LCA
LCA
scroll
Debat: If it aint broke – don’t fix itEn forkortet bygningskonkstruktøruddannelse vil resultere i dimittender, der ikke er fuldt udstyret med de nødvendige kompetencer, advarer chefkonsulent i SMVdanmark, Kasper Munk Rasmussen.

Debat: If it aint broke – don’t fix it

Det vil skade Danmarks ambitioner om at være førende inden for bæredygtigt og innovativt byggeri, hvis regeringen piller for meget ved bygningskonstruktøruddannelsen, mener chefkonsulent i SMVdanmark, Kasper Munk Rasmussen

Vedvarende rygter lyder, at regeringen ønsker at forkorte professionsbacheloruddannelserne. Og at bygningskonstruktøruddannelsen desværre ikke er på listen over 'fredede' uddannelser, hvor man ellers finder diplomingeniør og maskinmester.

Senest har vi hørt, at en eventuel reform er udskudt til efter sommerferien, men indtil vi hører en klar melding på, at bygningskonstruktøruddannelsen ikke bliver forkortet, så tør vi i SMVdanmark ikke ånde lettet op.

I SMVdanmark synes vi ikke, at uddannelsessystemet generelt bør være hugget i granit. Det er fint at lave noget om og også forkorte uddannelser, hvor det giver mening.

Men lige præcis for bygningskonstruktør, så er det svært at se, hvilken analyse man har lavet, før man er kommet frem til, at det det kunne være en god idé skære et halvt år væk.

Bygningskonstruktøruddannelsen er en af de mest efterspurgte uddannelser inden for byggebranchen.

Uddannelsen dækker et bredt spektrum af viden, fra tekniske tegninger og byggeteknik til projektstyring og lovgivning. Denne omfattende uddannelse sikrer, at bygningskonstruktører er i stand til at håndtere – mere og mere komplekse - byggeprojekter fra start til slut.

En evt. forkortelse af uddannelsen vil føre til en reduktion i den tid, de studerende har til at tilegne sig den nødvendige viden og erfaring.

Byggebranchen kræver i stigende grad viden inden for områder som klimavenligt byggeri, energibesparelser og øget kompleksitet i byggeprojekter. Disse krav vil kun stige i fremtiden, og det er derfor essentielt, at uddannelsen forbliver robust og omfattende.

En forkortet uddannelse vil resultere i dimittender, der ikke er fuldt udstyret med de nødvendige kompetencer. Byggebranchen er allerede presset af en stigende efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft, og en reduktion i uddannelsens længde vil kun forværre denne situation.

Bygningskonstruktører forventes at være fuldt kompetente fra deres første arbejdsdag, og uden den fulde uddannelsesvarighed vil dette være svært at opnå.

Bygningskonstruktøruddannelsen er også en vigtig del af regeringens mål om livslang læring.

Mange faglærte håndværkere bruger denne uddannelse som en måde at videreuddanne sig på og opnå højere kvalifikationer. Uddannelsen giver adgang til master- og kandidatuddannelser, hvilket viser, at den allerede spiller en central rolle i opkvalificeringen af arbejdsstyrken.

Derfor skal vi generelt værne om bygningskonstruktøruddannelse. If it aint broke – don’t fix it.

Manglen på kvalificerede bygningskonstruktører vil ikke kun påvirke byggebranchen, men også have bredere økonomiske konsekvenser. Forsinkelser og fejl i byggeprojekter på grund af utilstrækkeligt uddannede bygningskonstruktører kan føre til betydelige økonomiske tab.

Desuden vil det også skade Danmarks ambitioner om at være en førende nation inden for bæredygtigt og innovativt byggeri.

Vi håber derfor, at den nuværende tænkepause i reformarbejdet vil blive brugt på fjerne bygningskonstruktøruddannelsen fra listen over uddannelser, som skal forkortes, eller alternativt at fremlægge de tungtvejende analyser der dokumenterer, at uddannelsens kvalitet kan bevares med en reduceret uddannelsestid.

Kasper Munk Rasmussen
Chefkonsulent
Tlf: 61963980
rasmussen@SMVdanmark.dk

16/5 2024
 • Debat: Latrinær aftale skabte økonomisk guldkalv

  Debat: Latrinær aftale skabte økonomisk guldkalv

  debat ›Danskerne får ikke megen glæde af Femernforbindelsen i forhold til, hvis de havde kunnet køre over Storebælt for en brøkdel af prisen på Femern, mener BygTek-journalist, Dan Bjerring
 • Debat: Aarhus Tech gør meget for at støtte elever med behov

  Debat: Aarhus Tech gør meget for at støtte elever med behov

  debat ›På Aarhus Tech mener chefkonsulent Søren Berg Knudsen, at der er plads til alle unge uagtet diagnose, og han ærgrer sig over en række dårlige oplevelser, som tidligere elev Frederik Harbøll Ihle senest har beskrevet i et debatindlæg her på siden
 • Debat: ’Det er kun for bøsser og gravide’

  Debat: ’Det er kun for bøsser og gravide’

  debat ›Følger traditionerne indenfor håndværkeruddannelserne med tiden, og følger de med nutidens uddannelser, spørger en nyligt udlært tømrer fra Aarhus Tech, der undrer sig over oldnordisk jargon, lav professionalitet og ikke at føle sig prioriteret
 • - Geopolitiske uroligheder får os til at trække os sammen

  - Geopolitiske uroligheder får os til at trække os sammen

  debat ›Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, oplevede en pæn stigning i antallet af opgaver i Europa i 2023. året før var det Asien, der trak de helt store overskrifter, og forandringen skyldes i høj grad den usikkerhed, der hersker på globale markeder
 • Ingeniørfirma: Københavns Kommune spænder ben for sig selv

  Ingeniørfirma: Københavns Kommune spænder ben for sig selv

  debat ›Udlejere får afslag på at renovere og omdanne uudnyttede boligarealer som loftrum og tidligere erhvervslejemål i Københavns eksisterende boligejendomme, fordi kravene ikke tager højde for det enkelte projekt, mener Peter Jahn og Partnere
 • Debat: Snedkeruddannelsen på teknisk skole er en joke

  Debat: Snedkeruddannelsen på teknisk skole er en joke

  trae ›Snedkeruddannelsen på teknisk skole er fyldt med så mange forhindringer, at det for mange unge er spild af alles tid at søge ind, advarer frustreret mor, hvis søn måtte droppe drømmen om at blive snedker efter et langt og besværligt forløb
 • Dansk Industri: Nye asbestregler er et vigtigt skridt

  Dansk Industri: Nye asbestregler er et vigtigt skridt

  nedrivning-og-miljoesanering ›Nyt lovforslag om autorisationsordninger er et markant skridt mod at forbedre sikkerheden ved nedrivning af asbestholdige materialer, mener Dansk Industri
 • Debat: Ny aftale om folkeskolen styrker vejen til erhvervsuddannelserne

  Debat: Ny aftale om folkeskolen styrker vejen til erhvervsuddannelserne

  debat ›Danske Byggecentres administrerende direktør, Palle Thomsen, jubler over flere elementer i den aftale for en ny folkeskole, som regeringen har indgået med flere partier i Folketinget