
Femdobling af udenlandske byggearbejdere
Danske Byggefag efterlyser mere kontrol, bedre tilsyn, nationalt id-kort og flere sociale klausuler
Af Dan Bjerring
Christiansborg
Ifølge Danske Byggefag (tidligere BAT-kartellet) udgør udenlandske fuldtidsmedarbejdere nu 17 procent - hver sjette medarbejder - i bygge- og anlægsbranchen.
Og tallene viser ifølge Danske Byggefags analyse, at andelen af udenlandske fuldtidsbeskæftigede inden for bygge og anlæg i Danmark har været stigende siden 2010. Men analysen viser også, at andelen af de udenlandske byggearbejdere varierer betydeligt mellem kommunerne.
Mere kontrol er nødvendig
Af de næsten 23.00 nye fuldtidsbeskæftigede, som inden for de seneste fire år er kommet ekstra i bygge- og anlægsbranchen, er ikke mindre end 59 procent udenlandske.
Og samtidig viser al erfaring, at de mange udlændinge betyder større risiko for farligt arbejdsmiljø, social dumping og arbejdskriminalitet.
På den baggrund opfordrer Danske Byggefag til, at der fra politisk hold indføres bedre kontrolmekanismer, øget tilsyn og klare retningslinjer for arbejdsmarkedet.
Femdobling på 15 år
I 3. kvartal 2024 var der 159.602 byggearbejdere, hvoraf de 26.771, der svarer til cirka 17 procent, er udenlandske arbejdstagere.
Til sammenligning var der i 1. kvartal af 2010 kun 3,2 procent udlændinge i bygge- og anlægsbranchen. Der er altså tale om en femdobling på kun 15 år.
Og stigningen i andelen af udenlandske arbejdstagere fortsætter. I løbet af de seneste fire år - fra 3. kvartal 2020 til 3. kvartal 2024 - er der kommet 22.871 flere fuldtidsbeskæftigede i den danske bygge- og anlægsbranche, og flere end halvdelen af nye de bygningsarbejdere er i den periode udenlandske.
Størst andel på Lolland
Blandt de fem kommuner, der har den største andel af udenlandske fuldtidsbeskæftigede i 3. kvartal 2024 er:
• Lolland: 81 procent
• Hørsholm: 55 procent
• København: 41 procent
• Odder: 40 procent
• Kalundborg: 39 procent
Den store stigning på Lolland kan forklares med byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen, tilsvarende har man meget udenlandsk arbejdskraft i Vordingborg til opførelse af den nye Storstrømsbro, mens stigningen i Kalundborg nærmest alene skyldes byggeriet på Novo Nordisk fabrik.
Mangedobling i nogle kommuner
Ser man på den relative udvikling, er der i flere kommuner sket en mangedobling af andelen af udenlandske medarbejde.
Eksempelvis er Kalundborg gået fra en andel på 7 procent til 39 procent. Odder fra 11 procent til 40 procent og Nyborg fra 7 til 20 procent.
Til gengæld er andelen kun steget med 4,9 procentpoint i København, 1,7 procentpoint i Aalborg og 1,3 procentpoint i Odense. I Aarhus er andelen ligefrem faldet med 0,4 procentpoint.
Bygherre og hovedentreprenør skal tage ansvar
Søren Sand Kirk, der er direktør i Danske Byggefag, understreger behovet for skærpet tilsyn og klare retningslinjer for at undgå arbejdskriminalitet og social dumping:
- Bygherre og hovedentreprenør skal tage ansvar. Den, der tjener pengene, skal også bære det juridiske ansvar. Vi skal have mere kontrol, hårdere sanktioner og sikre, at alle arbejder under ordnede forhold, siger han Søren Sand Kirk.
Flere og flere udlændinge i den danske byggebranche er en udfordring for myndighederne. Det skyldes blandt andet, at de udenlandske medarbejdere ikke kender reglerne på det danske arbejdsmarked, ligesom der også er nogle basale sproglige udfordringer, når de nye medarbejdere – som ofte hverken taler dansk eller engelsk - skal instrueres i arbejdsopgaver og sikkerhed.
Brug for ID-kort
Søren Sand Kirk efterlyser endnu en gang behovet for blandt andet et nationalt ID-kort, der gør det muligt at kontrollere, hvem der er på byggepladserne og hvilke virksomheder, de er ansat af:
- Der er også behov for øget tilsyn og kontrol fra Arbejdstilsynet og Skat for at sikre, at medarbejderne ikke bliver udsat for farligt arbejdsmiljø, og at de har de nødvendige papirer i orden.
- Sidst, men ikke mindst er der behov for udbredelse af sociale klausuler, mener Søren Kirk.