
Danske arkitekter løber med fornem pris i Tyskland for DTU-bygning
Rørbæk og Møller Arkitekter og Christensen & Co. Arkitekter er blevet tildelt den højeste anerkendelse i kategorien ’Excellent Architecture’ ved German Design Awards 2025 for projektet DTU Life Science & Bioengineering B20
Designprisen German Design Awards hylder enestående design og arkitektur. Prisen uddeles af German Design Council, som siden 1953 har fremmet designkvalitet og innovation på tværs af brancher.
DTU B202 er det største nybyggeri på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) siden 1960'erne og huser forskere fra DTU Aqua, DTU Fødevareinstituttet og DTU Veterinærinstituttet.
Bygningen er designet som et interdisciplinært knudepunkt, hvor forskere fra forskellige fagområder mødes i et dynamisk og inspirerende miljø.
Det arkitektoniske højdepunkt er Biosfæren, et centralt atrium beklædt med egelameller, hvor dagslys fra ovenlysvinduer skaber et levende og naturligt rum for samarbejde.
Bygningen integrerer avancerede ventilationssystemer samt forskningsfaciliteter som saltvandstanke og fiskeopdrætsstationer. Projektet kombinerer innovativ arkitektur med en funktionalitet, der understøtter moderne forskningsbehov.
Hos Rørbæk og Møller Arkitekter er forsknings- og læringsmiljøer et centralt omdrejningspunkt.
Gennem en helhedsorienteret tilgang udvikler tegnestuen arkitektur, der understøtter vidensdeling, fordybelse og tværfagligt samarbejde.
Hvert projekt er skræddersyet til brugernes behov og forankret i en dyb forståelse for, hvordan rum påvirker læring, forskning og interaktion.
- Det er en stor ære at modtage denne anerkendelse, der cementerer vores ambition om at skabe arkitektur, der fremmer forskning og vidensdeling på højeste niveau.
- Vi arbejder målrettet med 'vidensarkitektur', hvor funktionalitet og vision går hånd i hånd for at skabe de bedste rammer for fremtidens forskere, siger Anders Wesley Hansen, partner hos Rørbæk og Møller Arkitekter.
Forskningens og uddannelsens verden er i konstant forandring, og arkitekturen må følge med.
Det kræver fleksible og fremtidssikrede løsninger, hvor rummene understøtter dagens funktioner og samtidig kan omstilles til fremtidens behov.
Rørbæk og Møller Arkitekter arbejder med en arkitektonisk strategi, der balancerer mellem åbne fællesskaber og nicher til koncentration, og hvor materialevalg og dagslysforhold skaber en sund og inspirerende ramme om læring.
Arkitekturen inviterer til uformelle møder, understøtter kreative processer og skaber forbindelser mellem mennesker, viden og omgivelserne.
Gennem en lang række projekter har Rørbæk og Møller Arkitekter sat sit aftryk på nogle af Danmarks førende uddannelses- og forskningsinstitutioner. Hvert projekt er et bidrag til en fremtid, hvor arkitekturen spiller en aktiv rolle i at styrke videnskab, innovation og samarbejde.
Prisen cementerer Rørbæk og Møller Arkitekter og Christensen & Co. Arkitekters rolle som markante aktører inden for moderne forskningsarkitektur. Udmærkelsen vil officielt blive fejret ved en ceremoni i Frankfurt i februar 2025.
- Universitetsbygningen imponerer med sin innovative rumlige komposition, der fremmer tværfaglige møder og skaber en indbydende atmosfære.
- Det gennemtænkte interiørdesign kombinerer lys og materialer - især træ - på en intelligent måde, mens den fleksible loftsstruktur muliggør en dynamisk anvendelse af rummene. DTU Life Science & Bioengineering sætter dermed nye standarder inden for universitetsarkitektur, siger juryen.
Juryen for German Design Awards 2025 består af anerkendte designeksperter. Med 16 nationaliteter sikrer juryen en bred, international vurdering af de indsendte projekter, og repræsenterer forskellige discipliner inden for arkitektur, design, forskning og erhvervsliv.
-dc