Her dukker fortidens synder opEllekonebakken i Viborg består af 536 almene boliger og er opført i årene 1966-1990. Foto: Kingo.

Her dukker fortidens synder op

Boligselskabet Sct. Jørgen i Viborg har udarbejdet en helhedsplan for renovering og miljøsanering på Ellekonebakkens boligblokke

Boligselskabet Sct. Jørgen i Viborg har udarbejdet en helhedsplan for Ellekonebakken.

Det omfatter renoveringer af boligerne, men også total nedrivning af udvalgte boligblokke.

Ellekonebakken består af både lejligheder, rækkehuse og ungdomsboliger – en godt blandet boligmasse. Ellekonebakken i Viborg består af 536 almene boliger og er opført i årene 1966-1990.

Entreprenør på opgaven er Jorton, og Kingo er hyret ind som underentreprenør til blandt andet at varetage miljøsaneringen, som er en større opgave.

- Når vi står over for en opgave som denne med bygninger fra 60’erne, 70’erne og 80’erne, så er der helt sikkert miljø- og sundhedsfarlige stoffer, som vi skal forholde os til.

Inden saneringsopgaven påbegyndes, skal der tages prøver, og der bliver udarbejdet en miljøkortlægning, der synliggør de udfordringer, der kan komme med hensyn til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, fortæller Jesper Gram, entrepriseleder hos Kingo.

Når miljøforholdene er kortlagt og beskrevet, så kan håndteringen planlægges. Alle miljø- og sundhedsskadelige stoffer skal renses af og fjernes. Materialerne bliver tydeligt mærket op med, hvad der er og sendt til deponi.

- Den helt store gevinst ved en miljøkortlægning er det, du vinder på sikkerhed, sundhed og miljø. Når alle parter er klar over, hvilke miljø- og sundhedsskadelige stoffer, der findes, og hvor de er, så kan der udarbejdes en plan for, hvordan de fjernes uden risiko, siger Jesper Gram og tilføjer:

- Du undgår også, at de håndværkere og nedrivere, der arbejder på projektet, kommer i berøring med de miljø- og sundhedsskadelige stoffer, uden at de har passende udstyr på.

- I forbindelse med renovering og nedrivning af den gamle boligmasse dukker fortidens syndere ofte op.

- Her på Ellekonebakken er det blandt andet PCB og asbest, vi som nedrivere skal håndtere. Støv fra miljø- og sundhedsskadelige stoffer skal tages alvorligt, og vi kan godt forstå, at mange er utrygge, når folk går i gang med at rive ned ‘inde hos naboen’.

- Med undertryk og filtre sikrer vi, at støvet under ingen omstændigheder slipper ud af det område, vi sanerer for miljø- og sundhedsskadelige stoffer, fortæller Jesper Gram.

-kis

5/11 2024
  • Hvad skal der ske med  den gamle Storstrømsbro?

    Hvad skal der ske med den gamle Storstrømsbro?

    nedrivning-og-miljoesanering ›Vejdirektoratet har haft et informationsmøde om nedrivning af den gamle Storstrømsbro
  • Advarede mod asbestsvineri i naturen

    Advarede mod asbestsvineri i naturen

    nedrivning-og-miljoesanering ›Et indslag på TV2 News viste mandag, at man alt for ofte i landets skove finder ulovligt deponeret asbest. Simple krav kan dog ifølge Dansk Håndværk bremse dumping af asbest i naturen
  • Skattegevinst ved nedrivning frem for renovering

    Skattegevinst ved nedrivning frem for renovering

    nedrivning-og-miljoesanering ›Den grønne tænketank CONCITO har sendt Folketinget et række forslag til lovændringer for en ”ressource effektiv byggesektor”
  • Havn på Christiansø renoveres med respekt for traditionelle byggemetoder

    Havn på Christiansø renoveres med respekt for traditionelle byggemetoder

    byggeri ›Fæstningen Christiansø fra 1684 var oprindeligt en af verdens første flådebaser. Forsvarsministeriet, der står for drift og administration af øerne, har besluttet, at indlede et stort tømrerarbejde
  • Gevinst ved snyd med forurenet jord skal stoppes

    Gevinst ved snyd med forurenet jord skal stoppes

    nedrivning-og-miljoesanering ›Danske Regioner vil på baggrund af, at store mængder jord flyttes rundt i forbindelse med bygge-, anlægs- og oprensningsprojekter, have strammet reglerne
  • Ikke i mål med indsats mod asbestkriminelle

    Ikke i mål med indsats mod asbestkriminelle

    nedrivning-og-miljoesanering ›- Det er alt for ofte, at vi ser skruppelløse firmaer, der sætter profit over sikkerhed, mener beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen
  • Grebet strammes om ulovligt asbestarbejde

    Grebet strammes om ulovligt asbestarbejde

    nedrivning-og-miljoesanering ›Fra 1. juli kan medarbejdere, privatpersoner og fagforeninger give tilladelse til, at deres bevismateriale - eksempelvis videoer og fotos - må bruges af Arbejdstilsynet i asbestsager
  • Helt anden kaliber af afstumpethed

    Helt anden kaliber af afstumpethed

    nedrivning-og-miljoesanering ›Forfalsket asbestprøve i Aalborg efterforsker politiet, da der kan være tale om dokumentfalsk. Det er en alvorlig overtrædelse af straffeloven at forfalske dokumenter