Aktuelle nyheder - Byggeri

Socialdemokratiet vil sabotere den danske arbejdsmarkedsmodelFormand for Dansk Metal, Claus Jensen

Socialdemokratiet vil sabotere den danske arbejdsmarkedsmodel

Kritikken hagler ned over statsminister Mette Frederiksen – og det fra såvel arbejdsgiverne som fagbevægelsen - efter at hun har foreslået, at SoSu-erne skal have bedre lønninger, end det er aftalt ved overenskomstforhandlingerne.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

'Frontalt angreb på den danske model' - 'Hvor skal pengene komme fra?' - 'Gift for den danske model'.

Statsminister Mette Frederiksen fastslog på Socialdemokratiets kongres i Aalborg, at SoSu-erne skal have mere i løn.

SoSuassistent-elever og SoSuhjælper-elever skal i begyndelsen af deres uddannelse hæves med mellem 5.942 kroner og 7.213 kroner om måneden.

Reaktionen fra andre faggrupper i det offentlige er ikke udeblevet. Fra alle sider i den offentlige sektor mener de ansatte, at de skam også er mere værd end de nuværende aftalte overenskomster.

Frontalt angreb
Og det får både Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Metal til at advare om, at den socialdemokratiske regering er ved at undergrave den danske model.

Dansk Industris viceadministrerende direktør, Kim Graugaard, kalder regeringens forslag for ’et frontalt angreb på den danske model’:

- Regeringen viser virkelig, at de er klar til at gamble med den gængse løndannelse i Danmark. Kernen i modellen er jo netop, at løndannelsen ikke skal være et politisk anliggende. Desuden løser Mette Frederiksens forslag ingenting – det flytter højest lidt rundt på rekrutteringsproblemet. Mangel på arbejdskraft er et af Danmarks absolut største problemer. Det er virksomhedernes absolut største problem, og en undersøgelse fra Industriens Uddannelser viser, at der skal bruges 120.000 ekstra grønne hænder til den grønne omstilling, siger Kim Graugaard.

Dybt problematisk
Og Dansk Metals formand, Claus Jensen er mindst lige så kritisk:

- Det er dybt problematisk, at politikerne blander sig i, at der er bestemte grupper, som skal have mere. Jeg opfatter det, som Mette Frederiksen har sagt, som en invitation til en trepartsforhandling. I stedet for at fokusere på enkelte grupper, der skal op i løn, kunne man jo diskutere, om det ikke er alle unge, der tager en erhvervsuddannelse, som på grundforløbet skal have løn, siger Claus Jensen.

Han savner desuden svar på, hvor pengene skal komme fra, og hvad konsekvensen vil være for de andre unge, der tager en erhvervsuddannelse.

Gift for danske model
Også Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, har tidligere i et indlæg i Jyllands-Posten, advaret mod, at politikerne blander sig i løndannelsen p arbejdsmarkedet:

- Det er vigtigt, at rollerne bliver holdt adskilt. For hvem vil fremover tage overenskomstforhandlinger seriøst og stemme for ansvarlige forlig, hvis man har muligheden for at få flere penge ved at henvende sig til politikerne på Christiansborg? Det kan blive ren gift for den danske model, skriver Jacob Holbraad.

Læs mere om Byggeri

19/9 2022
AfskærmningAlu stigerBrandstigerByggerådgivningByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringGarageanlægGarageporteGipspladerIndustriel malingIndustriporteJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingLofterMaterielopbevaringMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSmedejernsporteSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.