Aktuelle nyheder - Byggeri

Boligsælgerne vil se tiden an

Boligsælgerne vil se tiden an

Boligsiden.dk’s nye udbudstal for begyndelsen af februar viser, at det månedlige fald i udbuddet af boliger fortsat er faldende

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det er anden måned i træk, at udbuddet af huse falder, mens det samme har gjort sig gældende i tre måneder for lejligheder og fire måneder for sommerhuse.

Der nu er 30.307 huse til salg på det danske boligmarked. Det er præcis én procent mindre end i sidste måned svarende til et fald på 330 huse.

Det er dog ikke atypisk med et månedligt fald i udbuddet ved indgangen til februar, men det kan også være et tegn på, at sælgerne har behov for at se tiden lidt an.

Der er dog tale om en stigning på 37 procent i udbudte huse sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, hvor der kun var 22.145 huse til salg.

Flere lejligheder og sommerhuse til salg
Der er 7.641 lejligheder til salg, men det aktuelle udbud af lejligheder er væsentlig større, end det i begyndelsen af februar sidste år.

Dengang var 5.245 lejligheder til salg, og dermed er der 46 procent flere lejligheder at vælge imellem.

Der er 4.347 sommerhuse til salg primo februar - 16 procent flere end på samme tidspunkt for et år siden.

Markant vending
I en kommentar til tallene fra Boligsiden.dk siger Dansk Industris bolig- og skatteøkonom, Bo Sandberg blandt andet, at 2022 betød en markant vending på boligmarkedet, fordi efterspørgslen og købsmulighederne faldt kraftigt:

- Det skyldtes stigende renter, strammere kreditvurdering, inflation og en periode med skyhøje energiudgifter. Mod slutningen af sidste år fik den dykkende efterspørgsel og det begyndende – men langt fra tilendebragte – prisfald også mange potentielle boligsælgere til at trække følehornene til sig, siger han.

Efterspørgsel er styrtdykket
Det er ifølge Bo Sandberg især øst for Storebælt, at efterspørgslen er styrtdykket - og ’Til-Salg’ kiltene får derfor lov at blive stående noget længere end for et år siden:

- I Region Hovedstaden er udbuddet af enfamiliehuse med et plus på 110 procent mere end fordoblet på et år. Og i Region Sjælland er udbuddet af enfamiliehuse – med et plus på 44 procent – steget mere end landsgennemsnittet det seneste år. Omvendt forholder det sig i alle tre regioner vest for Storebælt, siger bolig- og skatteøkonomen.

Sikkerhedsnet under boligsælgere vest for Storebælt
Der er i hovedstadsområdet og på resten af Sjælland kommet henholdsvis 59 procent og 76 procent flere ejerlejligheder til salg det seneste år:

- Det fortsat lave boligudbud vest for Storebælt betyder, at der i gennemsnit ikke opstår samme kraftige prisfald på huse og lejligheder, som vi ser øst for Storebælt. Dermed spændes et vist sikkerhedsnet ud under mange boligsælgere på Fyn og i Jylland. Det er dog ikke givet, at denne tendens formår at holde sig gennem hele 2023, slutter DI´s skatte- og boligøkonom.Læs mere om Byggeri

3/2 2023