbestarbejde

    nedrivning-og-miljoesanering ›Fra 1. juli kan medarbejdere, privatpersoner og fagforeninger give tilladelse til, at deres bevismateriale - eksempelvis videoer og fotos - må bruges af Arbejdstilsynet i asbestsager
  • Helt anden kaliber af afstumpethed

    Helt anden kaliber af afstumpethed

    nedrivning-og-miljoesanering ›Forfalsket asbestprøve i Aalborg efterforsker politiet, da der kan være tale om dokumentfalsk. Det er en alvorlig overtrædelse af straffeloven at forfalske dokumenter