Aktuelle nyheder - Byggeri

90 procent af kommunerne bruger arbejdsklausuler i deres udbudSekretariatschef i BAT-kartellet, Gunde Odgaard, mener, at der fortsat er plads to forbedringer i brugen af arbejdsklausuler

90 procent af kommunerne bruger arbejdsklausuler i deres udbud

Og tendensen har bredt sig til mange private bygherrer. Men kontrollen med overholdelse af klausulerne er stadig en udfordring

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

BAT-kartelet holder i dag en konference om bruges af arbejdsklausuler i den danske byggebranche. BAT har i mere end 20 år opfordret kommuner, regioner og andre offentlige bygherrer til at benytte sig af arbejdsklausuler i forbindelse med deres udbud af bygge- og anlægskontrakter, og det har gjort sin virkning.

I dag bruges arbejdsklausuler i langt de fleste danske kommuner, og det har bredt sig til private bygherrer.

Kommuner kontrollerer ikke overholdelse af klausuler
3F’s klausulundersøgelse 2021 viser dog, at udfordringerne med brugen af arbejdsklausuler stadig er udbredte i Danmark.

Næsten 90 procent af kommunerne har indarbejdet arbejdsklausuler i deres udbuds- og indkøbspolitik, men kun lidt over halvdelen af kommunerne har indarbejdet lærlingeklausuler i udbuds- og indkøbspolitikken. Og kun 40 procent af kommunerne har besluttet, at der løbende skal føres kontrol med, om klausulerne overholdes.

Kun 20 procent af kommunerne har en central kontrolenhed, der skal kontrollere om klausulerne overholdes.

Aktiv brug af arbejdsklausuler
60 procent af kommunerne anvender arbejdsmiljøklausuler, og 40 procent anvender arbejdsmiljøklausuler, der er særskilte fra arbejdsklausulerne:

- Groft sagt er arbejdsklausulerne i udbudsprocessen garantien for, at de gode forhold på det danske arbejdsmarked, der ikke er fastsat ved lov, stadig overholdes. Arbejdsklausuler sikrer i store træk, at overholdelsen af løn- og arbejdsforhold sidestilles med overholdelsen af den danske lovgivning, som for eksempel arbejdsmiljøloven, skriver BAT i ’Aktiv brug af arbejdsklausuler’.

Arbejdsmiljøklausuler
Arbejdsmiljøklausulerne bygger oven på arbejdsklausuler, der primært drejer sig om løn- og arbejdsforhold.

Arbejdsmiljøklausulerne går et skridt videre og ligger i tråd med både det europæiske udbudsdirektiv og de danske udbudsregler. Arbejdsmiljøklausulerne giver offentlige bygherrer en lang række redskaber til at sikre et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø på byggepladserne.

Lærlingeklausulerne
Sidst, men ikke mindst, er der lærlingeklausulerne:

- Et af de mest diskuterede emner i den politiske debat i efteråret 2021 er spørgsmålet om arbejdsudbud. I særdeleshed er manglen på faglært arbejdskraft blevet et stort spørgsmål. En af de vigtigste måder at sikre fremtidens faglærte hænder er ved at sikre, at der er tilstrækkeligt med lærepladser til alle de unge mennesker, der ønsker at få svendebrev inden for byggeriet, skriver BAT i deres oplæg om arbejds- lærlinge- og arbejdsmiljøklausuler.

Læs mere om Byggeri

21/10 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.