
- Lad os give håndslag på at hæve ambitionsniveauet
Idverdes mål er at skabe en stærk stemme på vegne af naturen. Midlet er naturpositive løsninger koblet med målbar værdiskabelse – for mennesker, natur og klima. Nu vil virksomheden skifte gear og løfte samtalen om naturens løsninger til næste niveau
Idverde Danmark samler sig og reorganiserer sine driftsaktiviteter under et med en sammenlægning af OKNygaard Drift og Grøn Vækst.
Den nye, samlede enhed bygger på ambitionen om at være så forbundne som muligt og derved skabe en stærk driftsforretning, der kan løfte de multifacetterede opgaver, som begynder at byde sig, og som idverde forventer flere af i fremtiden.
- Vi står som samfund over for voldsomme klima- og naturproblematikker. Det er efterhånden tydeligt for enhver, og vi oplever, at både vores kunder og markedet i højere grad end tidligere kigger i retningen af nye og naturpositive løsninger.
- Der er endnu ikke nogen, der ligger inde med konkrete løsninger på tab af biodiversitet, hyppigere skybrud eller længere tørkeperioder, men gennem vores faglighed ved vi, at naturen indeholder alle de rigtige komponenter.
- Vi har allerede taget store udviklingsskridt inden for disse områder, og derfor er vi ikke bange for at prototype os frem og navigere gennem stor kompleksitet, for potentialet er tilsvarende kæmpestort, udtaler administrerende direktør, Morten Dohrmann Hansen, og uddyber:
- I idverde arbejder vi ud fra betragtningen om, at vi er sat i verdenen for at bruge vores grønne faglighed sammen med vores kunder til at gøre en forskel og efterlade et naturpositivt aftryk. Med naturen som samarbejdspartner opnår man værdiskabelse på en lang række parametre.
- Ikke kun inden for natur og klima, men bl.a. også for menneskers mentale sundhed, så det er et meget bevidst strategisk valg, at vi bevæger os i retningen fra alsidige anlægsgartnere til natur- og klimaspecialister.
Løftestang for ambitionen om at forbinde mennesker og natur
Sammenlægningen af idverdes driftsforretning sker nu i lyset af den brydningstid, som den grønne branche er midt i.
En gradvis udvikling fra tunnelfokus på pris, effektivitet og tilstandskrav og hen mod langsigtede udviklingssamarbejder, gensidige værdigrundlag og en målbar benchmarking af naturens tilstand.
- Vi er alle enige om, at vi står med nogle enorme udfordringer mellem hænderne i form af mere ekstremt vejr, tab af naturværdi og pres på fordelingen af de 43.000 km2, vi kalder Danmark.
- Selvfølgelig er det vigtigt, hvordan vi som virksomhed organiserer os, men det er det i min optik kun, fordi vores fælles organisering er det, der skaber fundamentet for, at vi kan løfte vores store ambitioner for fremtidens byer, landskaber og kystområde.
- Vores mål er ikke bare at skabe pletvise grønne oaser – vi vil løfte samtalen om naturens løsninger til næste niveau og i langt højere grad forbinde os mennesker med naturen, siger Morten Dohrmann Hansen og uddyber:
- Vi har som samfund været afkoblet fra naturen i alt for mange år. Det har blandt andet betydet, at natur og landskab har haft laveste prioritet i majoriteten af alle byggeprojekter, og at naturen konstant må afgive plads til os mennesker.
- Det er ikke en holdbar tilgang, og det er samtidig paradoksalt, når det er bevist, at prioriteten af natur ikke blot øger vores mentale sundhed, men også den sociale sammenhængskraft, den oplevede tilfredshed med ens nærområde og robustheden af vores lokalsamfund.
I idverde håber man, at den nyligt vedtagne naturlov i EU vil sætte skub i forståelsen af og incitamenterne til, at naturen og det byggede miljø i langt højere grad end i dag tænkes kombineret.
- Når landets kommuner, pensionsselskaber og ejendomsudviklere bedriver byudvikling, opfører boliger, tiltrækker virksomheder og etablerer grønne områder, må vi give fælles håndslag på nogle langt mere ambitiøse, innovative og bæredygtige praksisser.
- Det er afgørende at begrænse ressource(over)forbruget og CO2-udledningen samtidig med, at vi fremskynder prioriteten og pladsen til mere natur af høj værdi.
- Vores branches historiske tunnelsyn på pris og en transaktionel fremfor relationel tilgang betyder, at mange glemmer at hæve blikket og se det store potentiale for flerdimensionel værdi, som vi reelt kan skabe – når vi gør det sammen, siger Morten Dohrmann Hansen.
Holder fast i partnerskabsmodel – med naturen, kunderne og branchen
Med udmeldingen om et samlet idverde Drift har anlægsgartnerkoncernen også fremlagt en 3-årsplan, hvor der er fokus på yderligere vækst, investering i teknologi og innovation samt et fortsat stærkt fokus på partnerskaber.
- Vi har en stærk europæisk koncern i ryggen, som sætter retningen efter ambitionen om at berige liv og lokalsamfund gennem naturpositive løsninger. Det stiller os i en position, hvor vi kan tænke stort, siger Morten Dohrmann Hansen.
- Men selvom vi er en global virksomhed, der har store ambitioner for vores bidrag til en grønnere og mere klimarobust fremtid, kan vi ikke gøre det alene.
- Vi ønsker at indgå i strategiske og langsigtede partnerskaber på tværs af værdikæder, hvor vi tør bringe hinandens kompetencer i spil for at føre både vores branche, men særligt markedet og vores kunders efterspørgsel i en mere bæredygtig og naturpositiv retning – og den drivkraft holder vi fast i, tilføjer han.
Den vigtigste samarbejdspartner bør dog være naturen, hvor idverde peger på, at løsningerne på nutidens (og fremtidens) store natur- og klimaproblemer ligger lige foran.
- Vi vil blive ved med at være naturens talerør i en krisefyldt tid. For det kommer alle til gavn, når vi giver naturen plads og anledning til at sætte dagsordenen, siger Morten Dohrmann Hansen.
-dc