left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - VVS

Bundmodul klarer hurtigt al intern rørtilslutningVVS-montør Stig Halling arbejder med bundmodulet fra Uponor VVS. Bundmodulet kan spare VVS’erne for en hel dags arbejde pr. lejlighed.

Bundmodul klarer hurtigt al intern rørtilslutning

Bundmoduler, der på forhånd er samlet og tilpasset, giver klare arbejdsbesparelser for Thyge’s VVS i nye almene boliger

Del artiklen på

Der er fuld gang i byggeriet af nye udlejningsboliger på det område i Nykøbing F, hvor Lolland-Falsters Bryghus lå frem til 1993 og blev landskendt for sin øl ’Den Blaa Nykøbing’. Efter planen skal Bryghusparken, hvor Nykøbing F Boligselskab er bygherre, være klar til indflytning i maj 2020.

De fem bygninger er i to plan og kommer til at huse i alt 43 lejligheder. Bo-Hus er totalentreprenør, mens Thyge’s VVS har ansvaret for VVS- og ventilationsentreprisen. Her er de fleste løsninger udviklet i samarbejde med Uponor VVS, der leverer Q&E installationer til brugsvand, gulvvarme, alupex (MLC) radiatorenheder samt færdigproducerede bundmoduler med al den interne rørtilslutning.

- Når vi har sat en varmeunit med fire bespændinger op, kan vi skrue bundmodulet direkte på nedenunder og tilslutte alle vores rør bagefter. Det reducerer montagetiden væsentligt, fortæller overmontør Lau Hansen fra Thyge’s VVS.

Fokus på montagetid og kvalitet
Det er vigtigt for VVS’eren at vælge produkter og finde installationsmetoder, der dels har kvalitet og dels kan forkorte montagetiden.

- På en sag som Bryghusparken mødes vi med Uponor og går alt igennem. Hvilken fødekilde, der er tale om, i dette tilfælde fjernvarme, hvor mange tapsteder, der er til brugsvand, radiatorer og gulvvarme. Hvad vi som VVS-installatør ønsker af løsningen – og hvordan der kan udfærdiges et bundmodul til det antal afgreninger, der skal være, siger han og fortsætter:

- Bundmodulerne er resultatet af en udviklingsproces og viser, at gør du dit forarbejde grundigt, får du en installation, der er rigtig nem at gå til. I modsætning til, at der skal bruges energi og tid på at samle en masse småting.

Artiklen fortsætter under billedet...
Der er ingen mekaniske metalsamlinger i PE-Xa-rør, når VVS'erne bruger Uponors Quick & Easy samlinger. Quick & Easy værktøjet sparer desuden håndværkernes tid.

Sparer en dags arbejde
VVS-montørerne Jesper Pedersen og Stig Halling vurderer, at hvert af de færdige bundmoduler kan spare en dags arbejde.

- Der ville gå rigtig meget tid med at trække rør ned til hver enkelt tilslutning, det vil sige de fire føderør. Der skal konstrueres fittings og bøjninger – og en isolatør skal på bagefter. Med montage og de andre ting bliver det godt en dags arbejde, så med 43 lejligheder er der meget at hente, er de enige om.

Q&E løsningen til PE-Xa-rør letter også arbejdet, og valget af korrosionsbestandige installationer er vigtige i forhold til kvaliteten af grundvandet:

- Dér er plastik indtil videre unikt, og stort set hele denne installation er plast. Det vil sige, vi ikke har nogen mekaniske metalsamlinger i PE-Xa-rør, fordi vi bruger Uponors Quick & Easy samlinger. Med værktøjet udvider vi et stykke PE-Xa-rør – stopper det på fittingen. Røret trækker sig tilbage til udgangspunktet igen og er helt tæt. Det er en nem metode, siger Lau Hansen fra Thyge’s VVS, der på opgaven med Bryghusparken kom hurtigt med i processen omkring nybyggeriet.

- Bo-Hus er totalentreprenør, og vi gav dem på et tidligt tidspunkt nogle økonomital på, hvad vi vurderede som muligt i forhold til bygherrens ønsker og krav. Helt konkret, hvilke produkter vi ud fra priser og løsninger kunne få ind i byggeriet. Og i kraft af det samarbejde har tingene fungeret godt, siger han.

Bryghusparken:
Opførelse af almene boliger
Adresse: Stubbekøbingvej 24, 4800 Nykøbing F
Bygherre: Nykøbing F Boligselskab
Arkitekt: Friis-Andersen
Totalentreprise: Bo-Hus
Budget: 60 mio. kr.
Bygninger: 5
Brutto kvm.: 3530
Lejligheder: 43
Etager: 2
Byggeperiode: marts 2019 til maj 2020Læs mere om VVS

17/9 2019
  • Danvak

    Danvak

    Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
  • Munters

    Munters

    Energieffektive luftbehandlingsløsninger. Ideelt og kontrolleret klima