scroll
Kan styrte sammen som et korthus: Derfor blev boliger i Snekkersten evakueretIllustrativt eksempel på kollaps.

Kan styrte sammen som et korthus: Derfor blev boliger i Snekkersten evakueret

Beboerne i Boligbyggeriet ’Stævnen’ i nordsjællandske Snekkersten, der drives af boligselskabet Boliggården, blev i starten af februar evakueret. Sweco forklarer her hvorfor

Boliggårdens rådgiver, arkitekt- og ingeniørvirksomheden Sweco, har foretaget tilsyn i forbindelse med en skimmelrenovering i Stævnen.

Ved gennemgangen af den oprindelige statiske dokumentation (ingeniørberegninger mv.) fra 1984 samt undersøgelser af de faktiske konstruktive forhold i toplansboligerne er det konstateret, at boligerne oprindeligt er udført med projekterings- og udførselsfejl.

Efter at omfanget af udførselsfejl var undersøgt til bunds, dokumenteret af rådgiver samt gennemset af tredjepart, var den endelige konklusion, at bygningerne var i akut nedstyrtningsfare.

I forbindelse med gennemgangen er følgende bl.a. blevet konstateret:

1. Vægge i stueetagen er for smalle til at understøtte dæk over stuen.
2. Samling over væg mod ingeniørgang er ikke armeret og udstøbt, hvorfor bygningen ikke er sammenhængende.
3. Samling mellem dæk og facadeelementer er ikke armeret og udstøbt, så dæk er ikke fastgjort til facaden.
4. Da vægge og dæk ikke er sammenhængende, er bygningen ikke stabil og dermed i risiko for at styrte sammen (som et korthus).

Da Boliggården modtog Swecos anbefaling om øjeblikkelig evakuering den 2. februar om eftermiddagen, blev boligerne evakueret straks samme aften.

- Det er en meget svær situation for beboerne i Stævnen. Ved eksempelvis en brand kan man se, at ting bliver ødelagt.

- I denne situation ser boligerne ud helt som i januar, men boligerne er farlige at opholde sig i, og for os er beboernes sikkerhed det allervigtigste, siger Pia Skov, direktør i Boliggården.

Boliggården har haft møde med Landsbyggefonden om sagen, som har bedt om, at der foretages flere undersøgelser, før der kan laves en samlet plan for Stævnens fremtid.

- Vi har torsdag aften i sidste uge haft informationsmøde med beboerne. De er selvfølgelig stærkt berørte og har brug for en afklaring. Så snart det er muligt, skal vi i gang med at genhuse beboerne.

- Det vil ske, når vi ved, hvordan vi på en sikker måde kan få indboet ud og skimmelsaneret det. Vi kender desværre ikke tidshorisonten for det endnu, fortæller direktør Pia Skov.

-dc

20/2 2024