Nordic Waste modtog statstilskud til forsøgFoto: Randers kommune

Nordic Waste modtog statstilskud til forsøg

Nordic Waste fik penge til et projekt, der skulle verificere og optimere en teknologi til at vaske jord fri for PFAS

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Nordic Waste, der var årsag til miljøskandalen i Randers Kommune, og ”tilfældigvis” gik konkurs, da regningen for oprydningen efter den spektakulære deponering skulle betales, blev af Miljøstyrelsen valgt til at deltage i styrelsens projekt ”Behandling af PFAS-forurenet jord til recirkulering af råstoffer.”

Det har fået Lars Christian Brask fra Liberal Alliance til at bede miljøminister Magnus Heunicke (S) redegøre for, hvorfor Nordic Waste blev inddraget i projektet.

Jordvask er en kendt rensemetode
Miljøministeren henviser i sit svar til, at der på Finansloven for 2022 blev afsat seks millioner kroner i Teknologpuljen til støtte af projekter, der inkluderede test af rensemetoder for PFAS:

- Nordic Waste ansøgte om midler til et projekt vedrørende verificering og optimering af en teknologi til at vaske jord fri for PFAS, oplyser Magnus Heunicke.

Ifølge ministen var ”jordvask” en kendt rensemetode, men på daværende tidspunkt var metoden ikke forsøgt anvendt til PFAS forureninger under danske forhold.

Relevant at støtte
Derfor vurderede Miljøstyrelsen, at projektet var relevant at støtte. Projektet var ejet af Nordic Waste, og Teknologisk Institut var ansvarlig for udførelsen af projektet.

Teknologisk Institut skulle blandt andet udtage prøver af den jord, der blev lavet forsøg med og efterfølgende få analyseret prøverne:

- Efter Nordic Waste gik konkurs i januar 2024, annullerede Miljøstyrelsen tilsagnet til projektet, da projektet jævnfør kravene i tilsagnet kan bortfalde, såfremt at aktiviteten ikke kan gennemføres tilfredsstillende.

- På baggrund af en henvendelse fra Teknologisk Institut valgte Miljøstyrelsen i april at indgå en kontrakt med Teknologisk Institut om at offentliggøre de resultater, som var udført, før Nordic Waste gik konkurs, oplyser miljøministeren.

Reduktion af PFAS er mulig
Ifølge Miljøstyrelsen viste resultaterne fra projektet viste, at det er muligt at opnå en betydelig reduktion af PFAS-forureningen:

- Projektet, som er gennemført i mindre skala, viste, at den anvendte metode kan bruges til at rense relativt sandet jord for de langkædede PFAS-stoffer. Der er dog stadig behov for videreudvikling af metoden, inden den kan bruges som fuldskala-anlæg.

- Metoden skal blandt andet tilpasses, så den også fungerer effektivt for jord, som er mere lerholdig. Det skal ligeledes sikres, at metoden også kan fjerne de kortkædede PFAS-stoffer.

- Endelig skal metoden forbedres, så den kan nedbringe PFAS-niveauerne til under de gældende grænseværdier for PFAS i jord, slutter Magnus Heunicke

16/5 2025