Giver grønne tage bedre betingelser for at producere grøn strøm?
Vertikale solceller er blevet monteret på renseanlægget Mølleåværkets sedumtag, som også er testtag for vandtilbagehold. Håbet er, at et grønt tag og solceller giver effektiv energiproduktion uden at kompromittere evnen til at tilbageholde vand
Mølleåværket, der drives af Lyngby-Taarbæk Forsyning, bliver epicentret for Danmarks første testtag, hvor kombinationen af vertikale solceller og sedumtage skal testes.
I sidste uge, i bidende kulde, blev montagen af de nyudviklede solceller færdiggjort, og startskuddet er gået til en test, som på sigt kan vise sig at blive vigtig for både vedvarende energi, biodiversitet og klimasikring.
- Vi er begejstrede for at være en del af dette projekt, der kombinerer avanceret solcelleteknologi med miljøvenlige bygningselementer. Sammen med Nature Impact og Over Easy Solar stræber vi efter at skabe en model for grøn energiproduktion, der kan repliceres og implementeres i lignende miljøer globalt, siger projektleder, Rikke Dyre Jespersen.
Norske Over Easy Solar har før testet samspillet med solceller og sedum, men det er første gang, et sådant projekt ser dagens lys her i Danmark. Solcellerne er sat på det 80 m2 store testtag og udgør 44 enheder med et forventet output på 8600 kWh.
De vertikale solceller er designet til at optimere udnyttelsen af solenergi ved at give både solpanelerne og det grønne tag optimal adgang til sollyset. Teknologien muliggør at integrere solceller på eksisterende sedumtage, hvorved man både får solenergi og vandtilbagehold på ét-og-samme tag.
Ideelt for urbane områder og bygninger, hvor plads er en afgørende faktor, eller hvor LAR-løsningen er flyttet op på taget. PV-Engineer Fabian Schroffenegger fra Over Easy Solar er spændt på, hvordan systemet performer over tid:
- Vi mangler pt. data for at kunne kreere mere præcise simulationer vedrørende output fra solpanelerne. Derfor er vi meget spændte på, hvordan systemet performer. Vi har store forventninger til dette projekt, og estimatet på det 8600 KWh store output er et meget konservativt bud.
Det er dog ikke den eneste test, der er igang på Mølleåværket hos Lyngby-Taarbæk Forsyning. Her er der de seneste seks år foregået en life-size test af vandtilbageholdelsesevnen på selv samme sedumtag, der er installeret og drevet af Nature Impact. Nu videreudvikles testen.
- Oftes skændes solceller og sedum lidt om pladsen på taget, men det er slet ikke nødvendigt, for faktisk kan de to godt lide hinanden. Nu glæder vi os til resultaterne af testen Samtidig er vi nysgerrige på, om det går ud over sedumtagets vandtilbageholdelsesevne, der pt. ligger på gennemsnitlig 50 %, fortæller Kaspar Berthelsen, marketingchef hos Nature Impact
-dc