bygma
bygma
scroll
Stor gevinst på flere fronter ved effektiv vedligehold af bygninger- Vores undersøgelser viser, at miljøpotentialet ofte vil være større end det økonomiske potentiale, siger Line Nørmark, indehaver af Transition.Foto: Max Rosborg.

Stor gevinst på flere fronter ved effektiv vedligehold af bygninger

Effektivt og løbende vedligehold er normalt en økonomisk disciplin. Men nye tal fra rådgiverhuset Transition viser, at forebyggende vedligehold af bygninger også er forbundet med et stort klimapotentiale

Det er efterhånden velkendt i byggebranchen, at effektivt vedligehold kan være lig med markante økonomiske besparelser.

Men faktisk er besparelsespotentialet endnu større, hvad angår vedligeholdets mulighed for at påvirke bygningers udledning af CO2.

Det viser nye tal fra rådgivningsvirksomheden Transition, der har gennemgået en række offentlige byggerier med fokus på miljøpåvirkningen med og uden brug af forebyggende vedligehold.

Et af caseeksemplerne er en offentlig administrationsbygning, hvor vedligeholdet er blevet forsømt i en grad, så bygningen nu skal rives ned.

Det betyder, at den årlige udledning af CO2 i byggeriets levetid ender på på 11 kilo per m2 per år plus udledningen i forbindelse med nedrivning.

Havde byggeriet været omfattet af løbende forebyggende vedligehold, ville udledningen ifølge Transitions beregninger i stedet have ligget på mellem 3 og 6 kilo CO2 per m2 per år. En reduktion på mellem 45 og 72 %.

- Eksemplet er desværre retvisende for mange offentlige byggerier i Danmark. Selv om mange kommuner både er seriøse og dedikerede på miljøområdet, er der bare stor forskel på miljøpåvirkningen med og uden forebyggende vedligehold.

- Det er almindeligt kendt, at der ligger nogen åbenlyse økonomiske fordele i at være strategisk omkring sit vedligehold, men det er nyt, at det samme gælder på miljøområdet.

- Faktisk tyder vores undersøgelser på, at miljøpotentialet ofte vil være større end det økonomiske potentiale, siger Line Nørmark, indehaver af Transition.

Undersøgelserne fra Transition er foretaget i forbindelse årets Energiforum, der foregår i Nyborg den 5. og 6. marts.

Her vil Line Nørmark gå i dybden med sine beregninger, der ligeledes omfatter miljøpåvirkningen fra enkelte bygningskomponenter.

- Det er logisk, at der er økonomisk forskel på, om man for eksempel udskifter et helt vindue med alu-ramme og tre glasruder, eller om man løbende køber lidt maling og skifter en liste her og der.

- Men at forskellen er så udpræget på miljøområdet er værd at tænke over. For nogle bygningskomponenter er vi helt oppe i faktor 15 og 20.

- Der er altså tilfælde, hvor det er 20 gange mere bæredygtigt at vedligeholde frem for at udskifte med nyt, siger hun.

Hos Energiforum Danmark glæder direktør Dorte Nørregaard Larsen sig over, at der på Energiforum 2024 vil blive sat fokus på et vigtigt emne i en byggebranche, der ifølge Det Internationale Miljøagentur er ansvarlig for 40 % af den globale CO2-udledning.

- Undersøgelserne er med til at underbygge, at der ligger et enormt miljøpotentiale i både offentlige og private bygningers vedligehold.

- I mange ejendomme laver man for eksempel ikke løbende indregulering af varmeanlæggene, og så kommer der stille og roligt ubalancer i systemet, hvilket gør driften mere energikrævende.

- Løbende indregulering kan reducere energiforbruget med op til 20 %. Sådan er der rigtig mange fordele ved at efterse og vedligeholde bygninger og tekniske anlæg løbende i stedet for at vente på den store regning og den store miljøudskrivning engang ude i fremtiden.

- Den gode nyhed er, at det er et område, hvor vi kender løsningerne og dermed vejen frem, siger Dorte Nørgaard Larsen.

Energiforum 2024 er Energiforum Danmarks årskonference og har i år fokus på alle de mange teknologiske løsninger, som allerede eksisterer, og som kan hjælpe både Danmark og danske virksomheder til at nå deres klimamål.

Der er åbent for tilmeldinger indtil den 27. februar her.

-dc

20/2 2024