Aktuelle nyheder - El & Belysning

Her er vinderen af Den Danske Lyspris 2021Årets vinder. De fire andre nominerede til prisen var: Alchemist, Budolfi Plads, Københavns Museum og Silkeborg Bibliotek. Foto: Thomas Simone Maare.

Her er vinderen af Den Danske Lyspris 2021

Den Brune Kødby er 'er et forbillede på, hvordan lys kan benyttes til at skabe tryghed i et område, hvor der er mange hensyn at tage', lyder en del af motivationen fra juryen

Del artiklen på

Det blev Den Brune Kødby, der løb med Den Danske Lyspris 2021. Juryen udtaler om vinderprojektet:

- Lysets tryghedsskabende og socialt sammenføjende egenskaber opleves stærkt i Den Brune Kødby, hvor overraskelsen er, at mørket samtidig spiller en helt afgørende rolle for helheden. Udsyn til den mørke nattehimmel fra en plads i byens centrum, som omgives af velbelyste vertikale flader, er en storslået oplevelse.

Projektet ’Himlen over Den Brune Kødby’ er et forbillede på, hvordan lys kan benyttes til at skabe tryghed i et område, hvor der er mange hensyn at tage. Klos op ad Halmtorvet på Vesterbro, i et område, som de fleste nok anser for et af landets mest socialt belastede, skal gymnasieelever, gæster til Øksnehallen og børn i musikskole/lokale sportstilbud kunne færdes trygt og godt. Det sker på Den Brune Kødbys gader og pladser.

- Belysningen, der gør dette muligt, skal tage hensyn til fredningen af Kødbyens bygninger og byrum samt til Slots- og Kulturstyrelsens krav om, at byens mørke himmel skal kunne opleves midt på torvet foran Øksnehallen.

En enig jury
Formanden for juryen, Per Reinholdt er begejstret over den proces, det har været at udvælge og besigtige de nominerede projekter, og han tilføjer, at der har været meget stor enighed i juryen.

- Der er ingen tvivl om, at lysdesign i fremtiden vil spille en meget fremtrædende rolle i byggeprojekter. For hvordan laver vi godt og profileret lysdesign, der imødekommer menneskers sundhed og trivsel, når vi helst ikke må bruge noget energi overhovedet? Projektet i Den Brune Kødby tager særdeles fornemt hul på denne diskussion, som DCL vil sætte fokus på i 2022 – blandt andet på Lysets Dag den 6. oktober, siger han.

Teamet bag Den Brune Kødby modtog prisen den 24. marts 2022 ved et arrangement i Kuglegården på Holmen i København.

Den Brune Kødby
Bygherre: Københavns Kommune & Københavns Ejendomme og Indkøb
Arkitekt og lysdesign: Bjarne Schläger Design ApS
Ingeniør: Gert Carstensen A/S – Rådgivende Ingeniørfirma
Entreprenør: Svend Lajer & Søn El-Anlæg A/S
Belysningsleverandører: Light Constructor, Signify, Willy Meyer/Delux Denmark og Louis Poulsen

Den Danske Lyspris
Den Danske Lyspris blev uddelt første gang i 2008. Prisen er indstiftet af Dansk Center for Lys. Hensigten med prisen er at sætte fokus på lys og mennesker. Dette sker ved at fremhæve spændende, veldesignede og veludførte lysprojekter i Danmark. I bedømmelsen indgår bl.a. anlæggets design, tekniske kvalitet, funktionalitet, visuelle og æstetiske aspekter, energiforbrug og driftsøkonomi.

Jury 2021
Dansk Center for Lys: Per Reinholdt, formand for DCL, (juryformand)
Akademisk Arkitektforening: Kasper Pilemand, seniorarkitekt m.a.a.
Bygherreforeningen: Claus Roikjer, arkitekt m.a.a.
Danske Landskabsarkitekter: Rune Bugge Jensen, landskabsarkitekt mdl
Foreningen af Rådgivende Ingeniører: Henrik Njor, senioringeniør
IALD, Jesper Ravn, arkitekt, lysdesigner
Lysdesignuddannelserne: Ellen Kathrine Hansen, arkitekt m.a.a., ph.d., lektor i lysdesign
Tekniq: Søren Nørregaard-Vinther, projektleder, elinstallatør

Sponsorer 2021
Hovedsponsorer: Louis Poulsen og Zumtobel Group
Guldsponsor: Andel Lumen
Sølvsponsorer: Duralys A/S og FABA
Sponsorer: After Dark – Lysdesign og Bolls ApS

-dc

Læs mere om El & Belysning

25/3 2022
BelysningBæredygtig belysningIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderLED pærerSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.