bygma
bygma
scroll
Debat: De færreste SMV'er har ressourcer til at kortlægge deres grønne arbejdeHvis SMV'ernes bæredygtighedsrapportering skal blive en succes, kræver det, at SMV'erne får ressourcerne til at kunne klare redskaberne, siger Jonas Bøssing Nielsen.

Debat: De færreste SMV'er har ressourcer til at kortlægge deres grønne arbejde

Det er under al kritik, at omfattende ESG-krav bliver implementeret, inden SMV'erne har de nødvendige standarder og redskaber til at kunne klare opgaven, mener Jonas Bøssing Nielsen, politisk konsulent i SMVdanmark

'Det skal være lettere at drive virksomhed i Danmark,' er noget, vi ofte hører, politikerne sige.

Og det er ikke kun vores egne politikere i Danmark, også i EU siger man, at det skal være lettere at drive virksomhed – men virkeligheden afspejler ikke udmeldingerne.

Det bliver fortsat mere og mere besværligt og bureaukratisk at drive virksomhed i Danmark.

De nye bæredygtighedsrapporteringskrav fra EU er endnu et eksempel på dette. En række krav, der rammer skævt og især rammer de små og mellemstore virksomheder.

Siden nytår er Danmarks største virksomheder påkrævet at levere dokumentation for deres virksomheds arbejde med miljø, klima, medarbejderforhold, påvirkning af samfund og virksomhedsstruktur.

De såkaldte ESG-krav, som stammer fra EU-direktivet om bæredygtig rapportering (CSRD), pålægger større virksomheder et ansvar for at kunne rapportere for hele deres værdikæde.

I SMVdanmark hører vi jævnligt fra medlemmer, der oplever, at deres store kunder er nødt til at kræve en lang række oplysninger om deres egen værdikæde.

Langt de fleste SMV'er har ikke ressourcerne til at kortlægge virksomhedens arbejde med den grønne omstilling.

Det kommer for eksempel til at gå ud over de mindre produktionsvirksomheder, malere og selvstændige, der ud over de enorme bureaukratiske byrder, nu skal til at bruge endnu flere ressourcer, tid og penge på at afrapportere i stedet for at drive forretning.

Kaffen galt i halsen
Der skal ikke være noget tvivl om, at SMV'erne vil den grønne omstilling. ESG-rapportering vil i fremtiden være et afgørende konkurrenceparameter, som også SMV'erne vil få gavn af.

Men det er under al kritik, at kravene bliver implementeret, inden SMV'erne har de nødvendige standarder og redskaber til at kunne klare opgaven.

En lille virksomhed, der er underleverandør til flere store kunder, vil kunne blive pålagt at rapportere på vidt forskellige data, som kræver både tid og penge.

Flere SMV'er må til lommen for at hyre medarbejdere eller eksterne ydelser, der kan håndtere de nye krav. Det er penge, der kunne være brugt på reel grøn omstilling af deres virksomhed.

Omkostningerne for erhvervslivet i forbindelse med CSRD-kravene burde få enhver til at få kaffen galt i halsen. 

Erhvervsstyrelsen vurderer alene stiftelsesomkostningerne til at være tæt på 10,5 milliarder kroner og 7,5 milliarder kroner i løbende omkostninger. Det er endda uden de små og mellemstore virksomheder.

De nye krav kommer med så store omkostninger, at man bør spørge sig selv om, hvor meget grøn omstilling man får for pengene. Hvor mange havvindmøller vil vi kunne få for 7,5 milliarder kroner?

Standardløsninger og automatisering
I en ny undersøgelse blandt SMVdanmarks medlemmer er kun 35 % klar til at kunne besvare spørgsmål om virksomhedens bæredygtighed.

SMV'erne er ikke klædt på til denne opgave, og det kommer til at koste dem dyrt.

SMVdanmark opfordrer politikerne til at arbejde frem mod løsninger, der gør det lettere for små virksomheder at opfylde CSRD-kravene.

En mulig vej frem er indførelsen af standardløsninger og automatiske rapporteringer, der kan hjælpe SMV'er med mere effektivt at rapportere om deres bæredygtighedsindsats.

Det ville ikke kun mindske den administrative byrde, det vil også sikre, at SMV'erne forbliver konkurrencedygtige og fortsat bidrager positivt til den grønne omstilling og til deres kunders værdikæder.

Hvis SMV'ernes bæredygtighedsrapportering skal blive en succes, kræver det, at SMV'erne får ressourcerne til at kunne klare redskaberne.

Det er fint, at regeringen har afsat midler til vejledning af de direkte omfattede virksomheder, men ejeren i den lille produktionsvirksomhed har brug for mindst lige så meget vejledning som ESG-afdelingen i Novo Nordisk.

SMV'ernes grønne omstilling er en svær opgave, for de har ikke samme ressourcer, som de store virksomheder.

Det kræver hårdt arbejde at finde de rigtige grønne løsninger. Man risikerer at bremse væksten og den grønne omstilling hos SMV'erne, hvis de drukner i papirarbejde og bureaukrati.

-dc

6/2 2024
  • Debat: Ikke nok forberedelsestid til ny asbestlov gør lige surt for virksomhederne

    Debat: Ikke nok forberedelsestid til ny asbestlov gør lige surt for virksomhederne

    nedrivning-og-miljoesanering ›Man kan umuligt være modstander af den nye asbestlov, men politikerne har givet de udførende alt for kort tidsramme til at omstille sig, mener administrerende direktører i Swisspearl Danmark og Danske Byggecentre, hhv. Jens Norddal og Palle Thomsen
  • Dansk Industri tordner mod socialdemokratisk pensionsudspil

    Dansk Industri tordner mod socialdemokratisk pensionsudspil

    politik ›Det vækker bekymrede miner i Danmarks største erhvervsorganisation, at Socialdemokratiet ikke længere lover at bakke om den stigende pensionsalder som aftalt i 2006
  • Debat: Latrinær aftale skabte økonomisk guldkalv

    Debat: Latrinær aftale skabte økonomisk guldkalv

    debat ›Danskerne får ikke megen glæde af Femernforbindelsen i forhold til, hvis de havde kunnet køre over Storebælt for en brøkdel af prisen på Femern, mener BygTek-journalist, Dan Bjerring
  • Debat: Aarhus Tech gør meget for at støtte elever med behov

    Debat: Aarhus Tech gør meget for at støtte elever med behov

    debat ›På Aarhus Tech mener chefkonsulent Søren Berg Knudsen, at der er plads til alle unge uagtet diagnose, og han ærgrer sig over en række dårlige oplevelser, som tidligere elev Frederik Harbøll Ihle senest har beskrevet i et debatindlæg her på siden
  • Debat: ’Det er kun for bøsser og gravide’

    Debat: ’Det er kun for bøsser og gravide’

    debat ›Følger traditionerne indenfor håndværkeruddannelserne med tiden, og følger de med nutidens uddannelser, spørger en nyligt udlært tømrer fra Aarhus Tech, der undrer sig over oldnordisk jargon, lav professionalitet og ikke at føle sig prioriteret
  • Debat: If it aint broke – don’t fix it

    Debat: If it aint broke – don’t fix it

    debat ›Det vil skade Danmarks ambitioner om at være førende inden for bæredygtigt og innovativt byggeri, hvis regeringen piller for meget ved bygningskonstruktøruddannelsen, mener chefkonsulent i SMVdanmark, Kasper Munk Rasmussen
  • - Geopolitiske uroligheder får os til at trække os sammen

    - Geopolitiske uroligheder får os til at trække os sammen

    debat ›Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, oplevede en pæn stigning i antallet af opgaver i Europa i 2023. året før var det Asien, der trak de helt store overskrifter, og forandringen skyldes i høj grad den usikkerhed, der hersker på globale markeder
  • Ingeniørfirma: Københavns Kommune spænder ben for sig selv

    Ingeniørfirma: Københavns Kommune spænder ben for sig selv

    debat ›Udlejere får afslag på at renovere og omdanne uudnyttede boligarealer som loftrum og tidligere erhvervslejemål i Københavns eksisterende boligejendomme, fordi kravene ikke tager højde for det enkelte projekt, mener Peter Jahn og Partnere