Asbestregler gør tagrenovering næsten 300 procent dyrere
De nye asbestregler rammer tagbranchen hårdt. Tagvirksomhed stopper alt arbejde, der har forbindelse med asbesttag
Af Dan Bjerring
Fra det kommende årsskifte træder nye krav i kraft, der strammer reglerne for arbejde med asbest.
Ændringerne i Arbejdsmiljøloven betyder blandt andet en autorisationsordning, som påvirker både nedrivning af asbesttag og andre typer tagarbejde.
Hos Dansk Tagbearbejdning i Aulum mærkes konsekvenserne allerede tydeligt. Virksomheden har specialiseret sig i rensning, maling og algebehandling af tage samt isolering af loftsrum – områder, som normalt ikke involverer direkte håndtering af asbest. A
lligevel betyder lovændringerne, at virksomheden nu stopper alt arbejde relateret til tage med asbest.
Kæmpe kamel at sluge
Ifølge firmaets administrerende direktør, Mads Ulsøe betyder de nye regler, at virksomheden ikke fremover kan rense eller male asbestholdige tage, og det besværliggør også muligheden for at efterisolere loftsrum på huse med asbesttage.
Selvom han støtter lovens grundlæggende formål, ser han det som en stor udfordring for branchen:
- Vi skal slet ikke diskutere de sundhedsmæssige risici ved asbest – det er en klar nødvendighed at beskytte medarbejderne. Men det ændrer ikke på, at det er en kæmpe kamel at sluge for tagbranchen.
- Ved et møde i Tagbrancheforeningen hørte jeg fra mange kollegaer, der føler sig hårdt ramt. Det bliver svært i fremtiden at finde virksomheder, der vil byde ind på rensning og maling af eksisterende asbesttage, selvom det faktisk kan forlænge tagets levetid med op til 30 år, siger Mads Ulsøe.
Millioner kvadratmeter asbesttag
Asbesttage udgør fortsat en stor del af de danske tage - anslået 100 - 200 millioner kvadratmeter. De nye regler betyder, at det fremover bliver langt dyrere og mere komplekst at vedligeholde eller udskifte denne type tag.
- Vi stopper helt med arbejde på asbesttag. Det er for dyrt at opkvalificere medarbejdere, og de færre opgaver, kombineret med de højere omkostninger, gør det økonomisk uholdbart. En opgave, der før kostede 30.000 kroner, vil nu koste det tredoble, forklarer Dansk Tagbearbejdnings direktør.
Må aflyse opgaver
Dansk Tagbearbejdning har faktisk set sig tvunget af omstændighederne til at aflyse flere opgaver, og deres kunder står nu overfor langt dyrere løsninger, som mange ganske enkelt ikke havde forudset eller har råd til.
- Loven er nødvendig for at beskytte både medarbejdere og miljø. Men konsekvenserne for både virksomheden og branchen som helhed er betydelige. Vi mister en stor indtægtskilde, og det kan selvfølgelig mærkes.
- Det her er ikke kun en udfordring for os, men for hele branchen, slutter Mads Ulsøe.