Aktuelle nyheder - Byggeri

Grænseværdien for asbest sænkes med 97 procentAsbest findes blandt andet stadig i gamle eternittagplader

Grænseværdien for asbest sænkes med 97 procent

Fra det kommende årsskifte bliver grænseværdien for asbest i arbejdsmiljøet Danmark sænket kraftigt. Det betyder, at den danske grænseværdi er blandt de laveste i EU

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Efter nytår gælder en ny grænseværdi for asbest på de danske arbejdspladser. Grænseværdien for asbest går fra 0,1 fibre/cm3 til 0,003 fibre/cm3 svarende til 97 procent lavere grænseværdi.

På nuværende tidspunkt er grænseværdien i Danmark den samme som i EU, men med den nye grænseværdi bliver Danmark et af de lande, der går foran.

Skærpelsen af grænseværdien sker som opfølgning på den politiske aftale om asbest fra 2018, hvor arbejdsmarkedets parter er enige om den nye skærpede grænseværdi.

En skærpet grænseværdi kan være med til at øge opmærksomheden på, at man på arbejdspladserne sikrer, at man lever op til de gældende skrappe krav til beskyttelsesforanstaltninger ved arbejde, hvor der kan forekomme asbest.

Stadig et problem
Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye slår fast, at det handler om at undgå, at medarbejderne udsættes for asbeststøv. Derfor er det vigtigt at bruge arbejdsmetoder og værktøjer, der begrænser støvudviklingen mest muligt, grundig rengøring på arbejdsstedet samt brug af egnede personlige værnemidler:

- Jeg er glad for, at vi med den markante skærpelse sender et signal om, at medarbejderne ikke må udsættes for asbeststøv. Selvom asbest har været forbudt at anvende siden 1980’erne, udgør asbest desværre stadig et arbejdsmiljøproblem på danske arbejdspladser. Asbest er derfor et område, som kræver et vedvarende fokus, siger ministeren blandt andet.

Afgørende for sikkerheden
Han understreger at det er afgørende for sikkerheden på arbejdspladserne, at reglerne bliver overholdt, så det undgås, at nogen bliver udsat for asbest:

- Jeg ved godt, at skærpelsen af grænseværdien ikke løser alle udfordringer med asbest. Derfor har vi også gang i flere indsatser for at mindske risikoen for, at medarbejdere bliver udsat for stoffet. Men skærpelsen af grænseværdien er med til at sætte yderligere fokus på at undgå udsættelse for asbest på arbejdspladserne, slutter Mattias Tesfaye.

Læs mere om Byggeri

3/12 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.