LCA
LCA
scroll
Tid og materialer at spare med helt nøjagtig afretningJesper Lund Pedersen har kontrollen over den nye Komatsu PC240LC-11 i det daglige, men han har god hjælp af Topcon-styringen med auto-grader.

Tid og materialer at spare med helt nøjagtig afretning

SPONSORERET INDHOLD: - Vi bør aldrig mere købe gravemaskiner uden auto-grader, siger jysk entreprenør

Man kan købe sig til erfaring. En maskinfører uden den store erfaring kan komme til at rette af som en dreven rotte, hvis han får en gravemaskine med Topcon auto-grader at køre i.

Det mener entreprenør Thomas Kongsgaard Jakobsen i virksomheden Entreprenør Ivan Bastrup Jakobsen i Struer. Han lægger ikke skjul på sin begejstring over en af firmaets allerseneste anskaffelser:

Distriktschef Mads E. Nielsen hos Komatsu-importøren Scantruck har leveret en Komatsu PC240LC-11 udrustet med Topcon-automatik til maskinstyringen. Herunder altså auto-grader, som, han mener, gør den helt afgørende forskel.

- Vi har gravet en del kloakker ned. Jeg er ingeniør, og jeg ser al maskinstyring i firmaet. Vi har faktisk tre forskellige, gode systemer. Jeg laver dataene i AutoCad og kører dem igennem et program for at lave overfladerne. For at fungere optimalt skal man kunne stoppe data ind, og systemet skal bare kunne æde dem. Det kan Topcon, konstaterer Thomas Kongsgaard Jakobsen.

- Auto-graderen har været ny for os. Vi lægger alle kloakledninger ind i 3D, og derefter retter Topcon-systemet helt nøjagtigt af. Det er ganske imponerende. Ingen andre kan rette så pænt af. Og det gælder især også alle former for arealer, hvor vi skal lægge sand og grus ud.

- Vi sparer både tid og helt sikkert materialer. Vi har altid kæmpet med overforbrug af stabilgrus, og det er vi fri for nu. Hvis vi ønsker 20 centimeter på, så får vi helt præcist 20 centimeter. Ikke 15 nogle steder og 25 andre. Hvis det står til mig, skal vi aldrig mere afrette med gravemaskiner uden auto-grade, siger han.

Mange fejl
Han er både driftschef og bestyrelsesformand i entreprenørfirmaet, som hans far har skabt og også lægger navn til. Og det er kendt i vide entreprenør-kredse, at Ivan Bastrup Jakobsen stort set altid har sværmet for et bestemt maskinmærke, som ikke er Komatsu. Nu har den garvede entreprenør blødet noget op på holdningerne.

- Vi købte den nye Komatsu PC240LC-11 på E&H-entreprenørmessen i Herning. En 27 ton gravemaskine med Topcon-automatik. Jeg hørte, at de brugte maskinen til at rette af til belægningssten. Det havde jeg ikke regnet med. Men vi købte den for nu et års tid siden. Det var naturligvis en fejl, og efterfølgende har jeg begået yderligere tre fejl. Så nu har vi fire Komatsu-gravemaskiner, fortæller Ivan Bastrup Jakobsen.

- Min søn, Thomas, arbejder jo med 3D til daglig, og han lægger tegningerne til projekterne ind, så vi kan køre med auto-grade. Vi har også haft god hjælp af Scantrucks Topcon-folk, som udgør en hel lille afdeling hos maskinfirmaet. I en tid, hvor mange firmaer har problemet med at skaffe maskiner og andet, har Scantruck kunnet levere det, vi skulle bruge. Samtidig er sælgerne og servicefolkene virkelig skarpe, siger Struer-entreprenøren.

Foruden 27 tonseren PC240LC-11, har Entreprenørfirmaet Ivan Bastrup Jakobsen købt to 1600 kg og en 2400 kg tung minigraver hos Scantruck.

26/4 2023