Bygma Red Week
scroll
52 lejeboliger får den helt store tur i TaastrupSkou Gruppen er hovedentreprenør på renoveringen, Friis Andersen Arkitekter er totalrådgiver, ingeniør er Søren B. Nielsen, mens Niels Lützen landskabsarkitekter er landskabsarkitekt.

52 lejeboliger får den helt store tur i Taastrup

Boligforeningen Grønnehaven i Taastrup trænger til den helt store overhaling. Derfor har Skou Gruppen fået til opgave at skifte tagkonstruktion, tag, døre, vinduer og facade samt kloakering samt miljøsanere for bl.a. asbest, PCB og blyholdigt maling

Taastrup almennyttige Boligselskab v/DAB og Skou Gruppen har netop indgået kontrakt om en gennemgribende renovering, miljøsanering og modernisering af nedslidte, men velbeliggende boliger i boligforeningen Grønnehaven i Taastrup. Når projektet afleveres i foråret 2024, er boligforeningen omdannet til 52 topmoderne lejeboliger, hvoraf 10 er indrettet som tilgængelighedsboliger.

- Det er en meget omfattende totalrenovering, vi kommer til at gennemføre i Grønnehaven, siger Alexander Hermansen, som er tømrermester og partner hos Skou Gruppen og ansvarlig for den nye hovedentreprise.

- Der skal skiftes tagkonstruktion, tag, døre, vinduer og facade samt kloakering. Desuden skal der miljøsaneres for bl.a. asbest, PCB og blyholdigt maling. Endelig er der 10 af de 52 boliger, som skal omdannes til tilgængelighedsboliger. Og alle lejligheder får nye større badeværelser med bruseniche, renoverede køkkener og nye elinstallationer, forklarer han.

Ud over den gennemgribende renovering af boligblokke og lejligheder bliver der også etableret nye og bedre udenomsarealer omkring lejlighederne med legeplads, fællesarealer og beboerhaver. Ligesom stuelejlighederne får adgang til haverne via nyetablerede trapper samt ramper, som sikrer tilgængeligheden.

En tiltrængt og meget omfattende renovering

- Grønnehaven er fra 1945 og ligger i et roligt kvarter, som samtidig er tæt på Taastrup Hovedgade. Det er grundlæggende gode boliger, og der er god plads imellem dem til at etablere nogle interessante uderum. Men bebyggelsen er meget nedslidt, og en gennemgribende modernisering er nødvendig. Ikke mindst for at sikre en fortsat god og blandet beboersammensætning, siger Anders Foli Mix, som er projektleder hos Friis Andersen Arkitekter, der er boligforeningens totalrådgiver.

Den helhedsplan, som Friis Andersen Arkitekter har udformet sammen med boligselskabet, skal fremtidssikre Grønnehaven med nyt tag, nye vinduer og døre, mere anvendelige udenomsarealer, tilgængelighedsboliger og mere moderne lejligheder i det hele taget:

- I dag har lejlighederne bittesmå københavner-badeværelser, hvor man nærmest skal stå oveni toilettet for at tage brusebad. For at fremtidssikre boligerne inddrager vi en del af værelset for at kunne tilføre badeværelserne egne brusenicher, og i badeværelserne kommer der ny og forbedret ventilation, siger Anders Foli Mix. Han forklarer, at man inddrager det eksisterende køkken til badeværelse for at skabe mere plads, og der bliver lavet åbent køkken-alrum i tilgængelighedsboligerne.

Delvis genhusning stiller krav til håndværkerne
I forbindelse med projektet er det kun beboerne i de lejligheder, som skal slås sammen og omdannes til tilgængelighedsboliger, som bliver genhuset. Dette stiller krav til planlægningen af ombygningen af lejlighederne og håndværkernes rutiner. De fleste lejligheder skal nemlig renoveres, mens de er beboede.

- Fra boligforeningen og totalrådgiverens side er der gjort et stort arbejde for at inddrage beboerne og forberede dem på hele forløbet, siger Alexander Hermansen og tilføjer:

- Men vi kommer naturligvis til at tilrettelægge vores arbejde, så vi generer beboerne mindst muligt. Det handler om at være i hver lejlighed så kort tid som muligt og om at rydde op efter os. Desuden skal vi hele tiden have frie og sikre veje til beboerne, når de færdes til og fra lejlighederne, mens vi bygger om.

Mens byggeriet står på, bliver der opsat skurvogne med toilet- og bad til de beboere, som midlertidig ikke selv har noget badeværelse.

-dc

19/1 2023