LCA
LCA
scroll
Når finansieringen er på plads, får Nordsjælland et transformeret museumMed transformationen af den eksisterende udstillingsbygning 'Skibshallerne' åbnes der til omgivelserne, mens en læringstrappe bliver centrum for museet som dannelses- og reflektionssted.

Når finansieringen er på plads, får Nordsjælland et transformeret museum

Med nyt skitseprojekt fra arkitektvirksomheden Aart er drømmen om nordkystmuseet, 'Livet ved havet', rykket tættere på. Museet skal tilbyde en helhedsoplevelse til glæde for både besøgende og lokale borgere

Museum Nordsjælland har i samarbejde med Gribskov Kommune og Gilleleje Museumsforening gennem mange år arbejdet på at skabe et nyt museum i Gilleleje.

Med et nyt skitseprojekt, der i tæt samarbejde med styregruppen for museet er tegnet af Aart, er realiseringen af museet rykket et vigtigt skridt nærmere.

Lokale såvel som turister kan således glæde sig til nye udstillinger om menneskets samspil med havet ved Sjællands nordkyst fra oldtiden og helt frem til i dag - bl.a. kulturmødet mellem fiskere og sommergæsterne på Nordkysten og den gribende lokale fortælling om de danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943.

- Med skiftende særudstillinger, involverende aktiviteter og med en åben have med offentlig adgang er det vores ambition, at det nye museum skal være et kulturelt samlingspunkt for borgere i hele Gribskov Kommune, for sommerhusgæster og for turister, siger direktør for Museum Nordsjælland, Julie Bouchet.

Det nye nordkystmuseum er placeret midt i Gillelejes gamle fiskerleje, hvor det eksisterende museum ligger i dag.

Med Aarts skitseprojekt er der kommet et stort fokus på konvertering af det eksisterende. Bæredygtige løsninger som genbrug og bevaring samt en skånsom indpasning i det kulturhistoriske miljø er således blevet helt centrale elementer i planerne for det nye museum.

- Vores projekt tager afsæt i, hvordan arkitektur kan hjælpe os i den grønne omstilling ved at transformere de bygninger, der allerede findes.

- Samtidig ønsker vi at skabe et signifikant byggeri, der både indskriver sig harmonisk i sin kontekst og skaber rammerne om en ny samlet museumsoplevelse, fortæller Helene Anker Kure, der er arkitekt hos Aart, og tilføjer:

- Vi er stolte over, at vi har fået muligheden for at tegne et skitseprojekt til et nyt museum i det gamle fiskerleje i Gilleleje. Et museum som både bliver en attraktion og et nyt samlingspunkt for byen.

For at skabe en større helhed på grunden og skabe sammenhæng mellem udstillingerne skal den nuværende udstillingsbygning 'Skibshallerne' transformeres, mens et utidssvarende øldepot fra 1969 nedrives for at skabe plads til en nyopført udvidelse, der blandt andet rummer reception, café og udstillinger.

Som en del af museet etableres også en museumshave, der som en levende, grøn ramme for besøget tilbyder nye pladser og udendørs opholdsrum med offentlig passage til glæde for lokalmiljøet.

Også klimamæssigt vil projektet være en gevinst, idet udvidelsens CO2-udgift som minimum medfører et tilsvarende lavere energiforbrug i forhold til det gamle museum.

- For os har det været utrolig vigtigt, at der er tænkt bæredygtighed ind i museumsprojektet, og vi er glade for at være så langt på vej med et nyt museum, som kan være med til at skabe trivsel og fællesskaber, siger Pia Foght, der er formand for Kultur- Idræt og Fritidsforbundet i Gribskov kommune.

Også Gilleleje Museumsforening, der tirsdag d. 14. maj har stemt ja til hensigtserklæringen om at overdrage grunden til projektet, ser frem til at realisere visionerne for nordkystmuseet.

Men selv om stregerne er tegnet, er det endnu uklart, hvornår museet kan slå dørene op for publikum, da selve finansieringen, der forventes at løbe op i ca. 50 mio. kr. først skal på plads.

-dc

16/5 2024
 • Aart spiller med musklerne

  Aart spiller med musklerne

  arkitektur ›Arkitektvirksomheden Aart har for nylig vundet fire store opgaver indenfor den almene sektor – heraf to i Vestdanmark, hvor virksomheden har satset på det almene felt som et strategisk indsatsområde gennem de seneste år
 • Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

  Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

  arkitektur ›Ny ejer af Hillerød Posthus vil omdanne det til moderne micro-lejligheder med fokus på bæredygtighed og genanvendelighed. Borgmesteren glæder sig over den betydningsfulde forvandling, der vil skabe spændende boliger tæt ved stationen.
 • Masser af kreativitet i arkitekternes bud på Fingerplan 2.0

  Masser af kreativitet i arkitekternes bud på Fingerplan 2.0

  arkitektur ›De fem vinderforslag arbejder blandt andet med en helt ny bystruktur på Sjælland, hvor det centrale København, Roskilde og Hillerød udgør tre knudepunkter i et fremtidigt urbant kredsløb
 • Nyt vartegn i Assens kan snart tage form

  Nyt vartegn i Assens kan snart tage form

  arkitektur ›Vinderen af arkitektkonkurrencen om at bygge et nationalt Kyst- og Lystfiskercenter på Midtermolen i Assens er nu fundet. Det er arkitektfirmaet 3XN, der har tegnet vinderforslaget, som står til at blive et markant vartegn for Assens
 • Smed tidligere direktør på porten – nu har Vilhelm Lauritzen Arkitekter fundet afløseren

  Smed tidligere direktør på porten – nu har Vilhelm Lauritzen Arkitekter fundet afløseren

  arkitektur ›Vilhelm Lauritzen Arkitekter får ny administrerende direktør. Frants Nielsen indtræder i stillingen, hvor han nu skal videreføre tegnestuens vækst og drive ambitionen om at styrke tilstedeværelsen på de nordeuropæiske markeder
 • Finder ny afdelingschef internt

  Finder ny afdelingschef internt

  arkitektur ›Den nuværende afdelingschef på C.F. Møllers hovedkontor i Aarhus går på pension, og senior projektleder Christian Pihlmark, der har været i virksomheden i 14 år, tager over
 • Mette Kynne Frandsen stopper i Henning Larsen – afløseren hentes internt

  Mette Kynne Frandsen stopper i Henning Larsen – afløseren hentes internt

  arkitektur ›Efter mere end to årtier som administrerende direktør træder Mette Kynne Frandsen tilbage og giver stafetten videre til Jacob Kurek med virkning fra 1. september 2024
 • Nyt projekt matchmaker kommuner og tegnestuer

  Nyt projekt matchmaker kommuner og tegnestuer

  arkitektur ›Med Projekt Start har Dreyers Fond og Arkitektforeningen sat sig for at hjælpe kommuner og tegnestuer med at finde hinanden og arbejde sammen om konkrete projekter. 20 tegnestuer, som skal matches med konkrete opgaver i kommunerne, er udvalgt