Mange byggevirksomheder etableres – og mange går konkurs
Det høje konkursomfang i byggeriet har ikke kunnet forhindre, at bygge- og anlægsbeskæftigelsen med over 195.000 beskæftigede i disse år befinder sig på højeste niveau nogensinde
Af Dan Bjerring
Industriproduktionen svinger en del, men har til gengæld meget stor betydning for den samlede vækst og velstand i Danmark, senest illustreret ved den kraftigt opjusterede BNP-vækstprognose til 3,0 procent i år og 2,9 procent næste år. I 2024 står medicinalindustrien (primært Novo) for cirka halvdelen af den økonomiske vækst herhjemme.
Bo Sandberg, der er cheføkonom i brancheforeningen Aktive Ejere, peger på, at medicinalindustrien udgør 21 procent af den samlede industriproduktion – og med en samlet vækst på 150 procent siden 2021, er det naturligvis her den primære forklaring på det danske industrieventyr skal findes.
Tilfældige udsving
For industrien samlet set var der en produktionsstigning på hele 5,5 procent i oktober i forhold til måneden før. Til gengæld har der i de seneste tre måneder samlet set været et lille fald i industriproduktionen på 1,8 procent.
- Der er tale om forholdsvis tilfældige udsving omkring en opadgående trend, så udsigterne for den danske industrisektor er fortsat særdeles lyse, siger cheføkonomen.
Et baggrundstæppe bestående af en stærk grundform i dansk økonomi erhvervsliv sikrer også, at konkursomfanget er lavt og tilmed faldende.
I november var der ifølge Danmarks Statistik 184 konkurser blandt aktive virksomheder, når der korrigeres for sæsonudsving.
November-konkurserne medførte beskedne 775 tabte job, hvilket ligger under gennemsnittet omkring 950 berørte job af månedens konkurser, som vi har set gennem det seneste årti.
2024 et godt år for erhvervslivet
Bo Sandberg noterer, at med statistikken i hus for de første 11 af årets 12 måneder, kan det allerede nu konkluderes, at 2024 har været et godt år for erhvervslivet med 19 procent færre konkurser end i 2023.
Danmarks Statistik har også set grundigt i bakspejlet på de seneste 15 års konkursudvikling:
I perioden fra 2009 til 2024, er det især virksomheder indenfor forskellige dele af byggebranchen - samt over 2.000 restauranter - der er gået konkurs:
- Byggeriet er på godt og ondt en branche med stor virksomhedsdynamik. Mange nye virksomheder etableres, mens andre går ned. Og det høje konkursomfang i byggeriet har ikke kunnet forhindre, at bygge- og anlægsbeskæftigelsen med over 195.000 beskæftigede i disse år befinder sig på højeste niveau nogensinde, siger Bo Sandberg.