LCA
LCA
scroll
Hvordan skal København se ud i fremtiden?Vinderen af idékonkurrencen offentliggøres i januar 2025.

Hvordan skal København se ud i fremtiden?

Første fase af idékonkurrencen 'Fingerplan 2.0' er afsluttet, og 43 visioner for hovedstadsområdets fremtid er kommet ind fra både Danmark og andre lande i Norden. Fem vindere skal nu vælges til at omsætte visionerne til konkrete forslag

Hvordan skal hovedstadsområdet udvikle sig i fremtiden? Hvilke kvaliteter skal der værnes om og bygges videre på, og hvordan sikres et sammenhængende Storkøbenhavn, der understøtter en social balance og passer på kloden til de kommende generationer?

Hvad er det for principper, der skal styre udviklingen, hvis det ikke er fingerplanen, som den ser ud i dag?

Det er nogle af de spørgsmål Arkitektforeningen København stiller i idékonkurrencen 'Fingerplan 2.0', som er støttet af Dreyers Fond.

I første fase af konkurrencen, som netop er lukket, er deltagerne blevet bedt om at udarbejde en overordnet vision for hovedstadsområdet i en kort tekst med tilhørende illustration.

43 hold fra både Danmark, Norge og Sverige har taget udfordringen op, og det tegner lovende for hovedstadsområdet ifølge konkurrencesekretær Gustav Kragh-Jacobsen:

- Vi er utroligt glade for den store interesse for konkurrencen. Det er ikke nogen nem opgave, vi har stillet - at tegne en fremtidsvision for noget så komplekst som hele hovedstadsområdet. Jeg glæder mig til den videre proces, hvor et kompetent bedømmelsesudvalg vil dykke ned i alle besvarelserne, siger han.

Fem visioner skal viderebearbejdes
I den kommende tid ligger den svære opgave hos bedømmelsesudvalget, som skal udvælge fem af de 43 indsendte visioner, som er indsendt fra både Danmark, Norge og Sverige.

Vinderne af første fase offentliggøres fredag den 28. juni 2024, herefter starter konkurrencen fase 2, hvor de udvalgte hold skal viderebearbejde deres vision for fremtidens hovedstadsområde.

Visionsforslagene vil blive bedømt af et bedømmelsesudvalg bestående af:

• Tom Nielsen, Arkitekt M.A.A, Professor Arkitektskolen Aarhus
• Ellen Braae, arkitekt MAA, professor i landskabsarkitektur og planlægning, Københavns Universitet
• Mathilde Petri, arkitekt MAA, Mathilde Petri Arkitekter
• Johan Celsing, arkitekt, professor KTH (SE)
• Karl Otto Ellefsen, arkitekt, professor em. institut for urbanisme og landskapsarkitektur, AHO (NO)
• Lars Autrup, arkitekt M.A.A, direktør Arkitektforeningen (formand for bedømmelsesudvalget)

'Fingerplan 2.0' er en idékonkurrence om udviklingen af hovedstadsområdet udskrevet af Arkitektforeningen København og støttet af Dreyers Fond.

Selve konkurrencen er opdelt i to faser: En visionsfase og en konkretiseringsfase:

Fase 1 – Visionsfasen blev udskrevet fra 1. marts og lukkede 1. juni 2024.
I den første fase inviteredes konkurrencedeltagerne til at beskrive en vision for Storkøbenhavns fremadrettede udvikling gennem tekst og illustration.

Fase 2 – Konkretiseringsfasen: Udskrives ultimo juni 2024
I konkurrencens anden fase inviteres udvalgte deltagere til at konkretisere deres forslag, så visionen udfoldes i både en overordnet regional skala og i en række nedslagspunkter.

Vinderen af idékonkurrencen offentliggøres i  januar 2025.

Vinderforslagene vil blive samlet i et inspirationskatalog, der lægger op til fornyet debat og kan fungere som oplæg til de beslutningstagere, der skal sætte retningen for udviklingen i Storkøbenhavn.

Projektet er udviklet og gennemføres af Arkitektforeningens Lokalledelse i København med en stærk arkitektfaglig projekt- og styregruppe bag:

• Kurt K. Christensen, arkitekt MAA, byplanlægger i SBS Rådgivning
• Jan Christiansen, arkitekt MAA, tidl. stadsarkitekt i Københavns Kommune
• Kirsten Birk Hansen, arkitekt MAA, tidl. Lektor i Arkitektskolen Aarhus
• Rune Christiansen, arkitekt MAA, projektleder i HOFOR
• Lars Autrup, Direktør, arkitekt MAA og direktør i Arkitektforeningen
• Gustav Kragh-Jacobsen, sekretær, Fingerplan 2.0

-dc

6/5 2024
 • Aart spiller med musklerne

  Aart spiller med musklerne

  arkitektur ›Arkitektvirksomheden Aart har for nylig vundet fire store opgaver indenfor den almene sektor – heraf to i Vestdanmark, hvor virksomheden har satset på det almene felt som et strategisk indsatsområde gennem de seneste år
 • Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

  Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

  arkitektur ›Ny ejer af Hillerød Posthus vil omdanne det til moderne micro-lejligheder med fokus på bæredygtighed og genanvendelighed. Borgmesteren glæder sig over den betydningsfulde forvandling, der vil skabe spændende boliger tæt ved stationen.
 • Masser af kreativitet i arkitekternes bud på Fingerplan 2.0

  Masser af kreativitet i arkitekternes bud på Fingerplan 2.0

  arkitektur ›De fem vinderforslag arbejder blandt andet med en helt ny bystruktur på Sjælland, hvor det centrale København, Roskilde og Hillerød udgør tre knudepunkter i et fremtidigt urbant kredsløb
 • Nyt vartegn i Assens kan snart tage form

  Nyt vartegn i Assens kan snart tage form

  arkitektur ›Vinderen af arkitektkonkurrencen om at bygge et nationalt Kyst- og Lystfiskercenter på Midtermolen i Assens er nu fundet. Det er arkitektfirmaet 3XN, der har tegnet vinderforslaget, som står til at blive et markant vartegn for Assens
 • Smed tidligere direktør på porten – nu har Vilhelm Lauritzen Arkitekter fundet afløseren

  Smed tidligere direktør på porten – nu har Vilhelm Lauritzen Arkitekter fundet afløseren

  arkitektur ›Vilhelm Lauritzen Arkitekter får ny administrerende direktør. Frants Nielsen indtræder i stillingen, hvor han nu skal videreføre tegnestuens vækst og drive ambitionen om at styrke tilstedeværelsen på de nordeuropæiske markeder
 • Finder ny afdelingschef internt

  Finder ny afdelingschef internt

  arkitektur ›Den nuværende afdelingschef på C.F. Møllers hovedkontor i Aarhus går på pension, og senior projektleder Christian Pihlmark, der har været i virksomheden i 14 år, tager over
 • Mette Kynne Frandsen stopper i Henning Larsen – afløseren hentes internt

  Mette Kynne Frandsen stopper i Henning Larsen – afløseren hentes internt

  arkitektur ›Efter mere end to årtier som administrerende direktør træder Mette Kynne Frandsen tilbage og giver stafetten videre til Jacob Kurek med virkning fra 1. september 2024
 • Nyt projekt matchmaker kommuner og tegnestuer

  Nyt projekt matchmaker kommuner og tegnestuer

  arkitektur ›Med Projekt Start har Dreyers Fond og Arkitektforeningen sat sig for at hjælpe kommuner og tegnestuer med at finde hinanden og arbejde sammen om konkrete projekter. 20 tegnestuer, som skal matches med konkrete opgaver i kommunerne, er udvalgt