LCA
LCA
scroll
Klar til den kolde tid med ny læsser og masser af halmGang i aflæsningen af halmballer på varmeværket i Auning.

Klar til den kolde tid med ny læsser og masser af halm

SPONSORERET INDHOLD: Den nye Manitou MLT730-115 V CP hos Auning Varmeværk på Djursland nøjes ikke med at køre halmballer til kedlerne

Fjernvarmekunderne i byerne Auning og Pindstrup på Djursland kan trygt gå den kolde tid i møde. Det lokale varmeværk har rustet sig til at hælde store mængder halm i kedlerne med en ny Manitou MLT730-115 V CP teleskoplæsser, som kommer til at tumle i omegnen af 11.000 ton halm om året.

Men mandskabet på varmeværket er praktiske folk. Så nyanskaffelsen er ganske vist købt til at håndtere de op til 120-130 halmballer hver dag. Men når den nu kan så meget andet…

- Så hvis maskinen også kan bruges til noget andet, så gør vi det. Derfor trækker den også vores rørvogn rundt i byen, når der skal laves rørarbejde, og foruden halmspyd har vi da også købt en skovl til forefaldende arbejde, fortæller varmemester Peter Kristensen.

Han sidder ind imellem selv i førersædet på den nye Manitou, men det meste af tiden klarer Hans Christensen og Peder Gjesing håndteringen af de 116 Stage V-heste i motorrummet.

Begge føler sig særdeles godt tilpas i Manitou-læsseren. Både Hans Christensen og Peder Gjesing har en fortid med at skrue i maskiner hos importøren og forhandleren af Manitou, Scantruck A/S, hvor distriktschef Freddy Lange Nielsen har taget sig af leveringen af den nye maskine.

- Jeg er specielt begejstret for, at MLT730-115 V CP har hydrostatisk transmission, og maskinen er ekstremt hurtig i hydraulikken, fortæller Peder Gjesing.

Manitou-læsseren har afløst en mindre maskine af et andet mærke, og maskinførerne venter at komme til at tilbringe mellem 600 og 700 timer i kabinen på årsbasis. Når de tumler de mange baller fra lokale leverandører på Djursland, kan de glæde sig over en løftekapacitet på tre ton og en løftehøjde på 6,75 meter.

En af leverandørerne afleverer med lastbil. Ellers kommer landmændene fra Grenå-, Ryomgård- og Auning-området typisk med traktor og vogn og læsser af på varmeværket.

Auning fik fjernvarme allerede i starten af 1962, men dagens varmeværk er af en noget nyere dato. Det blev indviet i 2019 med en kapacitet på 12 Megawatt. For nogle år siden udvidede værket sit domæne ved også at forsyne cirka 300 forbrugere i nabobyen Pindstrup med fjernvarme via en godt fem kilometer lang transmissionsledning. Totalt leverer anlægget varme til omkring 1600 forbrugere.

Varmemester Peter Kristensen har indtaget kabinen i den nye Manitou MLT730-115 V CP. Stående til venstre er det Hans Christensen og til højre Peder Gjesing. Begge er i øvrigt tidligere montører hos Manitou-importøren Scantruck, som også har leveret den nye maskine.

3/10 2023