Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Kongetal når mytologiske højderSærimner er det ikke, men det ligner

Kongetal når mytologiske højder

I en tid, hvor Danmarkshistorisk analfabetisme ellers er dominerende blandt mange yngre, henviser Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, til den nordiske mytologi, når han skal beskrive det seneste beskæftigelsestal fra Danmarks Statistik.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Den sæsonkorrigerede lønmodtagerbeskæftigelse for marts gav endnu en beskæftigelsesrekord med en fremgang på 3.600 set i forhold til måneden før. Ifølge Danmarks Statistik, var der i februar 2019 hele 2.779.800 personer med lønmodtagerjob i Danmark.

Dansk Byggeris cheføkonom kalder arbejdsmarkedet for ’gaven til dansk økonomi’ og sammenligner det med grisen Særimner fra den nordiske mytologi:

- Når kødet var skåret af, voksede der straks nyt ud igen og Særimner kunne derfor bruges til at brødføde krigerne i Valhalla dag ud og dag ind, siger han.

Danmark er ikke en økonomisk ø
Dansk Byggeri forventer dog fortsat en lavere jobvækst i 2019, end vi har været vant til de seneste fire-fem år:

- Det seneste år har da også budt på en mere beskeden jobvækst på 26.000 mod 54.000 i den foregående årsperiode, siger Bo Sandberg.

Selvom det danske opsving er solidt og kernesundt, så er vi ikke en økonomisk ø:

- Som lille åben økonomi vil vi uundgåeligt blive ramt af den økonomiske afmatning i Tyskland, den politiske usikkerhed i kølvandet på Brexit og den fortsat uafklarede situation omkring handelskrigen mellem USA og Kina. Lige nu er der fuld gang i jobfesten, men det varer nok ikke så længe før naboerne kommer forbi og beder os skrue ned for musikken, siger cheføkonomen.

Gode tider kommer ikke skidt tilbage
Han peger på, at udover, at mange virksomheder og brancher fortsat har høj aktivitet, vælger andre virksomheder at holde på arbejdskraften, selvom der ikke er helt så meget gang i hjulene i 2019 som i 2018:

- Dels smider man altså ikke guld på gaden, og dels er det meget ressourcekrævende med nyansættelser, siger Bo Sandberg.

Zoomer man ind på bygge- og anlægsbranchen, er jobskabelsen fra årets start også overraskende kraftig med godt 900 nye job i marts, når der korrigeres for sæsonudsving.

- Ganske vist er fremtidsudsigterne blevet lidt mere brogede for byggeriet i 2019. Men det, der er gået godt, kommer ikke skidt tilbage, og rygterne om byggeopsvingets død er således indtil videre overdrevne, siger Bo Sandberg.

Lavere jobvækst i 2019
Dansk Byggeri forventer dog fortsat, at 2019 vil blive præget af et todelt marked. På den ene side vil der fortsat være solid aktivitet ved boligbyggeri og renoveringer, mens anlægsbranchen – vej- og baneanlæg - trækker i modsat retning.

Efter fem år med en årlig jobvækst på 3-4 procent, forventer erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen en mere moderat jobvækst på 1,7 procent i byggeriet i 2019, når året er omme.

Læs mere om Byggeri

23/5 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder