J. Jensen lægger sig fladt ned efter DR-dokumentar om kritisable asbestforhold
På byggepladser i Herlev og Roskilde har migrantarbejdere håndteret asbest uden nødvendige værnemidler. J. Jensen påtager sig i en DR-dokumentar og i en pressemeddelelse det fulde ansvar
Af Daniel Christensen
I dokumentaren 'Underdanmark' afdækker DR med skjult kamera, hvordan uvidende migrantarbejdere fra Argentina, Albanien og Nordmakedonien fjerner kræftfremkaldende asbest på byggepladser i Herlev og Roskilde uden at bære nødvendige værnemidler.
Ansvarlig entreprenør på byggepladserne er nedriver J. Jensen, som har hyret virksomhederne BA Nedrivning og CPH Mandskab til arbejdet. Og J. Jensen erkender, at virksomheden ikke har levet op til sit ansvar.
Til DR erkender J. Jensen Nedrivnings direktør, Jens Jensen, at selskabet har svigtet, og han er ’meget rystet’ over forholdene på pladsen, hvor migrantarbejdere nedriver og ødelægger asbestplader uden sikkerhedsudstyr, som får det farlige støv til at sprede sig.
- Det er meget beklageligt, hvis ikke der var nogen instruktion. Det skal jeg være den første til at beklage. Det er absolut imod alle vores instruktioner og procedurer. Det er fuldstændig mit ansvar, siger han i dokumentaren og tilføjer, at J. Jensens tilsyn ikke har været godt nok.
Klikker man sig ind på J. Jensens hjemmeside, popper der en meddelelse op, så snart man rammer forsiden.
- I april 2024 blev vi hos J. Jensen Nedrivning kontaktet af et dokumentarhold under Danmarks Radio, som gjorde os bekendt med en række forhold på to af vores arbejdspladser.
- Og vi må på baggrund af dokumentarholdets research, konkludere at vi på de pågældende arbejdspladser ikke har levet op til vores rolle som ansvarlig virksomhed, skriver virksomheden og fortsætter:
- Helt kort drejer de to problemstillinger sig om fejl i procedurer i forbindelse med asbestarbejde og mistanke om anvendelse af illegal arbejdskraft og sort aflønning hos underleverandør.
- At det forholder sig sådan, skal vi være de første til at beklage. Vi betragter os selv som frontløbere, når det kommer til at drive en ansvarlig virksomhed, hvor respekt for den enkelte medarbejders ve og vel er vores øverste prioritet. At blive gjort bekendt med, at vi ikke har levet op til dette gør ondt og strider mod alt, hvad vi står for.
Ifølge DR er de uvidende migrantarbejdere bl.a. blevet lønnet med sorte penge. Den ene virksomhed, BA Nedrivning, er under konkursbehandling med en milliongæld, men er samtidig genopstået under navnet BA-Nedrivning – altså samme navn med en bindestreg – med samme direktør, Omer Uzairi.
BA Nedrivning har ifølge Kammeradvokaten svindlet for 10 millioner kroner. I januar 2024 mødte Amira Smajic op pa° vegne af virksomheden i Sø- og Handelsretten.
Amira Smajic blev tidligere på året kendt som Den Sorte Svane i en TV2-dokumentar af samme navn, hvor hun bl.a. hjalp og rådgav såkaldte fakturafabrikker om, hvordan de kunne svindle samfundet for millioner i moms og afgifter for senere at lade sig gå konkurs med ubetalt milliongæld.
- Vedrørende mistanken om sort aflønning af visse ansatte, og vi har kunnet konkludere, at dette er foregået gennem et vikarbureau.
- At sådanne aflønninger finder sted i vores regi er fuldstændig uacceptabelt, og samarbejdet med vikarbureauet blev afbrudt i det øjeblik, vi blev gjort opmærksom på forholdene, skriver J. Jensens på sin hjemmeside og fortsætter:
- For begge forhold gælder, at vi hos J. Jensen Nedrivning har ansvaret for, hvad der sker på vores arbejdspladser. Og her skal det være gældende, at alle medarbejdere tilbydes de samme sikre arbejdsforhold, og at aflønning sker efter gældende lovgivning - vi forskelsbehandler ikke.
- Det går vi ikke på kompromis med, og vi har allerede nu indført skærpede procedurer og skærpet tilsyn. Og vi vil i tillæg investere de nødvendige ressourcer for at sikre, at lignende ikke gentager sig i.
- Vi har ingen interesse i at skjule os - tværtimod ønsker vi at køre med fuld transparens, og det indebærer at stå på mål og blive konfronteret med de fejl, vi har begået. Derfor deltager vi i DR's dokumentar, hvor vi svarer på al den kritik, der rettes mod os.
- Ud over at svare på kritikken, tager vi den til os. Vi skal lære af vores fejl, ligesom vi fortsætter vores dedikerede arbejde med at sikre, at alle ansatte i vores branche tilbydes arbejdsforhold, der lever op til alle gældende krav. Det gør vi i samarbejde med branchens øvrige aktører og officielle myndigheder og instanser.