Alle vil have lagerhaller
Der bliver bygget løs i landets industrikvarterer, men stort set alt bliver afsat til pladshungrende virksomheder. Et stort efterslæb af nybyggeri, travlhed i erhvervslivet og boligbyggeri i gamle erhvervskvarterer, er forklaringen fra to erhvervsmæglere
Del artiklen påVed første øjekast ser det skidt ud, for antallet af udbudte eller tomme m2 til lager, logistik og produktioner er steget fire kvartaler i træk og ligger 34 % højere end for et år siden ifølge data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.
- Udbuddet kom for et år siden lige akkurat under 1 mio. m2 og er nu nået op over 1,3 mio. m2. Men i samme tidsrum er der bygget næsten 2,4 mio. m2, så reelt er tallene udtryk for, at langt det meste nybyggeri kommer i brug med det samme – af virksomheder, der enten lejer lokaler eller selv ejer bygningerne.
- I procent er udbuddet steget fra rekordlave 1,3 sidste år til 1,7 – men det er fortsat meget lavt, f.eks. lavere end under højkonjunkturen i 2007 lige før finanskrisen, siger Jakob Wegener, administrerende direktør for Ejendomstorvet.dk.
Portalen bliver drevet på foreningsbasis af erhvervsmæglerne i Danmark uden krav om overskud – ligesom 'søsterportalen' Boligsiden.dk. På landsplan er lidt over 9700 erhvervslejemål og ejendomme aktuelt udbudt via Ejendomstorvet.dk; heraf er 1262 lagerbygninger, logistikejendomme, fabrikshaller og værksteder fordelt over hele Danmark.
To af landets store erhvervsmæglere glæder sig over, at der er kommet gang i nybyggeriet af lokaler til lager, logistik og produktion. Da finanskrisen ramte, blev tomgangen på få år tredoblet og toppede med 6 % i 2011-12.
Det afskrækkede flere år frem virksomheder og investorer fra at bygge nyt i større målestok. Men gradvis begyndte erhvervslivet igen at få travlt, og stigende nethandel gav øget behov for m2 til lager og logistik, så der blev rift om de eksisterende lokaler, og på to år har nybyggeri resulteret i 4,3 mio. ekstra m2.
- Før måtte vi skuffe folk, der var på jagt efter nye eller større lokaler, og for to år siden var det nærmest håbløst. Men nu har vi endelig varer på hylderne. Der er blevet bygget en del i eksempelvis Trekantområdet, Horsens/Skanderborg, Odense og Køge, men det er et sundt marked med stor efterspørgsel, siger Jon Stefansen, indehaver af Nordicals Trekantområdet med kontor i Kolding.
Også Colliers International kan registrere stor efterspørgsel på lokaler – efter en kort opbremsning udløst af krigsudbruddet i Ukraine, kraftig inflation og stigende renter. Blandt andet gøder mere langsigtede tendenser efterspørgslen på m2.
- Særligt i Storkøbenhavn har flere byråd prioriteret at bygge boliger, og i løbet af ti år er omkring 1 mio. m2 erhvervsbyggeri forsvundet i erhvervsområder i kommuner som Brøndby, Glostrup, Herlev og Rødovre.
- Samtidig er en stor del af den eksisterende bebyggelse fra 1960'erne og 1970'erne, og da virksomheder i dag gerne vil have effektive og klimavenlige lokaler, er der god efterspørgsel på det nybyggeri, vi ser i f.eks. Greve og Solrød syd for København og i Trekantområdet, siger Helle Andersen, afdelingschef for logistik og industri i Colliers International, fra sit kontor i København.
Hun tilføjer, at Colliers International på investeringssiden oplever stor aktivitet inden for lager og logistik, selv om især de stigende renter har betydet, at der i øjeblikket kun sker ganske få handler af de fleste andre typer erhvervsejendomme.
Ved indgangen til tredje kvartal har Danmark 77,6 mio. m2 lokaler til lager, logistik og produktion. Heraf ligger 63 % i Jylland. Sydjylland inklusive Trekantområdet har flest med næsten 15,2 mio. m2 eller en femtedel af det samlede lagerareal.
Derefter følger Østjylland med 13,3 mio. eller godt en sjettedel, mens både Vestjylland og Nordjylland har lidt over 10 mio. m2.
-dc