
Debat: KL er regeringens nyttige idioter
Man må spørge sig selv, hvordan det har kunnet lade sig gøre for kommunerne at opbygge en så uduelig, men meget dyr mastodont som KL, undrer BygTek-journalist, Dan Bjerring sig
År efter år høres den samme klagesang fra kommunerne:
SEND FLERE PENGE!
Men i stedet for at pege fingre ad regeringen må kommunerne vende tommelen mod sig selv, for det er jo deres egen forening, Kommunernes Landsforening, der år efter år indgår økonomiske aftaler med regeringen om kommunernes budget og dermed accepterer de økonomiske rammer.
Det er de aftaler, der nu fører til store besparelser på ældre og børn, ligesom kommunernes bygge- anlægsbudgetter holdes i stramme tøjler med deraf følgende manglende vedligeholdelse og nedslidning af ejendomme.
Man må spørge sig selv, hvordan det har kunnet lade sig gøre for kommunerne at opbygge en så uduelig, men meget dyr mastodont som KL.
Måske ligger forklaringen i, at kommunalpolitikere med borgmestrene i spidsen har sikret sig fede økonomiske ben ved at sidde i forskellige KL-udvalg - eller endnu bedre som diverse udvalgsformænd. Man bider jo ikke den hånd af, der kommer med foderet.
Hvis det virkelig står så slemt til, burde KL selvfølgelig sætte hælene i overfor regeringen og sige nej til, hvad de tydeligvis selv betragter som økonomiske almisser. For jo færre penge, regeringen kan slippe af med at give til kommunerne, jo flere penge kan politikkerne på Slotsholmen selv disponere over og lege julemænd for.
Det kunne være spændende at se, hvad der sker, hvis KL forlader forhandlingerne om budgettet og simpelthen nægter at indgå budgetforlig.
Så skal politikerne på Slotsholmen nemlig selv stå til regnskab over for borgerne og selv lægge ryg til kritikken over nedskæringerne.
Nu holder Folketinget og regeringen sig til, at kommunerne jo selv har optrådt i rollen som nyttige idioter og sagt ja til den indgåede økonomiaftale. Så er nedskæringer pludselig kommunernes ansvar.
Problemet er grundlæggende, at der er alt for langt fra Slotsholmen og til den virkelige verden ude i kommunerne. Der er alt for mange ubekendte i den kommunale økonomi. Det gælder ikke mindst konsekvenserne af inflationen og det specialiserede børne- og voksenområde.
Sidstnævnte er eksploderet gennem de senere år, og de kommunale udgifter til psykologer, handicaphjælpere, bosteder og andre tilbud er totalt ude af kontrol.
Pengene skal findes, og det rammer dels andre sociale områder og dels manglende vedligeholdelse af kommunale bygninger.
Skal det ændres, må KL holde op med at optræde som regeringens dikkende lammehaler. Men det er der desværre ingen udsigter til sker.
Af Dan Bjerring
Journalist
BygTek