
Debat: 3F trynede italiensk entreprenørgigant
En gammel sag nåede i sommerferien sit klimaks. I den italiensken højesteret af alle steder. Det italienske byggefirma Solesi skal 14 millioner kroner – plus seks millioner kroner i sagsomkostninger og renter - for underbetaling af sine ansatte i Danmark
Af Dan Bjerring
Det holdt hårdt, men det lykkedes. De færreste havde nok forestillet sig, at en sag om social dumping, der blev ført i arbejdsretten i Danmark, efter næsten 10 år skulle ende i den italienske Højesteret. Så lang tid gik der, før 3F fik domstolens endelige afgørelse af, at kendelser om bod i den danske Arbejdsret også gælder uden for landets grænser.
Solesi skal til lommerne. Ikke ’bare’ med 14 mio. kr. i bod for brud på overenskomsten og efterbetaling af medarbejderne, men også seks millioner kroner i procesrenter.
Kendelsen ved den italienske Højesteret er en kæmpe triumf for den danske arbejdsmarkedsmodel og dermed ikke alene for 3F, men for alle parter på det danske arbejdsmarked. Var dommen gået imod 3F, og Solesi havde kunnet undsige sig fra at betale bod, havde konsekvenserne være uoverskuelige.
Så havde alle udenlandske entreprenører haft frit spil til at sikre sig opgaver i Danmark, tegne overenskomst og derefter med eksempelvis lave lønninger begå social dumping uden konsekvenser.
Blandt såvel udenlandske som danske entreprenører findes der brodne kar, som med forskellige krumspring forsøger at finde huller i den danske lovgivning og underbyde de ansatte.
Det er blandt andet ikke ukendt, at virksomheder indkvarterer udenlandske medarbejdere under usle vilkår. Og ikke alene er vilkårene usle, men medarbejderne betaler en meget høj husleje for blot et enkelt lille rum, hvor de dårligt kan vende sig.
Der er også eksempler på, at medarbejderne på papiret får en overenskomstmæssig løn, men så, når de vender hjem, tvinges til at betale en stor del af lønnen tilbage til arbejdsgiveren.
Det er i både arbejdsgivernes som i arbejdstagernes interesse, at sager om social dumping bliver ført til ende med samme stædighed, som 3F har vist i kampen mod Solesi.
Det gælder også den danske regerings sag ved EU-Domstolen mod Kommissionen i kampen mod overstatslige mindstelønninger.
Det bliver ikke sidste gang, at der skal føres kampe helt til udenlandske domstole. For både arbejdsgivere, arbejdstagere og politikere har 3F's insisteren på at føre kampen til ende betydet, at der er en fælles vagt om den danske arbejdsmarkedsmodel.
Den er værd at kæmpe for!
Dan Bjerring
Journalist
BygTek