LCA
LCA
scroll
Rambøll scorer milliardkontrakt på eksplosion i norsk elforbrugLysefjorden, Rogaland, Norge. Opgaven er Rambølls største på energiområdet i Norge nogensinde. Foto: Statnett

Rambøll scorer milliardkontrakt på eksplosion i norsk elforbrug

Det norske elnet skal udvides til at rumme massive mængder øget grøn strøm i fremtiden. Rambøll har nu vundet en rammeaftale for norske Statnett på udvidelse af elnettet til en værdi af op til en milliard danske kroner

Det norske energiforbrug er sendt på himmelflugt, og i 2050 forventes elforbruget at stige med over 50 % ifølge Statnett, der er ansvarlig for at bygge, drifte og vedligeholde det norske elnet.

Det skyldes blandt andet de norske virksomheders ambitiøse planer om at elektrificere og dermed reducere CO2-udledningen, samt at nordmændene storkøber elbiler som aldrig før.

I dag er otte ud af 10 nyregistrerede biler i Norge rene elbiler. Det stigende elforbrug vil medføre store ændringer på energimarkedet med øget efterspørgsel på vedvarende energi, udbygning af netkapaciteten og et mere komplekst energisystem.

Det norske elnet skal derfor udvides og moderniseres, så det kan rumme de gigantiske mængder øget strøm, der forventes at flyde i kablerne i fremtiden.

Rambøll har nu vundet en stor aftale for Statnett med at levere bygherrerådgivning og rådgivende ingeniørydelser til Statnett i deres arbejde med at udbygge og udvikle det norske elnet.

Aftalen består af tre rammeaftaler til en samlet værdi af 520 millioner danske kroner (130 millioner kroner om året) de næste fire år. Opgaven vil beskæftige 200 af Rambølls eksperter fuld tid over de næste fire år.

En option på yderligere fire års forlængelse betyder, at det samlede honorar til Rambøll kan løbe op i en milliard danske kroner over otte år.

- Elnettet er rygraden i den grønne omstilling, som skal sikre, at de stigende mængder vedvarende energi kan flyde frit og ubesværet derhen, hvor der er mest brug for det. Vi er stolte af at skulle bistå Statnett med denne vigtige opgave, der skal realisere den grønne omstilling, siger John Ammentorp, global ansvarlig for Power Systems hos Rambøll.

I Danmark er Rambøll allerede i fuld gang med at bistå Energinet - Statnetts pendant i Danmark - med udbygning, opgradering og nybygning af det danske elnet, så det er forberedt til strømmen fra fremtidens elbiler, datacentre og Power-to-X-projekter.

Rambøll har indtil videre vundet opgaver for Energinet på området for over 600 millioner kroner. Energi er et hastigt voksende forretningsområde i Rambøll, og et afgørende mål i Rambølls strategi er at blive global brancheleder inden for den grønne energiomstilling.

I dag beskæftiger Rambølls energiforretning 2000 eksperter. Virksomheden forventer det tal vil stige til 3000 i 2025.

-dc

2/11 2023