Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

De mange sager om social dumping er kun toppen af isbjergetKilde Fagbladet/3F

De mange sager om social dumping er kun toppen af isbjerget

Senest har en virksomhed ved Facebook-byggeriet indgået forlig om at betale næsten syv millioner kroner i bod

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Den seneste dom for social dumping, hvor en virksomhed på Facebook-byggeriet ved Odense har indgået forlig med 3F om at betale næsten 7 millioner kroner i bod, er kun endnu en sag i rækken på alvorlige sager i byggesektoren, hvor ikke mindst udenlandske virksomheder uden blusel overtræder danske løn- og arbejdsvilkår.

Næstformand i 3F’s byggegruppe, Palle Bisgaard, siger til BygTek, at fagbevægelsen oplever at man ved de store byggerier, uanset om det er offentlige eller private, er der ofte problemer:

- Når vi får hul igennem til medarbejderne og vinder deres tillid, viser det sig, at vores overenskomster bliver i den grad underbudt for den udenlandske arbejdskraft, siger Palle Bisgaard.

Kræver enorme ressourcer
Han tror grundlæggende, at de sager, der på det seneste har været opmærksomhed på i medierne, ikke mindst 3F’s eget Fagbladet, reelt kun er ”toppen af isbjerget”:

- I 2018 havde vi over 400 sager omkring udenlandsk arbejdskraft i både danske og udenlandske virksomheder. Når vi får gravet os ned i sagerne, er der stort set altid tale om en voldsom underbetaling. Skal man lave det samme arbejde på de mindre byggepladser, kræver det enorme ressourcer, og det magter byggefagforeningerne ikke. Derfor er det desværre nok kun toppen af isbjerget, der opdages, siger Palle Bisgaard videre.

Mange advarsler mod social dumping
Da Østeuropa i begyndelsen af århundredet blev optaget i EU. var der mange advarsler om, at det ville betyde en masse social dumping.

Men det blev dengang afvist af både lovgivere, arbejdsgivere og fagbevægelsen, der var af den overbevisning, det skulle ”den danske model” nok kunne modstå.

Palle Bisgaard var blandt de medlemmer af fagbevægelsen, der også den gang var bekymret, og han siger til BygTek, at det siden den gang har været et emne ved overenskomstforhandlingerne, at det er nødvendigt at tilpasse den danske model til et arbejdsmarked, hvor en stor del af dem, der arbejder i byggebranchen, ikke er opvokset med den arbejdsmarkedskultur, som også er en del af den danske model.

Den danske model under pres
Han peger på, at i den danske model forhandler arbejdsgivere og arbejdstagere sig til rette om de gældende vilkår, og at medarbejderne har stor indflydelse på deres job:

- Vi må bare konstatere, at det system ikke virker for udenlandsk arbejdskraft. De tvinges ind i helt andre rammer, siger Palle Bisgaard, der ikke mindst er blevet mere bekymret for den danske model fremtid, efter den italienske dom i Solesi-dsagen, hvor en siciliansk domstol har underkendt en dom ved Arbejdsretten i Danmark:

- Det bliver helt afgørende, at vi vinder den anke, vi har rejst i det italienske retssystem. Viser det sig, at vi ikke kan håndhæve de danske afgørelser, er vi sat langt tilbage, slutter næstformanden i 3F’s byggegruppe.

Lyt til hele interviwet med Pall Bisgaard på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3508&T=De mange sager om social dumping er kun  toppen af isbjerget

Læs mere om Byggeri

15/2 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder