Aktuelle nyheder - El & Belysning

Hver fjerde skole med alvorlige fejl på elinstallationer30 steder fik påbud som følge af alvorlige fejl og mangler, 71 steder fik vejledning efter mindre fejl og mangler, og otte steder slap for bemærkninger, da Sikkerhedsstyrelsen sidste år var på besøg.

Hver fjerde skole med alvorlige fejl på elinstallationer

Sikkerhedsstyrelsen har været forbi 109 uddannelsesinstitutioner, og mere end hver fjerde kontrollerede skole havde så alvorlige fejl og mangler ved deres installationer, at det i værste fald kan føre til el-ulykker og brande.

Del artiklen på

Kun 8 ud af i alt 109 kontrollerede folkeskoler, efterskoler og gymnasier havde helt styr på el-sikkerheden, da Sikkerhedsstyrelsen sidste år lagde vejen forbi, og det vækker opsigt hos styrelsen:

- Det er bekymrende, at så mange skoler og institutioner med plads til større forsamlinger ikke har styr på el-sikkerheden. Især når vi ser, at hver fjerde installation har så alvorlige fejl, at det i værste fald kan føre til el-ulykker og brande, siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Når Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer elinstallationer på skoler og institutioner rundt om i landet, lægges der i eftersynene især vægt på de installationsforhold, som umiddelbart eller på kort sigt kan medføre brand eller risiko for elektrisk stød. I de alvorlige tilfælde er der blandt andet konstateret forkert, manglende eller defekt fejlstrømsafbryder (RCD) på de helt almindelige stikkontakter, der ellers er til for at beskytte mod livsfarlige stød.

Det kan være farligt for en elev, der for eksempel skal betjene en elkedel i et skolekøkken, hvis der ikke er etableret en korrekt fejlstrømsafbryder, og der går overgang i kedlen:

- Det svarer til, at vi andre ikke har en fejlstrømsafbryder, også kaldet en HPFI-afbryder hjemme i vores huse, der kan slå strømmen fra, hvis et elektrisk produkt fejler, eller der er fejl på installationen, siger Søren Assenholt Muff.

Ingen mørklægningssikring
Sikkerhedsstyrelsen var under indsatsen også opmærksomme på særlige krav, der kan være til skolernes større lokaler, hvor der må opholde sig mere end 150 personer. I områder med særlige krav til belysningen skal installationen være udført sådan, at en fejl i installationen ikke mørkelægger hele området. Det kan kræve, at belysningen er fordelt på flere fejlstrømsafbrydere (RCD'ere) og gruppeafbrydere. Der kan også være krav om en evt. nød- og panikbelysning, der skal træde i kraft, hvis den normale belysning svigter. Kravene er til for at minimere ulykker i store forsamlinger.

- Mange af de kontrollerede installationer ville ved selv en mindre fejl afbryde for alt belysning. For at undgå tragiske ulykker som følge af panik i forsamlingen, er det vigtigt at nød- og panikbelysningen ikke også går ud de steder, hvor det er et krav, siger Søren Assenholt Muff.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer alle uddannelsesinstitutioner til at få en autoriseret elinstallatørvirksomhed til at gennemgå installationerne, hvis der er den mindste tvivl om installationerne. Styrelsen oplyser samtidig, at den vil fortsætte indsatsten med kontrol af elinstallationer på skoler og institutioner i 2022.

-dc

Læs mere om El & Belysning

18/1 2022
BelysningBæredygtig belysningIntelligent belysningKabelkanalerLEDLED lamperLED lyskilderLED pærerSoldreven belysningSparepærerTilføj dit firma her.
Send en mail.