ForsyningsLCA skal give et fælles sprog på tværs af forsyningsbranchen Med ForsyningsLCA vil forsyningsselskaberne få bedre mulighed for at igangsætte indsatser, der kan bidrage til at reducere negative miljøpåvirkninger fra bygge- og anlægsaktiviteter. Foto: Hofor.

ForsyningsLCA skal give et fælles sprog på tværs af forsyningsbranchen

En række store aktører har indgået strategisk partnerskab for at udvikle et fælles værktøj til at opgøre og dokumentere miljø- og klimapåvirkningen i hele forsyningskæden

Den hastigt accelererende klimakrise og de store problemer med havmiljøet og biodiversitetskrisen er blot nogle af de store udfordringer, samfundet står over for.

Et nyt strategisk partnerskab, ForsyningsLCA, skal udvikle metode og værktøjer til at opgøre og dokumentere bl.a. CO2-udledninger og ressourceforbrug fra anlægsprojekter i forsyningssektoren i et livcyklusperspektiv.

Her skal vand- og fjernvarmesektoren styrke egne indsatser og påvirke leverandører i værdikæden til at leve op til globale miljø- og klimamål.

Der findes allerede en national model til at opgøre CO2-udledningerne fra vand- og spildevandsselskabernes drift, men nye opgørelser viser store udledninger og påvirkninger af ressourceforbruget i sektoren fra bygge- og anlægsaktiviteter.

Derfor efterspørger branchen nye modeller til også at kunne opgøre påvirkningen ved disse aktiviteter.

Et stærkt redskab er en såkaldt livcyklusvurdering (LCA), og en række forsyningsselskaber og brancheforeninger er nu gået sammen i et partnerskab, hvor målet er at udvikle en LCA-model, som kan bruges på tværs af forsyningssektorer.

Hofor har projektledelsen for ForsyningsLCA.

- Vi er i gang med at klimasikre vores byer, og det kan vi ikke uden at lave en lang række anlægsprojekter, som så belaster klimaet. Vi har manglet et fælles sprog på tværs af branchen for at opgøre de konkrete miljø- og klimapåvirkninger, der er, når vi graver, støber beton og bruger stål til armering.

- Det fælles sprog får vi nu med ForsyningsLCA, og det vil give os bedre mulighed for at vælge løsninger, som belaster klimaet mindst muligt. Værktøjet vil også gøre det nemmere for alle forsyningsselskaber at rapportere miljø- og klimapåvirkninger til EU, siger Marianne Jeppesen, der er områdechef for Forsyningsstrategi Vand/spild i Hofor.

Hos fjernvarmeselskabernes brancheforening, Dansk Fjernvarme, ser man frem til samarbejdet.

- Dansk Fjernvarme bakker op om et fælles værktøj til at lave livscyklusanalyser i anlægsprojekter. Det er ikke nok, at vi er grønne og bæredygtige i vores varmeproduktion. Det er vigtigt, at vi er det i alle led af forsyningskæden, herunder også når vi etablerer, driver og skal bortskaffe nedgravede ledningsanlæg, siger chefkonsulent Jens Christian Nielsen.

Foruden projektets endemål om at udvikle en fælles model baseret på fælles databaser og beregningsforudsætninger skal partnerskabet understøtte videndeling og erfaringsudveksling om indsatser og projekter.

Ifølge en survey fra 2022 arbejder 85 % af de danske vandselskaber med FNs Verdensmål. Klima og bæredygtighed fylder i stadig højere grad på den politiske dagsorden.

Men oversættelsen af verdensmålene til konkrete aktiviteter i dagligdagen giver udfordringer ikke mindst med det øgede fokus på belastningen i hele forsyningskæden, hvor der er behov for konkret handling.

Her kan ForsyningsLCA bidrage ved at omsætte ’bæredygtighed’ til handling ved at etablere fælles tilgange til brug af livcyklusvurdering.

ForsyningsLCA starter med fjernvarme, vand og spildevand, men værktøjet kan på sigt også udvikles til andre forsyningsarter. ForsyningsLCA udvikles til branchen, og partnerskabet er derfor åbent for optag af flere partnere.

Partnerskabet vil:

... udvikle en fælles metode til at opgøre miljø- og klimapåvirkninger fra anlægsprojekter i forsyningssektoren i et livcyklusperspektiv. Den første version af værktøjet udvikles til ledningsprojekter inden for vand, spildevand og fjernvarme.

... etablere fælles databaser, som kan indgå i værktøjet.

... etablere en governance omkring værktøjet, som sikrer, at det løbende udvikles og opdateres ift. branchens behov.

... etablere en ekspertgruppe bestående af bl.a. rådgivere og videninstitutioner, der skal sikre, at værktøjet udvikles i samarbejde med branchen.

... lancere første version af ForsyningsLCA til brug for hele branchen ved udgangen af 2025.

Livscyklusvurdering kan anvendes til at kvantificere miljøpåvirkninger – herunder CO2-aftryk – i hele værdikæden og til at identificere de potentialer og handlemuligheder, der er for at reducere miljøpåvirkningen inden for områder som klimapåvirkning, forbrug af ressourcer, næringsstofbelastning og andre miljøpåvirkningskategorier, som typisk inkluderes i livscyklusvurderinger.

-dc

23/1 2024
  • Stor stigning i udbud af ejerboliger giver arbejde til håndværkerne

    Stor stigning i udbud af ejerboliger giver arbejde til håndværkerne

    tilbygning ›For landets håndværkere er temperaturen på boligområdet og salget af boliger en vigtig faktor for aktivitetsniveauet
  • Fodboldbanen holder på vandet

    Fodboldbanen holder på vandet

    kloak-afvanding ›Nu skal Frederiksberg Stadion ikke bare lægge jord til fodbold. Arkil har etableret et stort bassin til regnvand for Frederiksberg Kommune, og dermed fungerer boldbanen snart også som klimasikring
  • Transporthelvede truer for benzin- og dieselbiler

    Transporthelvede truer for benzin- og dieselbiler

    biler-til-byggebranchen ›De danske kommuner får mulighed for at forbyde køretøjer med forurenende udstødning i afgrænsede områder i de danske byer
  • Dansk arbejdsmarked oversat til flere sprog

    Dansk arbejdsmarked oversat til flere sprog

    politik ›Arbejdstilsynet vil styrke udenlandske medarbejderes viden om regler og rettigheder, når de arbejder i Danmark Det skal gøres nemmere for udenlandske medarbejdere at orientere sig om deres rettigheder og søge indflydelse på deres arbejdsmiljø
  • Præstø skal kystbeskyttes – og alle skal bidrage

    Præstø skal kystbeskyttes – og alle skal bidrage

    kloak-afvanding ›En plan til 23 millioner kroner med diger og højvandsmure til at beskytte Præstø by mod fremtidens stormfloder tager nu første skridt fra plan mod realisering. Målet er at projektets diger og højvandsmure kan stå klar i Præstø i 2027
  • Debat: Klimasikringens æra er på vej

    Debat: Klimasikringens æra er på vej

    kloak-afvanding ›Oversvømmelser fra regnvand eller havvand gør behovet for at beskytte samfundet mod store vandmængder mere aktuelt end nogensinde, mener Jesper Malm, chef for politik og kommunikation Bygherreforeningen MorGen Energy.
  • Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    Mange opgaver for håndværkere med klimasikring

    facader ›Næsten 20 procent af danske boligejere overvejer at foretage investeringer i klimasikring. Men der er barrierer, der ligger i vejen
  • Bedre arbejdsmiljø på byggepladsen

    Bedre arbejdsmiljø på byggepladsen

    byggeri ›Ny guide fra BFA Bygge & Anlæg viser, hvordan virksomhederne selv kan gå i gang med at forbedre arbejdsmiljø og effektivitet med fokus på ledelses og ansattes adfærd