Aktuelle nyheder - Byggeri

Sikkerhedsregler for tagarbejde strammes

Sikkerhedsregler for tagarbejde strammes

Formanden for Rejsearbejder.dk er dog ikke ligefrem imponeret over de nye regler

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har på baggrund af en tragisk dødsulykke på en byggeplads anmodet Arbejdsmiljørådet om at overveje initiativer til forebyggelse mod nedstyrtningsulykker ved tagarbejde.

Samtidig hare han bedt Arbejdsmiljørådet overveje, om tagreglerne i dag er hensigtsmæssigt udformet.

Arbejdsmiljørådet er nu vendt tilbage med et forslag til ændring af tagreglerne, og parterne i byggebranchen er enige om ændringsforslaget. Arbejdsmiljørådet har desuden fremlagt en række initiativer, som skal bidrage til at forebygge nedstyrtning ved tagarbejde.

Sikkert at gå på arbejde
På baggrund af Arbejdsmiljørådets forslag har Arbejdstilsynet udarbejdet et udkast til en revideret bekendtgørelse om bygge- og anlægsarbejde, der med enkelte præciseringer svarer til rådets forslag.

Forslaget er sendt i skriftlig høring med henblik på at føre reglerne ud i livet, og Arbejdstilsynet vil, i forbindelse med, at tagreglerne ændres, revidere AT-vejledningen om fald fra højden ved arbejde på tage:

- Det skal være sikkert at gå på arbejde i Danmark. Det gælder også i forbindelse med tagarbejde. Jeg er derfor glad for, at Arbejdsmiljørådet og arbejdsmarkedets parter i bygge- og anlægsbranchen, i vanlig stil, er aktive medspillere i kampen for at øge trygheden og sikkerheden ved tagarbejde, siger ministeren i en kommentar.

Ikke imponeret
Men formanden for Rejsearbejder.dk, Hans Erik Meyer, er ikke ligefrem imponeret over de nye regler:

- De ændringer er ikke meget hold i. Det gør ondt at falde 3½ meter ned. Hvad hjælper en skriftlig vurdering? Det fremgår blandt andet at, ved taghældning under 15 grader, hvor tagkanten er mellem 2 og 3½ meter over det omgivende underlag, skal der udarbejdes en skriftlig vurdering for arbejdets udførelse’. Hvor højden er mere end 3½ meter, skal der langs kanten opsættes rækværk eller anden lige så effektiv sikring. Hvis arbejdet kan udføres, uden at det er nødvendigt at komme nærmere end to meter til tagkanten, kan rækværket erstattes af en tydelig og holdbar markering af arbejdsstedet. Færdsel må ikke finde sted uden for markeringen, forklarer Hans Erik Meyer til BygTek.

Kollektive sikkerhedsforanstaltninger kan undlades
Ved taghældning på 15 grader eller derover gælder, at hvis tagfoden er mere end to meter over det omgivende underlag, og der under arbejdets udførelse vil forekomme arbejde eller færdsel i en højde af op til fem meter, skal der udarbejdes en skriftlig vurdering for arbejdets udførelse:

- Hvis der under arbejdets udførelse vil forekomme arbejde eller færdsel i en højde af fem meter eller derover, skal der, inden arbejdet påbegyndes, ved tagfoden anbringes stillads, skærm, net eller lignende, der med sikkerhed kan standse fald af personer. Hvis taget er glat, skal der, uanset hvilken højde der arbejdes i, anvendes tagstiger, medmindre lægterne forsvarligt kan fungere som sådanne, hedder det i de nye vejledninger.

Dog fremgår det også, at ’kollektive sikkerhedsforanstaltninger kan undlades, hvis arbejdet er kortvarigt og udføres med anvendelse af egnet faldsikringsudstyr’.

Læs mere om Byggeri

22/10 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.