left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Wild-west tilstande hærger i tilbudslovgivningen

Wild-west tilstande hærger i tilbudslovgivningen

Danske Malermestre har sendt en række spørgsmål til de politiske partier for at finde ud af, hvordan de stiller sig til en række af de emner, der har betydning for ikke mindst de mange små og mellemstore virksomheders hverdag.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Direktør Ole Draborg peger blandt andet på, at Danske Malermestre har lavet flere analyser blandt medlemmerne, der viser, at BoligJobordningen er et 'meget effektivt våben mod sort arbejde i malerfaget':

- I dag er der fortsat fradrag for udvendigt malerarbejde, men da ordningen også omfattede indvendigt malerarbejde meldte medlemmerne tilbage, at det sorte arbejde forsvandt fra malerfaget, siger Ole Draborg.

Han vil derfor gerne vide, om partierne går ind for, at det indvendige malerarbejde kommer tilbage i ordningen, og om beløbsgrænsen skal hæves til eksempelvis 40.000 kroner.

Begrænser underhåndsbud – men kun i det offentlige
Også Tilbudsloven hører til blandt de emner, malermestrene vil have belyst.

Siden 2005 har loven alene omfattet offentlige bygherrer og offentligt støttede byggerier. Tilbudsloven begrænser blandt andet antallet af underhåndsbud, man kan indhente, ligesom den fastsætter regler for, hvordan en licitation holdes:

- Det er ren wild-west på det private område og blandt underentreprenærerne, hvor bygherrer kan sjakre og spille byggevirksomhederne ud mod hinanden. De må indhente lige så mange tilbud, som de har lyst, og på den måde de har lyst. Det medfører meget store omkostninger hos mindre og mellemstore håndværksvirksomheder, og en analyse, lavet af Bygningsstyrelsen i 2012, pegede på, at byggevirksomhedernes omkostninger ved at give tilbud udgjorde fem procent af omsætningen - mere end 6 milliarder kroner årligt. Det er mange samfundsøkonomiske ressourcer, der går op i røg på den måde, siger Ole Draborg til BygTek.

Tilbudslov bør også gælde i det private
Han henviser til et eksempel, hvor seks hovedentreprenører ønsker at byde på et offentligt byggeri, og byggeriet involverer fem fag, der alle indbydes som underhåndsbud.

Dermed kan op til 'seks gange fem gange fire' - 120 håndværksmestre - blive opfordret til at afgive underhåndsbud.

Dertil kommer de underhåndsbud, som underentreprenørerne indhenter, plus alle de tilbud, som skal indhentes fra leverandører af blandt andet materialer ogstilladser. Og det er vel at mærke i en situation, hvor byggeriet ER omfattet af Tilbudsloven.

Han vil derfor have politikerne til at tage stilling til, om Tilbudsloven også skal omfatte private bygherrer og alle underentreprenører. Ikke kun den entreprenør, der giver tilbuddet til bygherren.

Slaraffenland for advokater og konsulenter
Små og mellemstore danske virksomheder blev udsat for noget af en it-udfordring, da de skulle forsøge at forstå at forstå de nye regler omkring datalovgivningen.

Mange har brugt uhyrlige summer på rapporter fra advokater og konsulenter, som de ikke kan bruge til noget som helst. Til gengæld har den rådgivning, man burde kunne forvente fra offentlige myndigheder, reelt været ikke-eksisterende.

Ole Draborg siger til BygTek, at myndighederne har 'skudt gråspurve med kanoner':

- Der er ingen af Danske Malermestres medlemmer, de er i risikozonen for at dele data med andre. Men alligevel har de alle skullet gennem et cirkus med at redegøre for data, og hvad de vil gøre, hvis de udsættes for hackere. Det cirkus bør ikke gentages. Det har været en umådelig stor byrde for vores medlemmer…

G-dagene koster dyrt
Ikke uventet bringer Danske Malermestre endnu en gang de forhadte 'G-dage' på banen.
Alle med¬arbejdere er berettiget til to G-dage i forbindelse med fratrædelse, hvis betingelserne for at modtage G-dage i øvrigt er opfyldt. Det gælder blandt andet, at medarbejderen er medlem af en a-kasse på tidspunktet for fra¬trædelsen, og at medarbejderen inden for de sidste fire uger har været beskæftiget arbejdsgiveren i mindst 74 timer.

- G-dage ses af mange arbejdsgivere som en hindring for at ansætte personale på prøve eller i et planlagt, kortere ansættelsesforløb. G-dagene for medarbejdere i et ansættelsesforhold med en varighed på under tre måneder var under udfasning og skulle efter planen have været afskaffet fuldstændigt pr. 1. januar 2018.

Det er dog alligevel ikke sket, og derfor vil Danske Malermestre gerne vide, om politikerne vil arbejde for at G-dage, som planlagt afskaffes for ansættelsesforhold under 3 måneder.

Hvad vil de?
Ole Draborg er skuffet over, at indtil videre har kun Socialdemokratiets Thomas Jensen svaret, mens Ida Auken fra De Radikale ”ikke har tid”:

- Derfor er vi nu gået i gang med at rykke for svarene. De må da i en kommende valgkamp, hvor vi vil fortælle vores medlemmer om, hvad der er svaret, være interesserede i at komme ud med deres budskaber. Det er god stil at svare på noget, der er vigtigt for malermestrene at kende til, slutter Ole Draborg.

Lyt til hele interviewet med Danske Malermestres direktør Ole Draborg på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3556&T=Wild-west tilstande hærger i tilbudslovgivningen

Læs mere om Byggeri

16/4 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder