Aktuelle nyheder - Nedrivning & Miljøsanering

Børnehavebørn og håndværkere udsat for asbeststøv i månedsvis på legepladsDer har i Danmark været anvendt asbestholdige byggematerialer i en lang årrække - helt tilbage fra omkring 1920. Asbest blev i 1980 forbudt de fleste steder.

Børnehavebørn og håndværkere udsat for asbeststøv i månedsvis på legeplads

Angiveligt er hundredvis af børn blevet udsat for asbeststøv på legepladsen siden maj. Nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppen anklages for at have sjusket eller fusket med 35 negative asbestprøver. Fem ud af seks uvildige prøver var efterfølgende positive

Del artiklen på

Hundredvis af børn og en række 3F’ere har tilsyneladende uvidende gået rundt i asbeststøv i en periode, der kan have strækt sig over flere måneder. Det er sket under renoveringen af Energicenter Voldparken i Brønshøj, hvor et eternittag med asbest siden maj har været i gang med at blive udskiftet. Det skriver Fagbladet 3F.

Bygningerne ligger klos op af udflytterbørnehaven Kobbelvænget, hvor Københavns Ejendomme og Indkøb, som er bygherre på renoveringen, torsdag aften har fundet asbest på den nærliggende legeplads, hvor hundredvis af børn normalt holder til, skriver TV2 Lorry.

Børnenes forældre blev torsdag aften informeret om asbestfundet på legepladsen.

- Det er meget svært at være forælder nu. Jeg har ikke kunnet sove i nat. Jeg er rasende og frustreret, siger Inna Helbæk Aurorealis, som har en datter på institutionen Flora på Østerbro, der er en af de institutioner, som sender børn ud til udflytterbørnehaven Kobbelvænget i Brønshøj.

Renoveringen startede i maj, og forældrene må nu leve med uvisheden, om deres børn har indåndet asbest, mens de har været på legepladsen. Forældrene fik ellers at vide i maj måned, i et brev fra Københavns Kommune, at der var styr på renoveringen og de ikke skulle frygte for asbest eller lignende.

3F’ere frygter sjusk eller fusk med prøverne
Og børnene er ikke alene om at have været udsat for asbeststøvet. Flere tømrer- og bygningsarbejdere har arbejdet på byggepladsen uden at være klar over, at de blev udsat for det farlige asbeststøv.

Over de seneste måneder har nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppen, som har stået for opgaven, selv taget 35 asbestprøver, som alle har været negative.

Men tømrerne, som arbejder på byggepladsen, var usikre på, om asbestprøverne var korrekte. Derfor bad de hovedentreprenøren om at få lavet nogle uvildige asbestprøver fra et eksternt firma.

Og disse prøver viste, at fem ud af seks asbestprøver var positive.

Overfor TV2 Lorry siger både 3F og tømrernes fagforbund, at de mener, at nedrivningsfirmaet Bergmann Gruppen enten har fusket eller sjusket med asbestprøverne.

- Det er meget alvorligt det her. Asbestfibre er livsfarlige at indånde. Og vores tømrere har gået og arbejdet i asbeststøv, i den tro, at byggepladsen var ren, og at de var uden for fare, siger Helga Mathiassen, næstformand for Snedker-Tømrernes Brancheklub København.

- Nedrivningsfirmaet har simpelthen ikke været grundige nok, eller også har de valgt at tage prøverne, der hvor de ved, at der er helt rent, siger hun.

Nedrivningsfirmaets direktør, Mark Bergmann, har ikke ønske at kommentere TV2 Lorrys historie. Direktør hos hovedentreprenør, PNP-Byg, Carsten Jensen, oplyser, at de medarbejdere, der har foretaget de negative asbestprøver, er blevet bortvist.

Børne- og ungeforvaltningen i Københavns Kommune siger, at de ikke har haft grund til at tro, at der var en sikkerhedsrisiko på byggeriet, men oplyser, at man nu vil indkalde til forældremøde.

-dc

Læs mere om Nedrivning & Miljøsanering

26/9 2022