bygma
LCA
scroll
Næsten 8 procent af danske husstande har ikke råd til varmeAndel som svarer, at de ikke råd til at holde hjemmet tilstrækkeligt opvarmet, husstande 2021-2023

Næsten 8 procent af danske husstande har ikke råd til varme

Otte procent af de danske husstande har ifølge deres eget udsagn ikke råd til at opvarme hjemmet tilstrækkeligt. Det er mere end en fordobling siden 2021

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Februar er statistisk set den koldeste måned på året. Men i Danmark findes der i dag familier, der ikke kan få varmen inden for hjemmets fire vægge.

Sidste år svarede otte procent af de danske husstande ifølge Danmarks Statistiks Levevilkårsundersøgelse, at de ikke havde råd til at holde hjemmet tilstrækkeligt opvarmet.

Daniel Gustafsson, der er chefkonsulent i Danmarks Statistik understreger, at energikrisen og inflationen ser ud til at have sat sig i befolkningens privatøkonomi:_

- I 2021 var det 3,4 procent af de danske husstande, der oplevede ikke at have råd til at opvarme hjemmet tilstrækkeligt.

- I 2022 var den andel steget til 6,3 procent, og nu viser den seneste opgørelse altså, at andelen er 8,0 procent i 2023, siger han.

Flest i Region Nordjylland
Den højeste andel af husstande ses i Region Nordjylland, hvor 9,7 procent oplever ikke at have råd til at opvarme hjemmet.

Den laveste andel er i Region Syddanmark, hvor det er 6,6 procent af husstandene.

Af undersøgelsen ses det også, at andelene, som oplevede ikke at have råd til at opvarme hjemmet tilstrækkeligt, er højere for husstande i lejeboliger og mindre for ejerboliger.

Også bagud med regninger
Samtidig er der også en stigende andel husstande, som er bagud med regninger til el, varme, vand eller gas.

Der er andelen af husstande steget fra 3,2 procent i 2021 til 4,9 procent i 2023.
I Region Nordjylland er 6,0 procent af husstandene ifølge eget udsagn bagud med regningerne.

Region Syddanmark er med 4,2 procent ligesom med varmen den region, der ligger lavest.

Andelene af husstande i de andre regioner lyder på 5,2 procent i Region Hovedstaden, 4,7 procent i Region Midtjylland og 4,4 procent i Region Sjælland.

Levevilkårsundersøgelsen er en årlig stikprøveundersøgelse, der foretages i alle EU-lande


27/2 2024