Særpræget dansk facadeløsning på ny norsk skole
Langtidsholdbare facadeplader fra byggematerialeproducenten Cembrit understøtter Torvbråten Skoles arkitektoniske udtryk og dets grønne ambitioner
I den norske by Slemmestad er en ny skole med arkitektonisk særpræg og bæredygtige kvaliteter netop blevet færdigbygget. Torvbråten Skole ligger placeret i idylliske omgivelser med en uspoleret udsigt til både skov og områdets betagende landskab og har et samlet areal på 6700 m2 med plads til næsten 500 elever og 50 ansatte.
Og mens der er i Danmark er fuld gang i skolerenoveringer landet over, så har skolebyggeriet i Norge vist, hvordan nybyg og arkitektur i samspil udgør en afgørende rolle i at øge både livs- og undervisningskvaliteten – uden at gå på kompromis med bæredygtighed.
- Torvbråten Skole er et ambitiøst pionerprojekt, der viser, hvordan en skole kan designes, bygges og driftes med fokus på at øge undervisningsmiljøet og samtidig understøtte den grønne omstilling. Samtlige arkitektoniske detaljer og funktionaliteter bidrager således til at nedbringe energiforbruget og CO2-udledningen, mens undervisningsmiljøet for de studerende og lærerne også har fået et markant løft, forklarer arkitekt hos Link Arkitektur, Jon-Erling Johannessen.
I ét med naturen
Skolens kurvede og minimalistiske facade er inspireret af landskabets bølgende former og er således en af byggeriets mest unikke karaktertræk. Bygningen er desuden svøbt i et organisk træbånd, mens facaden er beklædt med facadepladen Cembrit Patina Original.
Cembrit har været tæt involveret i byggeprojektet, hvor 3000 m2 Cembrit Patina Original udgør en essentiel del af byggeriets æstetiske udtryk:
- Torvbråten Skole sætter nye standarder for at forene arkitektur og bæredygtighed og er på mange måder et helt unikt byggeri. Hos Cembrit bestræber vi os hele tiden på at skabe innovative produkter, og vi er altid glade, når vores facadeløsninger indgår i ambitiøse projekter, der udfordrer byggenormerne. Vores facadeplader er kendt for deres lange levetid, og kombineret med et minimum af vedligehold fungerer de som den ideelle løsning for byggerier som Torvbråten Skole, hvor bæredygtighed er et vigtigt element, siger Per Albrektsen, der er Facade Manager hos Cembrit.
Det har været arkitektholdets ambition at skabe en facade med et naturligt udtryk. Netop derfor er det meste af bygningen dækket af sandfarvede facadeplader i fibercement, mens grønne og blå farvenuancer bruges til at skelne mellem bygningens forskellige fløje.
Valget faldt herudover på Cembrit Patina Original på grund af facadepladens æstetiske udtryk og miljøvenlige egenskaber:
- Vi kiggede meget på arkitektoniske faktorer såsom materialer, sanselighed og naturlighed, da vi skulle finde en facadeløsning. Vi valgte facadepladerne fra Cembrit pga. deres miljøvenlige materiale og det naturlige udtryk, der smelter sammen med områdets idylliske omgivelser, og som desuden understøtter et sundt undervisningsmiljø med et godt indeklima. Herudover befinder Cembrit Norge sig kun fem kilometer fra skolen, så derfor gav valget også god mening rent strategisk, fortæller Jon-Erling Johannessen.
Materialevalg altafgørende ift. bæredygtighed
Kort tid efter skolens døre blev slået op, blev Torvbråten Skole tildelt den norske pris som ’Årets Skolebygg 2021’ – en stor anerkendelse af det vidtrækkende arbejde med bæredygtighed og arkitektur, der kendetegner skolen.
Ifølge Claudia Garante, som er Technical Manager i Cembrits Sustainability-afdeling, understreger Torvbråten Skole således, hvor vigtigt valget af de rette materialer er for byggeprojekter med grønne ambitioner:
- Materialevalg er en altafgørende faktor, når man arbejder med bæredygtighed i byggebranchen. Og her er Torvbråten Skole ingen undtagelse. Byggeriet er et godt eksempel på, hvordan byggematerialer i fibercement kan fungere som vejrbestandige og langtidsholdbare løsninger med henblik på at øge energieffektiviteten og imødekomme høje arkitektoniske ambitioner.
-kj