LCA
LCA
scroll
Nytænkende arkitekter skal udvikle radikale og inspirerende bud på fremtidens DanmarkFra venstre Birthe Urup, Karin Munch, Stine Christiansen, Olmo Ahlmann, Lauge Floris Larsen, Knud Aarup Kappel, Caroline Hahn og Ebbe Lavsen.

Nytænkende arkitekter skal udvikle radikale og inspirerende bud på fremtidens Danmark

Et demonstrationsprojekt skal vise, hvordan arkitekturen kan bidrage til en bæredygtig udvikling af Danmark. Projektet skal konkret munde ud i fire forskellige visioner, der belyser attraktive livsrammer for fremtiden

Tegnestuerne Atelier for Byers Rum, Hahn Lavsen, OS Arkitekter og Detblå er udpeget af ekspertgruppen for national arkitekturpolitik til at udvikle visioner for fremtidens bæredygtige Danmark.

Projektet indgår som et led i ekspertgruppens arbejde med at formulere en række anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik.

Målet er at illustrere, hvordan arkitektur kan fremme den økonomiske, sociale og miljømæssige bæredygtighed. De endelige visioner præsenteres i august 2024.

Med demonstrationsprojektet Attraktive Livsrammer for Fremtiden har ekspertgruppen for national arkitekturpolitik, der er nedsat af kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), inviteret fire danske tegnestuer til at præsentere deres visioner for fremtidens arkitektur.

Projektet skal vise, hvordan faget kan bidrage til at styrke den økonomiske, sociale og miljømæssige bæredygtighed og dermed gøre sig til en del af løsningen på nogle af tidens store udfordringer.

- Arkitekturen er vigtig, fordi vi lever vores liv midt i den. Forhåbentlig kan projektet være med til at give nogle klare bud på, hvordan vi kan bo mere grønt og bæredygtigt i fremtiden. Der er behov for, at vi tænker nyt og visionært, siger Jakob Engel-Schmidt.

Konkret vil hver af de fire tegnestuer udvikle en fremtidsvision, der sætter billeder på, hvordan danske byer, boliger og landskaber kan se ud i år 2050, hvis der træffes nytænkende og modige beslutninger for fremtidens byggeri, byudvikling og natur.

Samtidig vil projektet fungere som en kilde til inspiration for ekspertgruppen, når den skal udforme sin hvidbog med anbefalinger til en ny national arkitekturpolitik.

De fire tegnestuer er blevet valgt til at deltage i projektet på baggrund af deres stærke bæredygtighedsprofiler, høje faglighed og erfaring med at arbejde tværfagligt.

Behov for forandringer i faget
Helle Søholt, adm. direktør i Gehl Architects og talsperson for ekspertgruppen for national arkitekturpolitik, siger:

- Vores fag står over for et afgørende paradigmeskifte, og vi kan ikke længere ignorere de nødvendige forandringer, der skal til, hvis arkitekturen og byudviklingen skal bidrage til den grønne omstilling.

- Med demonstrationsprojektet ønsker ekspertgruppen at sætte fokus på, hvordan vi kan bygge, renovere og planlægge med respekt for jordens begrænsede ressourcer og for mennesker og alt levende.

- Derfor har vi inviteret nogle af dansk arkitekturs nytænkende stemmer til at udvikle radikale og inspirerende bud på, hvordan vores fysiske omgivelser kan se ud i fremtiden, hvis vi tør være ambitiøse på fagets vegne.

Formidling skal skabe bevidsthed
Dansk Arkitektur Center er ansvarlig for at omsætte de fire tegnestuers visioner til en række formidlingsfilm, der viser, hvordan et fremtidig bæredygtigt Danmark kan se ud.

Formidlingen af projektet, der målrettes den brede offentlighed, skal skabe bevidsthed om, hvordan arkitekturen kan bidrage til at løse nogle af tidens store udfordringer, samt hvilken betydning en ny national arkitekturpolitik kan få for dette.

Kent Martinussen, adm. direktør i Dansk Arkitektur Center og medlem af ekspertgruppen for national arkitekturpolitik, siger:

- Arkitektur spiller en vigtig rolle i omstillingen af vores samfund. Den måde vi formgiver vores byer, bygninger og landskaber på, præger i den grad danskernes liv og livskvalitet.

- Derfor ønsker vi med formidlingen af projektet Attraktive Livsrammer for Fremtiden at skabe bred opmærksomhed om den betydning, en kommende arkitekturpolitik kan have for danskerne.

Attraktive Livsrammer for Fremtiden

Ekspertgruppen for national arkitekturpolitik er blevet nedsat af Kulturminister Jakob Engel-Schmidt til at udarbejde en hvidbog, der kan fungere som afsæt til en ny national arkitekturpolitik.

Som led i udarbejdelsen af hvidbogen inviterer ekspertgruppen fire udvalgte tegnestuer til at deltage i et demonstrationsprojekt med titlen Attraktive Livsrammer for Fremtiden.

Demonstrationsprojektet skal vise, hvordan arkitekturen kan bidrage til en bæredygtig udvikling af Danmark. Projektet skal konkret munde ud i fire forskellige visioner, der belyser attraktive livsrammer for fremtiden.

Hvert af de fire udpegede tegnestuer vil blive ansvarlige for at vise én af de fire visioner, sådan at der demonstreres et bredt mulighedsrum for fremtidens arkitektur.

Projektet løber frem mod sensommeren 2024.

Ekspertgruppen for national arkitekturpolitik består af:

Pil Høyer Thielst, forkvinde (partner, Lundgaard & Tranberg Arkitekter)
Helle Søholt, talsperson (adm. direktør, Gehl Architects)
Ellen Braae (professor i landskabsarkitektur på Københavns Universitet)
Kent Martinussen (adm. direktør i Dansk Arkitektur Center)
Marie Stender (seniorforsker på Aalborg Universitet)
Ellen Højgaard Jensen (byudvikler og underviser på Det Kongelige Akademi)
Lene Dammand Lund (rektor på Det Kongelige Akademi)
Lars Autrup (direktør i Akademisk Arkitektforening)
Anna Mette Exner (indehaver af Anna Mette Exner Arkitektur)
Claus Sivager (stadsarkitekt Frederiksberg kommune)
Sigrid Dahlerup (afdelingschef i Kulturministeriet)

Foruden demonstrationsprojektet lancerede ekspertgruppen i slutningen af 2023 et open call, der inviterede landets kommuner til at komme med deres input til arkitekturpolitikken. Ekspertgruppen lancerer desuden to åbne idékonkurrencer.

-dc

11/3 2024
 • Aart spiller med musklerne

  Aart spiller med musklerne

  arkitektur ›Arkitektvirksomheden Aart har for nylig vundet fire store opgaver indenfor den almene sektor – heraf to i Vestdanmark, hvor virksomheden har satset på det almene felt som et strategisk indsatsområde gennem de seneste år
 • Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

  Micro Living bliver boligkonceptet bag det nye projekt Hillerød Posthus

  arkitektur ›Ny ejer af Hillerød Posthus vil omdanne det til moderne micro-lejligheder med fokus på bæredygtighed og genanvendelighed. Borgmesteren glæder sig over den betydningsfulde forvandling, der vil skabe spændende boliger tæt ved stationen.
 • Masser af kreativitet i arkitekternes bud på Fingerplan 2.0

  Masser af kreativitet i arkitekternes bud på Fingerplan 2.0

  arkitektur ›De fem vinderforslag arbejder blandt andet med en helt ny bystruktur på Sjælland, hvor det centrale København, Roskilde og Hillerød udgør tre knudepunkter i et fremtidigt urbant kredsløb
 • Nyt vartegn i Assens kan snart tage form

  Nyt vartegn i Assens kan snart tage form

  arkitektur ›Vinderen af arkitektkonkurrencen om at bygge et nationalt Kyst- og Lystfiskercenter på Midtermolen i Assens er nu fundet. Det er arkitektfirmaet 3XN, der har tegnet vinderforslaget, som står til at blive et markant vartegn for Assens
 • Smed tidligere direktør på porten – nu har Vilhelm Lauritzen Arkitekter fundet afløseren

  Smed tidligere direktør på porten – nu har Vilhelm Lauritzen Arkitekter fundet afløseren

  arkitektur ›Vilhelm Lauritzen Arkitekter får ny administrerende direktør. Frants Nielsen indtræder i stillingen, hvor han nu skal videreføre tegnestuens vækst og drive ambitionen om at styrke tilstedeværelsen på de nordeuropæiske markeder
 • Finder ny afdelingschef internt

  Finder ny afdelingschef internt

  arkitektur ›Den nuværende afdelingschef på C.F. Møllers hovedkontor i Aarhus går på pension, og senior projektleder Christian Pihlmark, der har været i virksomheden i 14 år, tager over
 • Mette Kynne Frandsen stopper i Henning Larsen – afløseren hentes internt

  Mette Kynne Frandsen stopper i Henning Larsen – afløseren hentes internt

  arkitektur ›Efter mere end to årtier som administrerende direktør træder Mette Kynne Frandsen tilbage og giver stafetten videre til Jacob Kurek med virkning fra 1. september 2024
 • Nyt projekt matchmaker kommuner og tegnestuer

  Nyt projekt matchmaker kommuner og tegnestuer

  arkitektur ›Med Projekt Start har Dreyers Fond og Arkitektforeningen sat sig for at hjælpe kommuner og tegnestuer med at finde hinanden og arbejde sammen om konkrete projekter. 20 tegnestuer, som skal matches med konkrete opgaver i kommunerne, er udvalgt