Isover
isover
scroll
Vinder årets lyspris for lysdesign på Arbejdermuseet, der fanger historiens vingesusFoto: Adam Mørk.

Vinder årets lyspris for lysdesign på Arbejdermuseet, der fanger historiens vingesus

- Projektet står som et lysende eksempel på et godt samarbejde mellem alle projektets parter. Belysningen har været en central del i det omfattende renoveringsprojekt, lyder begrundelsen fra juryen blandt andet

Arbejdermuseet blev den 22. februar kåret som vinder af Den Danske Lyspris for lysdesignet i forbindelse med renovering af den fredede bygning, der i 1879 blev opført som arbejderforsamlingsbygning, og som i dag huser Arbejdermuseet.

Juryen udtaler om projektet:

- Gennem et nænsomt og detaljeorienteret lysdesign er Arbejdermuseets historiske bygning vakt til live. Den omhyggelige renovering af oprindelige armaturer og diskrete tilføjelse af nydesignede løsninger fremhæver arkitektur og identitet.

- Projektet står som et lysende eksempel på et godt samarbejde mellem alle projektets parter.
Belysningen har været en central del i det omfattende renoveringsprojekt.

- Lysprojektet omfatter både restaurering og modificering af oprindelige belysningsarmaturer og tilførsel af nye tilpassede løsninger.

- Samlet set er det ambitiøse projekt meget vellykket, og juryen for Den Danske Lyspris fremhæver især belysningen i festsalen, hvor lys og lysstyring får detaljer, materialer og farver til at træde frem og understøtte funktionen i rummet.

- Salens dekorative elementer belyses diskret af spots, der er skjult, så man nærmest ikke fornemmer, hvor lyset kommer fra. De oprindelige PH-lysekroner er renoveret, og vha. lysstyring er det lykkedes at genskabe den originale varme lysfarve og det bløde lys.

- Man får oplevelsen af historiens vingesus, når en innovativ kombination af lys og lyd med jævne mellemrum retter de besøgendes opmærksomhed på stedets arkitektur, identitet og historie.

- Dette gennem en stilfærdig accentuering af eksempelvis træreliefferne over de høje døre, der står som vidnesbyrd om stolte håndværkstraditioner.

Teamet bag Arbejdermuseet modtog prisen den 22. februar 2024 ved et arrangement i Tivoli Slottet, København. Prisoverrækkelsen var arrangeret at Dansk Center for Lys i samarbejde med Copenhagen Light Festival.

- Lysprojektet i Arbejdermuseet er et forbillede på, hvor langt man kan nå, når lysdesign tænkes ind fra begyndelsen, og der har været et godt samarbejde mellem projektets parter.

- Der er meget inspiration at hente i lysprojektet, ikke blot når det gælder renovering af historiske bygninger, men også ved planlægning af lysdesign i nye byggerier, siger juryens formand Niels Knudsen.

Fire projekter var nomineret til prisen, de øvrige projekter er: Orientkaj Plads, H.C. Andersens Hus og Københavns Universitet – Universitetsfirkanten.

- Vi er hos fortheloveoflight meget stolte over at modtage Den Danske Lyspris for vores arbejde på Arbejdermuseet. Det er et projekt, som ligger utroligt tæt på vores hjerte og indeholder mange udfordringer og tilpasninger, som har været meget spændende at løse.

- En stor tak til Arbejdermuseet og Lundgaard & Tranberg Arkitekter for at være visionære og ville det gode lys, siger Nikolaj Birkelund, fortheloveoflight.

Vinderprojektet

Bygherre: Arbejdermuseet
Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S
Lysdesign: Fortheloveoflight
Projektledelse: Jørgen Nielsen Rådgivende Ingeniører A/S
Rådgivende ingeniør: Martin Funch Rådgivende ingeniører ApS
El-installatør: Wedel Installation
Konservator: Nationalmuseet
A/V og design af lysstyring: Taintec
Lydkunstner: Vontrapp
Grafisk design: Nanna Arnfred
Maler: Gentoftemalerne
Belysningsleverandører: Armaturer: Buschfeld. Lyskilder: E3 light. Lysstyring: Medialon og Casambi. Medvirkende ved renovering af PH-lysekroner: Louis Poulsen

Juryen

Akademisk Arkitektforening, David Thulstrup, arkitekt, m.a.a.
Bygherreforeningen, Jens S. G. Dalby, Rådgiver – lysdesign, teknik, energi
Danske Landskabsarkitekter, Morten Weeke Borup, arkitekt m.a.a., mdl.
Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Henrik Njor, senioringeniør
Lysdesignuddannelserne, Mette Hvass, arkitekt, PhD
IALD - International Association of Lighting Designers, Jørgen Kjer, lysdesigner
Dansk Center for Lys, Niels Knudsen, formand DCL (juryformand)

-dc

26/2 2024