Aktuelle nyheder - Byggeri

Modulbaserede sneglehuse vinder arkitekturprisSneglehusenes kerne er markeret af en kunstligt anlagt sø, som blandt andet fungerer som et opsamlingsbassin for regnvand. Rasmus Hjortshøj.

Modulbaserede sneglehuse vinder arkitekturpris

Sneglehusene i Aarhus-bydelen Nye har netop fået kommunens årlige arkitekturpris. Byggeriet er et samarbejde mellem Tækker Group, Big og Cj Group

Del artiklen på

Sneglehusene er Bigs bidrag til udviklingsplanen for bydelen Nye. Projektet startede i 2018, hvor ejendomsudvikleren Tækker Group indgik et samarbejde med Big og Cj Group med henblik på at gennemføre 93 boliger til indflytning i sommeren 2021.

- Vi er meget taknemmelige for at modtage Aarhus Arkitekturpris. Med Sneglehusene har vi fået skabt et projekt, der kombinerer mange af de elementer, vi ønsker for Nye som helhed - en bydel, der inspirerer til fællesskab, lokalt engagement og godt naboskab. Modtagelsen fra Sneglehusenes første beboere har været utrolig positiv, og dette skulderklap fra Aarhus Kommune bidrager til den glæde der er at se Nye tage form i disse år, siger Jørn Tækker, som ejer Tækker Group.

Sneglehusene omfatter seks træbeklædte bygninger, der er placeret i forlængelse af hinanden og udgør en sneglelignende spiralform. Bygningerne veksler mellem én til fire etager i højden og inkluderer lejligheder og rækkehuse, der varierer 50-150 m2 i størrelsen. Tilsammen definerer de et kvarter, der skal understøtte et tæt naboskab, men også åbne sig op overfor sine omgivelser og invitere resten af byen indenfor.

Fortætning af bydelen
Sneglehusene består af to slags træbeklædte moduler, der er stablet og skaber en reliefvirkning med et skakternet ydre. Stablingen af boksmodulerne beror på et fleksibelt system, som gør, at huset kan følge det kuperede landskab ved at trappe op og ned. På denne vis formes der trygge uderum og sikres udsigter udover det grønne fra samtlige boliger.

Imellem bygningerne er der gjort op med den traditionelle skelnen mellem private og offentlige rum. I stedet er landskabet trukket helt hen til hoveddøren og formet, så det markerer en gradvis overgang fra det private til det offentlige. Således gives beboere muligheden for at vælge samværet til og fra i haven og rummet mellem husene.

Videreudvikling af modulært boligkoncept
Sneglehusene er Bigs andet samarbejde med entreprenøren Cj Group A/S, der første gang arbejdede sammen om et alment boligprojekt på Dortheavej i Københavns Nordvestkvarter. Til Sneglehusene i Nye fik de to parter en sjælden mulighed for at arbejde videre med konceptet og tilpasse det til nye omgivelser.

Boligkonceptet består i stablingen af to typer boksmoduler, der har henholdsvis 2,5 og 3,5 meters loftshøjde. Stablingen udstyrer samtlige boliger med varierende niveauer i boligerne. Modulerne tillader yderligere udvikling af en bred vifte boligtyper- og størrelser, så der tages hensyn til menneskers omskiftelige boligbehov.

- Normalt får man som arkitekt kun lov til at tegne et hus én gang, men med Sneglehusene fik vi mulighed for at videreudvikle vores boligkoncept fra et tidligere projekt, samtidig med at Sneglehusene har dets helt egen idé og identitet. Vores modulære koncept har givet os mulighed for at bevare en enkelthed i udførelsen trods byggeriets kompleksitet, og vi har kunnet gøre byggeriet endnu bedre med alle vores tidligere erfaringer. Det er berigende at opleve, hvorledes Sneglehusene er blevet taget imod og fyldt med liv. Vi er stolte af at have bidraget til Nyes udvikling, og glæden er vokset tifoldigt med Aarhus Kommunes anerkendelse, siger Finn Nørkjær, der er partner i Big.

Hver bolig, uafhængig af type og kvadratmeter, tilføres lys fra begge ender af modulet, hvor brede vinduer giver kig ud til Nye. Skillevægge er fjernet for at tilføre en større fleksibilitet, og ventilation samt varmerør er lagt ned i gulvet, hvilket giver rene, ubrudte flader i boligerne.

Gennemgående er Sneglehusenes materialer næsten ikke behandlet for blandt andet at kunne facilitere et nemt vedligehold. Inden døre er lofterne i beton og holdt rå. Gulve samt de indbyggede møbler er holdt i henholdsvist bart og malet træ.

Klimasikring som rekreativt aktiv
Big Landscape har skabt grønne stier og mødesteder igennem området, der udgør en behagelig ramme for snak og leg naboer imellem. Landskabsarkitekterne har derudover arbejdet med at integrere visuelle forbindelser til Nyes andre byggerier, der bl.a. tæller bidrag fra C.F. Møller og Dorte Mandrup.

Sneglehusenes kerne er markeret af en kunstligt anlagt sø, der med sin form centrerer fællesskabet og markerer et rekreativt helle. Samtidigt fungerer søen som et opsamlingsbassin for regnvand, der løber til via overfladiske kanaler integreret i grunden. Søen er koblet op på et særskilt rørsystem til sekundavand, etableret og drevet af Aarhus Vand. Systemet genanvender opsamlet vand fra hele Nye, renser og leder det i en separat ledningsvej ud til brug i toiletskyl, tøjskyl mv. i områdets boliger.

-tmk

Læs mere om Byggeri

28/9 2022
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.