Aktuelle nyheder - Byggeri

Grøn omstilling skaber ustabil energiforsyning

Grøn omstilling skaber ustabil energiforsyning

Analyse viser, at efter 2030 vil der kunne opstå situationer, hvor der ikke er tilstrækkelig elproduktion og kapacitet til at dække det danske elforbrug

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Der er mange kritikere af den grønne omstilling af energisektoren, der har peget på, at det nærmest er umuligt at nå en stabil energiforsyning alene med vedvarende energi, med mindre man tager det kontroversielle spørgsmål om kernekraft op til fornyet overvejelse.

En ny analyse fra Energistyrelsen, der skal danne grundlag for stabil grøn strøm i danskernes stikkontakter viser, at Danmark forventeligt vil have en fortsat høj elforsyningssikkerhed frem til 2030, men i stigende omfang vil kunne opleve strømafbrydelser på grund af manglende effekttilstrækkelighed fra omkring 2030 og frem.

Kraftigt stigende afbrudsminutter
Analysen påpeger, at efter 2030 forventes der at kunne opstå situationer, hvor der ikke er tilstrækkelig elproduktion og kapacitet i udlandsforbindelserne til at dække det stigende elforbrug (effektmangel).

I dag er der ingen afbrydelser i Danmark, der skyldes effektmangel, men der forventes at opstå afbrydelser omkring 2030 med cirka 0,3 afbrudsminutter i Vestdanmark og cirka 6 afbrudsminutter i Østdanmark i gennemsnit pr. forbruger om året, og antallet af afbrudsminutter forventes at være kraftigt stigende i årene efter 2030.
Effektmangelen forventes især at kunne opstå i vindsvage perioder om vinteren, når der samtidigt ikke er tilstrækkelig strøm at hente i udlandet.

Problemer med stabiliteten
Elproduktion fra både vind- og solanlæg bidrager til elforsyningssikkerheden – men på en anden måde og i mindre omfang end traditionel termisk elproduktion.

Hvis der i forvejen er meget elproduktion fra vind- og solanlæg, vil yderligere produktion fra vind og sol i samme geografiske område kun forbedre elforsyningssikkerheden i begrænset omfang, idet vind- og solsvage perioder vil forekomme på nogenlunde samme tidspunkter, som den allerede eksisterende produktion fra vind og sol.

Udlandsforbindelser er ikke tilstrækkelige
Det påpeges videre, at forbindelserne mellem de forskellige områder i Europa ikke er tilstrækkelige til, at strømmen altid kan sendes til de områder, der mangler strøm.

Danmark har flere udlandsforbindelser, men for at de særligt kan gavne den danske elforsyningssikkerhed er det væsentligt, at EU-kravet om minimum 70 procent af kapaciteten på udlandsforbindelser skal stilles til rådighed for elmarkedet, efterleves:

- Forventningerne for udlandet er ligesom for Danmark desuden forbundet med stor usikkerhed, lyder budskabet.

Følsomhedsberegninger
Med analysen er der desuden foretaget en række følsomhedsberegninger, som viser eksempler på elementer, der kan øge effektmanglen yderligere.

Det gælder særligt et eventuelt forbud mod olie og naturgas i fjernvarmesektoren og en eventuel fremskyndet reduktion af træbiomasse i el- og fjernvarmeproduktionen, samt hvis energiøerne og de dertil hørende udlandsforbindelser eller tilsvarende forbindelser ikke realiseres.

Se hele analysen på nedenstående link

https://ens.dk/presse/analyser-skal-danne-grundlag-stabil-groen-stroem-i-danskernes-stikkontakter

Læs mere om Byggeri

18/1 2022
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.